Η μυϊκή ενδυνάμωση είναι σαν να… ανεβαίνετε σε ένα βουνό, έχετε πολλούς τρόπους για να φτάσετε στην κορυφή. Δύο παρόμοιοι τρόποι λοιπόν, για να τονώσετε τους μυς σας είναι η γυμναστική με ελεύθερα βάρη (όπως οι αλτήρες) και η προπόνηση με λάστιχα αντίστασης (είτε κοντά που τα βάζετε γύρω από τους αστραγάλους ή τα γόνατά σας είτε πιο μακριά που μπορείτε να τα δέσετε κάπου).

Οι υποστηρικτές οποιουδήποτε είδους θα σας πουν ότι είναι το καλύτερο. Αλλά η αλήθεια είναι ότι μια καλά σχεδιασμένη προπόνηση μυϊκής ενδυνάμωσης μπορεί να ενσωματώνει ένα από τα δύο ή ακόμα καλύτερα και τα δύο.

Πώς διαφέρουν τα ελεύθερα βάρη από τα λάστιχα αντίστασης ;

Αν και οι ασκήσεις τόσο με ελεύθερα βάρη όσο και με λάστιχα αντίστασης σας βοηθούν να «χτίσετε» μυς, το κάνουν διαφορετικά.

Από την μία, τα βάρη παρέχουν σταθερή αντίσταση, που σημαίνει ότι ανεξάρτητα από την θέση που βρίσκεστε κατά την εκτέλεση μιας άσκησης (π.χ. κάμψη ή επαναφορά) η αντίσταση από τα βάρη παραμένει ακριβώς η ίδια.

Ωστόσο, η δυσκολία της άσκησης είναι διαφορετική ανάλογα με το εύρος της κίνησης. Όσο πιο κοντά σας είναι το βάρος, τόσο πιο εύκολη η εκτέλεση, όσο πιο μακριά τόσο πιο δύσκολη.

Τα λάστιχα αντίστασης, από την άλλη, έχουν μεταβλητή αντίσταση, που σημαίνει ότι η αντίσταση αλλάζει ανάλογα με το πόσο τεντώνεται το λάστιχο. Έτσι, η κάμψη δικεφάλων για παράδειγμα, θα είναι πιο δύσκολη σε μια εντελώς διαφορετική στιγμή, στην κορυφή συγκεκριμένα όταν το λάστιχο είναι πλήρως τεντωμένο.

Ανακαλύψτε τι σας ταιριάζει

Τόσο τα ελεύθερα βάρη όσο και τα λάστιχα αντίστασης έχουν πολλά οφέλη ανά περίπτωση πιο συγκεκριμένα:

# Για παρακολούθηση προόδου: Βάρη

Εάν σας αρέσει να θέτετε συγκεκριμένους στόχους και να παρακολουθείτε την πρόοδο σας προς αυτούς, τότε η προπόνηση με ελεύθερα βάρη είναι καλή επιλογή. Μπορείτε να αυξάνετε σταδιακά το βάρος καθώς δυναμώνετε ενώ με τα επίπεδα με τα λάστιχα αντίστασης μπορεί να είναι πιο ανακριβή.

Επιπλέον μην ξεχνάτε ότι χρειαζόμαστε αρκετό στρες προκειμένου να «χτίσουμε» δύναμη και μυ και τα βάρη μας δίνουν ακριβώς αυτό.

# Για ευελιξία: Λάστιχα αντίστασης

Τα λάστιχα αντίστασης είναι εξαιρετικά ευέλικτα και σε αντίθεση με τα βάρη, τα οποία μπορούν να παρέχουν αντίσταση μόνο σε κινήσεις πάνω-κάτω, ένα λάστιχο μπορεί να δεθεί οπουδήποτε ή να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, γύρω από τα χέρια ή τα πόδια σας για παράδειγμα.

# Για χρόνο υπό πίεση: Λάστιχα αντίστασης

Τα λάστιχα αντίστασης μας δίνουν δυνατότητες για περισσότερες περιστροφικές κινήσεις. Επιπλέον κατά την εκτέλεση ασκήσεων με λάστιχα επιστρατεύουμε και τους βοηθητικούς μυς που κατά τα άλλα είναι πιο δύσκολο να ενεργοποιήσουμε.