Η ζέστη και η υγρασία του καλοκαιριού μπορεί να είναι αποτρεπτικοί παράγοντες για γυμναστική σε εξωτερικούς χώρους, ωστόσο με τις απαραίτητες προφυλάξεις, δεν χρειάζεται να διακόψετε τη ρουτίνα σας ή να μεταφερθείτε απαραίτητα αποκλειστικά σε εσωτερικούς.

Τι πρέπει λοιπόν να προσέξετε;

Διαβάστε επίσης: Κολύμπι: Πώς θα καταλάβετε ότι αφυδατώνεστε

Για ασφαλή γυμναστική έξω το καλοκαίρι

Βοηθήστε το σώμα σας να εγκλιματιστεί

Ανεξάρτητα από το επίπεδο της φυσικής κατάστασης, όλοι χρειάζονται χρόνο για να προσαρμοστούν στη ζέστη. Η προσαρμογή επιτρέπει στο σώμα να συνηθίσει να λειτουργεί σε υψηλότερες θερμοκρασίες και βοηθά στο να αποτραπεί το «σοκ» στον οργανισμό.

Για να τα καταφέρετε, ξεκινήστε με πιο σύντομες προπονήσεις και αυξήστε σταδιακά τη διάρκεια και την ένταση σε μια περίοδο 10 έως 14 ημερών.

Ενημερωθείτε για τους κινδύνους

Η ζέστη επηρεάζει τον καθένα διαφορετικά ανάλογα με την ηλικία, το επίπεδο φυσικής κατάστασης, ενδεχόμενα θέματα υγείας κλπ. Ωστόσο, τα άτομα που γενικά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο είναι:

  • Οι μεγαλύτεροι ενήλικες
  • Άτομα που δεν γυμνάζονται συχνά
  • Άτομα με προϋπάρχουσες παθήσεις όπως οι καρδιακές
  • Άτομα που ασθενούν για παράδειγμα με πυρετό ή με λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού
  • Άτομα που λαμβάνουν συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή

Εάν ανήκετε σε κάποια από αυτές τις κατηγορίες, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σχετικά με την άσκηση στη ζέστη και να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Ενυδατωθείτε πριν και κατά τη διάρκεια της προπόνησης

Το να παραμένετε ενυδατωμένοι είναι το «κλειδί» για ασφαλή γυμναστική ανεξάρτητα από την εποχή, αλλά είναι ακόμη πιο σημαντικό σε συνθήκες ζέστης.

Πιείτε νερό μερικές ώρες πριν από την προπόνησή σας και μετά πάλι περίπου 30 λεπτά πριν.

Μπορείτε επίσης να αυξήσετε το επίπεδο ενυδάτωσης του σώματός σας τρώγοντας τροφές πλούσιες σε νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως αγγούρια, καρπούζι, φράουλες, ντομάτες, κολοκυθάκια.

Επιπλέον, πίνετε λίγο νερό κάθε 10 με 20 λεπτά άσκησης στη ζέστη και αν η προπόνησή σας διαρκεί περισσότερο από 60 λεπτά, σκεφτείτε να προσθέσετε ένα συμπλήρωμα ηλεκτρολυτών στο νερό σας.

Μην τρώτε πολύ πριν την προπόνηση

Αποφύγετε να καταναλώνετε ένα μεγάλο γεύμα πριν την άσκηση. Η πέψη των τροφίμων απαιτεί ενέργεια και έτσι δημιουργείται περισσότερη θερμότητα στο σώμα. Εάν το σώμα σας προσπαθεί να χωνέψει την τροφή και ταυτόχρονα να κινηθεί δυναμικά, μπορεί να προκύψει, μεταξύ άλλων, πεπτική δυσφορία.

Επιλέξτε τα κατάλληλα ρούχα

Προτιμήστε φαρδιά, ανοιχτόχρωμα ρούχα από ελαφριά υφάσματα που κρατούν το σώμα δροσερό και απομακρύνουν την υγρασία.

Εφαρμόστε αντηλιακό

Η έκθεση στον ήλιο αποτελεί παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου του δέρματος, γι’ αυτό πρέπει απαραίτητα να λάβετε τα κατάλληλα μέτρα.

Εφαρμόστε ένα ευρέος φάσματος αντηλιακό που να είναι ανθεκτικό στο νερό με SPF τουλάχιστον 30. Απλώστε το σε όλο το σώμα 30 λεπτά πριν βγείτε έξω και εφαρμόστε ξανά κάθε δύο ώρες ή κάθε μία εάν ιδρώνετε.

Επίσης, φορέστε καπέλο και γυαλιά ηλίου που εμποδίζουν στο 100 τοις εκατό τις ακτίνες UVA και UVB.

Επιλέξτε τη σωστή ώρα

Το μεσημέρι είναι συνήθως η πιο ζεστή ώρα της ημέρας. Αποφύγετε τις ώρες μεταξύ 10 π.μ. και 4 μ.μ. και είτε τρέχετε είτε περπατάτε είτε κάνετε ποδήλατο, επιλέξτε μια πιο σκιερή διαδρομή εφόσον αυτό είναι εφικτό.