Αν έχετε τη συνήθεια να τρώτε το γεύμα σας λίγο πριν ξαπλώσετε για ύπνο, μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε. Το φαγητό αργά τη νύχτα συνδέεται με σοβαρά προβλήματα υγείας όπως η παχυσαρκία, η παλινδρόμηση οξέος και ο καρκίνος του μαστού, σύμφωνα με έρευνες.

Ίσως ήδη γνωρίζετε πως το φυσικό φως και το σκοτάδι «ρυθμίζουν» τον κιρκάδιο ρυθμό μας, το γνωστό «εσωτερικό μας ρολόι». Λίγοι όμως ξέρουν πως αυτό το «ρολόι» διαταράσσεται από την ώρα που τρώμε το βραδινό μας. Συγκεκριμένα, αυτή η συνήθεια μπορεί να επηρεάσει τους ιστούς του ήπατος, των μυών και του λίπους.

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά τι αναφέρει η επιστήμη για τα άτομα που τσιμπολογούν σνακ στη μέση της νύχτας ή τρώνε το κανονικό τους γεύμα πολύ αργά.

Οι πιθανοί κίνδυνοι του φαγητού πολύ αργά τη νύχτα για την υγεία μας

Παχυσαρκία

Η παχυσαρκία έχει συνδεθεί με σοβαρούς κινδύνους υγείας, όπως ο διαβήτης, η άνοια και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

Σε μελέτη με 776 συμμετέχοντες, τα άτομα που παρέλειπαν το πρωινό τους είχαν 80% περισσότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκα. Τα άτομα που έτρωγαν μεσημεριανό μετά τις 12:30 ή δείπνο μετά τις 21:00 είχαν επίσης 60% περισσότερες πιθανότητες αύξησης βάρους και μάλιστα ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες που το επηρεάζουν, όπως η άσκηση και η καλή διατροφή.

Ομοίως, μελέτη σε περισσότερους από 3.600 Ιάπωνες νοσοκόμους κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η παράλειψη του πρωινού οδήγησε σε αύξηση του βάρους, ανεξάρτητα από το πόσες θερμίδες τα άτομα κατανάλωναν μέσα στην ημέρα.

Οι «περίεργες» ώρες φαγητού φαίνεται επιπλέον να συμβάλλουν σε ένα είδος ψυχαναγκαστικής διατροφής.

Όταν τρώει κανείς αργά το βράδυ, έχει την τάση να καταναλώνει μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού. Επίσης, ίσως λόγω των ορμονικών αυξήσεων, τείνει να λαχταρά γλυκά, αμυλώδη ή πιο αλμυρά φαγητά τη νύχτα.

Εξαίρεση στον κανόνα είναι οι ηλικιωμένοι, οι οποίοι μπορεί να χρειάζονται ένα σνακ αργά το βράδυ εάν δεν τρώνε αρκετά στα 3 βασικά γεύματα της ημέρας τους.

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Το φαγητό αργά το βράδυ φαίνεται να επιδεινώνει την παλινδρόμηση η οποία συνδέεται με τη σειρά της με άλλα θέματα υγείας.

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μια χρόνια πάθηση που εμφανίζεται όταν το οξύ του στομάχου ανεβαίνει στον οισοφάγο – τον σωλήνα που συνδέει το στόμα με το στομάχι.

Oι καούρες είναι ένα από τα κύρια συμπτώματα της παλινδρόμησης.

Mετά από ένα γεύμα, ο καθένας μπορεί να πάθει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, πρόκειται όμως για μια «φυσιολογική» αντίδραση εφόσον διαρκεί ελάχιστα δευτερόλεπτα.

Πρόβλημα δημιουργείται όταν το γαστρικό περιεχόμενο παραμένει για πολλή ώρα στον οισοφάγο και προκαλεί καούρες (αίσθημα καύσου στο στήθος συνοδευόμενο από πόνο), ξινίλες και, κάποιες φορές, δυσκολία στην κατάποση.

Δώστε στο στομάχι σας ένα περιθώριο τουλάχιστον 3 ωρών για να χωνέψει πριν ξαπλώσετε για ύπνο.

Καρκίνος του μαστού

Το να τρώτε πρωινό αργά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού κατά περίπου 17% για κάθε ώρα που καθυστερείτε, σύμφωνα με μελέτη σε περίπου 2.500 γυναίκες στην Ισπανία.

Άλλες έρευνες μαρτυρούν πως η συνήθεια κατανάλωσης του γεύματος πολύ αργά μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα υποτροπής του καρκίνου του μαστού.

Ενώ οι ερευνητές συνεχίζουν να επεξεργάζονται λεπτομέρειες όσον αφορά το πώς η ώρα του φαγητού συνδέεται με τη διατάραξη της εύρυθμης λειτουργίας του οργανισμού μας, το συμπέρασμά τους είναι ξεκάθαρο:

Όσο πιο νωρίς τρώμε τόσο το καλύτερο!