Η κατανάλωση λιπαρών τροφών, όπως τα γλυκά, μπορεί να επιδεινώσει το άγχος, επιβραδύνοντας τη ροή του αίματος και την οξυγόνωση του εγκεφάλου, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Frontiers in Nutrition». Επομένως, είναι ωφέλιμο τα τρόφιμα αυτά να λείπουν από τη διατροφή μας, ειδικά αν η μέρα μας είναι ήδη αρκετά πιεστική.

Τα λεγόμενα «comfort foods» που συχνά επιλέγουμε όταν νιώθουμε στρες, φαίνεται να εμποδίζουν την ικανότητα του σώματός μας να ανακάμψει, διαταράσσοντας την αγγειακή λειτουργία στον οργανισμό μας.

Τα λιπαρά τρόφιμα παρατείνουν τις στρεσογόνες περιόδους

Στη μελέτη, ζητήθηκε από υγιείς, νεαρούς ενήλικες να καταναλώσουν δύο κρουασάν βουτύρου για πρωινό. Ύστερα, υπήρξε η απαίτηση από εκείνους να ολοκληρώσουν κάποιες ασκήσεις αριθμητικής με μεγάλη ταχύτητα μέσα σε οκτώ λεπτά.

Η συνθήκη αυτή δόθηκε ως μια προσομοίωση του καθημερινού στρες με το οποίο μπορεί κανείς να έρθει αντιμέτωπος στο σπίτι ή τη δουλειά.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών, η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά πριν από ένα στρεσογόνο επεισόδιο μπορεί να μειώσει την οξυγόνωση του εγκεφάλου και να προκαλέσει «κακή» αγγειακή λειτουργία, καθιστώντας δύσκολη την ανάκαμψη του οργανισμού από τις επιπτώσεις του στρες.

Χαρακτηριστικά, η κατανάλωση λιπαρών τροφών σε στιγμές στρες μείωσε την αγγειακή λειτουργία των συμμετεχόντων κατά 1,74%, με τους ερευνητές να τονίζουν πως προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι μια μείωση της τάξεως του 1% στην αγγειακή λειτουργία μπορεί να οδηγήσει σε 13% αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.

«Τα λιπαρά τρόφιμα παρατείνουν το στρες»

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η επιδείνωση της αγγειακής λειτουργίας διήρκεσε για αρκετό χρονικό διάστημα μετά την κατανάλωση της λιπαρής τροφής και του στρεσογόνου γεγονότος.

Για άτομα που έχουν ήδη αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου, οι συνέπειες μπορεί να είναι σοβαρές και αυτά τα ευρήματα θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη, δήλωσαν οι ίδιοι.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι η κατανάλωση πιο υγιεινών τροφίμων, ειδικά εκείνων που είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, όπως κακάο, μούρα, σταφύλια, μήλα κτλ., θα μπορούσε να αποτρέψει την επιδείνωση της αγγειακής λειτουργίας.

Λιπαρά τρόφιμα, στρες και εγκέφαλος

Ο αρνητικός αντίκτυπος αυτών των τροφών κατά τη διάρκεια στρεσογόνων περιόδων δεν μπορεί να υποτιμηθεί, τόνισαν οι επικεφαλείς της μελέτης.

Η μειωμένη οξυγόνωση του εγκεφάλου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη διάθεση και την ψυχική υγεία, κάνοντας ένα ήδη αγχωμένο άτομο να νιώθει ακόμα πιο άσχημα.

Μπορεί επίσης να επηρεάσει τη γνωστική λειτουργία και την ικανότητα των ανθρώπων να ολοκληρώσουν μια εργασία στην οποία θέλουν να εστιάσουν.

Τα καλά νέα είναι ότι κάτι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό…

Όταν είμαστε αγχωμένοι τείνουμε να επιλέγουμε τροφές με υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά, είτε επειδή είναι η πιο βολική επιλογή όταν ο χρόνος είναι περιορισμένος είτε ως απόλαυση νομίζοντας πως θα αισθανθούμε καλύτερα.

Έτσι όμως επιδεινώνουμε τη σωματική και ψυχολογική απόκριση του οργανισμού μας στο στρες, λένε οι ερευνητές.

Αντικαθιστώντας αυτά τα τρόφιμα με υγιεινά, χαμηλά σε λιπαρά, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το στρες πιο αποτελεσματικά.

Επομένως, την επόμενη φορά που θα έχετε ένα σημαντικό meeting ή μια συνέντευξη για δουλειά, καλύτερα να αντισταθείτε στα μπισκοτάκια που βρήκατε μπροστά σας και να φροντίσετε να έχετε μαζί σας ένα φρούτο.

Μπορεί να αισθάνεστε πιο χαλαροί και να είστε σε θέση να διαχειριστείτε το άγχος καλύτερα, καταλήγουν οι επιστήμονες.