Θα λέγατε ότι βλέπετε την ζωή με αισιοδοξία; Εάν ναι, τότε τα οφέλη που κερδίζετε είναι ομολογουμένως πολλά. Κι όπως αποκαλύπτει νέα επιστημονική μελέτη, η θετική στάση φαίνεται πως μειώνει και τον κίνδυνο να εμφανίσετε άνοια.

Οι επιστήμονες από το University of California Davis και το Northwestern University αναφέρουν ότι οι άνθρωποι που παρουσιάζουν χαρακτηριστικά προσωπικότητας όπως ευσυνειδησία, εξωστρέφεια και θετικότητα είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν άνοια σε σύγκριση με άλλους που εμφανίζουν νευρωτισμό και αρνητικότητα.

Τα άτομα με ευσυνειδησία, την οποία οι επιστήμονες θεωρούν θεμελιώδες χαρακτηριστικό της προσωπικότητας, διαθέτουν ιδιότητες όπως:

  • Οργανωτικότητα.
  • Αίσθημα ευθύνης.
  • Επιθυμία να θέτουν στόχους.
  • Ακολουθούν τους κανόνες.
  • Εργάζονται σκληρά.

Ο νευρωτισμός είναι ένα ακόμη θεμελιώδες χαρακτηριστικό της προσωπικότητας, που ορίζεται ως προδιάθεση προς το άγχος και την κατάθλιψη, εξηγούν οι ερευνητές.

Τι έδειξε η έρευνα σχετικά με την άνοια και την προσωπικότητα

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από οκτώ δημοσιευμένες μελέτες, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 44.000 ανθρώπων, εκ των οποίων οι 1.703 εμφάνισαν τελικά άνοια.

Αξιολόγησαν τις μετρήσεις των «μεγάλων πέντε» χαρακτηριστικών της προσωπικότητας (ευσυνειδησία, εξωστρέφεια, επιθυμία για νέες εμπειρίες, νευρωτισμός και ευχαρίστηση) και της υποκειμενικής ευημερίας (θετικό και αρνητικό συναίσθημα, ικανοποίηση από τη ζωή) σε σύγκριση με κλινικά συμπτώματα που συνάδουν με άνοια (απόδοση σε γνωστικά τεστ) και εγκεφαλική παθολογία σε αυτοψίες.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η προσωπικότητα μπορεί να συνδέεται με τον κίνδυνο άνοιας μέσω της συμπεριφοράς.

Για παράδειγμα, όσοι σημείωσαν υψηλές βαθμολογίες για ευσυνειδησία μπορεί να είναι πιο πιθανό να τρώνε πιο υγιεινά και να φροντίζουν καλύτερα τον εαυτό τους, κάτι που στη συνέχεια θα είχε ως αποτέλεσμα καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία και υγεία, μακροπρόθεσμα.

Οι υψηλότερες βαθμολογίες σε αρνητικά χαρακτηριστικά (όπως νευρωτισμός και αρνητικό συναίσθημα) και οι χαμηλότερες βαθμολογίες σε θετικά γνωρίσματα (όπως ευσυνειδησία, εξωστρέφεια, αισιοδοξία) συνδέθηκαν με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.

Προστατεύουν η ευχαρίστηση και η ικανοποίηση από την ζωή

Ωστόσο, οι υψηλές βαθμολογίες σχετικά με το αίσθημα ευχαρίστησης και την ικανοποίηση από την ζωή φάνηκαν να είχαν προστατευτικές επιδράσεις, σε ένα μικρότερο υποσύνολο μελετών.

Οι ερευνητές εξεπλάγησαν όμως, όταν δεν είδαν καμία σύνδεση μεταξύ αυτών των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας και της πραγματικής νευροπαθολογίας στον εγκέφαλο των ανθρώπων μετά το θάνατό τους.

«Αυτό ήταν το πιο εκπληκτικό εύρημα για εμάς», λέει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της μελέτης. «Εάν η προσωπικότητα ενός ατόμου θεωρείται προγνωστικός παράγοντας ή δείκτης της απόδοσης σε γνωστικά τεστ αλλά όχι της νευροπαθολογίας του εγκεφάλου, τι μπορεί να συμβαίνει;» συμπληρώνει.

Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι ορισμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας κάνουν τους ανθρώπους πιο ανθεκτικούς στις βλάβες που προκαλούνται από ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ. Εκείνοι που παρουσιάζουν αυτά τα χαρακτηριστικά μπορεί να βρουν τρόπους, συνειδητά ή όχι, προκειμένου να διαχειριστούν τις αρνητικές συνέπειες της νόσου.

Το ζήτημα θα αποτελέσει το έναυσμα μελλοντικών ερευνών, καταλήγουν οι ερευνητές.