Αξίζει τον κόπο να φορέσετε τα αθλητικά σας για να κάνετε γυμναστική μόνο για λίγα λεπτά; Ναι, λένε οι επιστήμονες – η άσκηση σώζει ζωές.

Συγκεκριμένα, μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Internal Medicine εκτιμά ότι περίπου 110.000 θάνατοι ετησίως θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν οι ενήλικες 40 έως 85 ετών και άνω αύξαναν τη σωματική τους δραστηριότητα κατά τουλάχιστον 10 λεπτά την ημέρα.

Επιπλέον, από έρευνα που δημοσιεύθηκε στο PLOS One φάνηκε ότι όσοι έκαναν σύντομες προπονήσεις υψηλής έντασης για 10 λεπτά συνολικά την ημέρα είδαν την ίδια βελτίωση στην ευαισθησία στην ινσουλίνη και σε άλλους δείκτες καρδιομεταβολικής υγείας με εκείνους που γυμνάζονταν με μέτριο ρυθμό για 45 λεπτά συνεχόμενα.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Δυτικού Οντάριο προσθέτουν ότι μια 10λεπτη «έκρηξη» δραστηριότητας μπορεί να ενισχύσει αισθητά και την εγκεφαλική λειτουργία.

Η καλύτερη προπόνηση που μπορείτε να κάνετε αν έχετε μόνο 10 λεπτά

Δεν υπάρχει ένα είδος προπόνησης που είναι κατά κάποιο τρόπο ανώτερο από όλα τα άλλα, το ποια προπόνηση θα επιλέξετε εξαρτάται από τους στόχους και τις ανάγκες σας.

Πώς θέλετε να αισθάνεσθε μετά την προπόνησή σας και τι θέλετε να πετύχετε;

Θέλω να νιώθω δυνατός

Πάρτε ένα ζευγάρι βαράκια ή χρησιμοποιήστε το βάρος του σώματός σας για να εκτελέσετε μερικές ασκήσεις για όλο το σώμα, όπως squats και pushups. Επιλέξετε ασκήσεις που ενεργοποιούν και ενδυναμώνουν όλους τους μυς του σώματός σας.

Θέλω να ηρεμήσω

Αν έχετε μια αγχωτική μέρα και θέλετε να χαλαρώσετε, ο διαλογισμός και μερικές απλές στάσεις γιόγκα θα σας βοηθήσουν να ανακάμψετε μέσα σε λίγα λεπτά.

Θέλω να αποκτήσω επίπεδη και γραμμωμένη κοιλιά

Μπορείτε να κάψετε θερμίδες και να αποκτήσετε επίπεδη κοιλιά με pilates χωρίς καν βγείτε από το σπίτι. Το μόνο που θα χρειαστείτε για να κάνετε αυτές τις ασκήσεις είναι ένα στρώμα.

Θέλω να ανακουφιστώ από τον πόνο στη μέση και να βελτιώσω τη στάση του σώματός μου

Αν κάνετε δουλειά γραφείου ή κάθεστε για πολλές ώρες συνεχόμενα, εντάξτε αυτές τις ασκήσεις στο πρόγραμμα γυμναστικής σας για να βελτιώσετε τη στάση του σώματός σας και την κυκλοφορία του αίματος, να δυναμώσετε τους μυς σας και να ανακουφιστείτε από τον πόνο στη μέση.

Θέλω να τονώσω τη διάθεσή μου

Όταν χορεύετε, τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, πέφτουν. Ταυτόχρονα, οι ορμόνες που συνδέονται με ευχάριστα συναισθήματα, όπως η σεροτονίνη, αυξάνονται αισθητά.

Όσο εσείς απολαμβάνετε τη μουσική και ξεδίνετε από την ένταση της καθημερινότητας, όλες οι μυϊκές σας ομάδες «δουλεύουν» εντατικά καίγοντας θερμίδες, ενώ παράλληλα βελτιώνεται η καρδιακή σας λειτουργία.