Λίγοι ήχοι είναι τόσο… βασανιστικοί όσο αυτός του ξυπνητηριού το πρωί! Ωστόσο, σκεφτείτε: Από διάσημους αθλητές μέχρι καλλιτέχνες και μελετητές, πολλοί έχουν πιστώσει τα επιτεύγματά τους στις πολύ πρωινές ρουτίνες τους. Μία από αυτές, για κάποιους είναι και το τρέξιμο που μπορεί, μεταξύ άλλων, να ενισχύσει την παραγωγικότητα και τη συνολική ευημερία μας.

Ας μάθουμε λοιπόν γιατί αξίζει να αντισταθείτε στην επιθυμία να πατήσετε το snooze και να βάλετε αύριο το πρωί τα αθλητικά σας…

Διαβάστε επίσης: Μυς: Ποια εύκολη γυμναστική μπορεί να τους «χτίσει»;

Τι συμβαίνει όταν τρέχετε το πρωί

Στη δουλειά, η ενέργεια και το κίνητρο μειώνονται όσο περνούν οι ώρες. Αν πριν όμως τρέξετε η ενέργειά σας μπορεί να «χτυπά κόκκινο» όλη μέρα έτσι ώστε να τα βγάλετε πέρα με όλες τις υποχρεώσεις πιο ευχάριστα και πιο εύκολα.

Επιπλέον, οι πρωινές ώρες έχουν μια… ωραία αίσθηση μοναξιάς, ιδανική για την ανακούφιση του άγχους. Τι άλλο κερδίζετε;

  • Βελτιωμένη εστίαση

Μελέτες έχουν δείξει ότι η έντονη αερόβια άσκηση ενεργοποιεί τον προμετωπιαίο και τον ινιακό λοβό του εγκεφάλου, μέρη που συνδέονται με τον «εκτελεστικό έλεγχο». Αυτό σημαίνει ότι είμαστε σε θέση να ελέγξουμε καλύτερα τα συναισθήματά μας και να κάνουμε τις απαραίτητες διαδικασίες για να επιτύχουμε τους στόχους μας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που πολλοί μαρτυρούν πως νιώθουν ότι μετά το πρωινό τρέξιμο μπορούν να… κατακτήσουν τον κόσμο.

  • Καλύτερο ύπνο

Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να ξαπλώνουμε στο κρεβάτι και τα… όνειρα να μην έρχονται ποτέ. Η αϋπνία μπορεί να μας κάνει να αισθανόμαστε αδύναμοι και να επηρεάσει αρνητικά τη συνολική σωματική και ψυχική μας υγεία.

Η δυνατότητα να κοιμάστε καλύτερα είναι ακόμα ένας λόγος για να τρέξετε το πρωί.

Η τακτική αερόβια άσκηση μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου και να βοηθήσει στην ανακούφιση της αϋπνίας, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Northwestern.

Η προπόνηση λοιπόν νωρίς το πρωί μπορεί να είναι το «κλειδί« για να είστε έτοιμοι για ύπνο όταν πέσετε στο κρεβάτι και όχι όταν… καθίσετε στο γραφείο.

  • Προστασία από τον καύσωνα

Τα καλοκαίρια μας κάθε χρόνο γίνονται όλο και πιο ζεστά. Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες νωρίς το πρωί μας προστατεύουν από τα προβλήματα που η ακραία ζέστη μπορεί να προκαλέσει στον οργανισμό μας.

Τι θα λέγατε για ένα διανοητικό διάλειμμα;

Συνεχίζοντας με τα οφέλη του πρωινού τρεξίματος, υπάρχει κάτι πιο ωφέλιμο από το να ξεκινάτε τη μέρα σας, αν έχετε αυτή τη δυνατότητα, στη φύση; Όσο πιο πολύ «πράσινο» στο πρωινό σας τρέξιμο, τόσο το καλύτερο!

Μπροστά στη θέα ειδυλλιακών εικόνων της φύσης, ενεργοποιείται σύμφωνα με έρευνες το τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με την ηρεμία και τη γαλήνη. Αντίθετα, η θέα αστικών εικόνων «ξυπνά» την περιοχή του εγκεφάλου που έχει να κάνει με την επεξεργασία πολύπλοκων οπτικών ερεθισμάτων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, ο εγκέφαλος να προσπαθεί να «σκανάρει» την εικόνα, προκειμένου να βγάλει νόημα από όλα όσα βλέπει και να καταφέρει να επεξεργαστεί το πλήθος των πληροφοριών. Έτσι, κινδυνεύει με σύγχυση και αίσθημα ανησυχίας.

Και επιτέλους… Λίγος χρόνος με τον εαυτό μας

Το πρωινό τρέξιμο μας δίνει την ευκαιρία να αφιερώσουμε λίγο χρόνο μέσα στην ημέρα στον εαυτό μας.

Αν δε, ξεκινήστε χαράματα, οι μόνοι ήχοι που θα ακούτε θα είναι τα βήματά σας, η αναπνοή σας και ίσως τα πουλιά να κελαηδούν.

Έτσι, με το τρέξιμο, η ηρεμία και η ενέργεια έρχονται σε απόλυτη ισορροπία για να ξεκινά η κάθε μέρα μας, ιδανικά.