Το περπάτημα πρόκειται για την ιδανική άσκηση. Δεν απαιτεί εξοπλισμό, ενδείκνυται για κάθε επίπεδο φυσικής δραστηριότητας (αρχάριους ή προχωρημένους) και αρκούν μόλις τριάντα λεπτά την ημέρα για την ενίσχυση της καρδιαγγειακής λειτουργίας, την ενδυνάμωση των οστών, της αντοχής αλλά και της μυϊκής δύναμης.

Μάλιστα μετά την ηλικία των 65 ετών, η ταχύτητα που περπατάτε στον φυσικό σας ρυθμό φαίνεται να είναι ένας αξιόπιστος προγνωστικός δείκτης προσδόκιμου ζωής.

Τι αποκάλυψαν οι αριθμοί

Σε επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network, οι ερευνητές εξέτασαν την φυσική ταχύτητα βάδισης 34.485 συμμετεχόντων ηλικίας 65 ετών και άνω από εννέα προηγούμενες μελέτες για 12 χρόνια ή περισσότερα, διάστημα που σχεδόν οι μισοί από τους συμμετέχοντες πέθαναν.

Διαπίστωσαν μια σταθερή σύνδεση της διάρκειας της ζωής των συμμετεχόντων και της ταχύτητας βάδισης. Πιο συγκεκριμένα:

  • Όσοι περπατούσαν φυσικά με 2,2 μίλια την ώρα (27:16 λεπτά ανά μίλι ή 1 μέτρο ανά δευτερόλεπτο) ή πιο γρήγορα ήταν πιθανό να ζήσουν περισσότερο από ό,τι προβλεπόταν βάσει της ηλικίας και του φύλου τους.
  • Όσοι περπατούσαν φυσικά με 1,8 μίλια την ώρα (33:20 λεπτά ανά μίλι ή 0,8 μέτρα ανά δευτερόλεπτο) ήταν πιθανό να ζήσουν τη μέση διάρκεια ζωής για την ηλικία και το φύλο τους.
  • Όσοι περπατούσαν φυσικά με 1,3 μίλια την ώρα (46:09 λεπτά ανά μίλι ή 0,6 μέτρα ανά δευτερόλεπτο) διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο για πρόωρη θνησιμότητα.
  • Μικρότερη από την αναμενόμενη διάρκεια ζωής παρατηρήθηκε για όσους περπατούσαν όλο και πιο αργά.

Οι ερευνητές σημείωσαν ωστόσο, ότι η αργή βάδιση δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι ένα άτομο δεν θα ζήσει κανονικά ή για περισσότερο, μιας και πολλοί είναι οι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την έκβαση.

Τι επηρεάζει την ταχύτητα βάδισης καθώς μεγαλώνουμε;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που οι άνθρωποι περπατούν πιο αργά όσο μεγαλώνουν. Το περπάτημα πρόκειται για μια σύνθετη δραστηριότητα που επηρεάζεται από τις αλλαγές στα διάφορα συστήματα του σώματος. Μπορεί αυθόρμητα να σκεφτείτε ότι η αρθρίτιδα επηρεάζει τους γοφούς και τα γόνατά σας και ως εκ τούτου ο ρυθμός σας μπορεί να επιβραδύνεται.

Πρέπει όμως, να έχετε κατά νου ότι η καρδιά και οι πνεύμονες σας θα πρέπει να λειτουργούν σωστά για να μην χάσετε τον ρυθμό σας, όπως και ο εγκέφαλος και το νευρικό σας σύστημα για να στέλνουν μηνύματα στους μύες, ώστε να λειτουργούν με συντονισμένο τρόπο και να διατηρούν τη στάση και την ισορροπία σας καθώς περπατάτε.

Πώς θα περπατάμε πιο γρήγορα;

Για να αυξήσετε τον ρυθμό σας και να ενισχύσετε το περπάτημά σας, μπορείτε να δοκιμάσετε:

  • Προσέξτε την στάση σας: Προσπαθήστε να περπατάτε χωρίς οι ώμοι σας να γέρνουν προς τα εμπρός και χωρίς τα χέρια σας να ταλαντεύονται υπερβολικά. Κρατήστε το βλέμμα σας στον ορίζοντα.
  • Επικεντρωθείτε σε πιο γρήγορα, όχι σε μεγαλύτερη βήματα: Ο βηματισμός σας θα μεγαλώσει καθώς θα περπατάτε πιο γρήγορα αλλά θα πρέπει να γίνει φυσικά. Για αυτό επικεντρωθείτε στο να κάνετε πιο γρήγορα βήματα.
  •  Λυγίστε τα χέρια σας: Λυγίστε τους αγκώνες σας σε ορθή γωνία, ώστε τα χέρια σας να μπορούν να αιωρούνται πιο γρήγορα. Στοχεύστε σε μια γρήγορη, ελεγχόμενη ταλάντευση του χεριού.
  • Σπρώξτε από τα δάχτυλα των ποδιών σας: Σπρώξτε συνειδητά τα δάχτυλα των ποδιών για να δημιουργήσετε ώθηση στο τέλος του κάθε βήματος.