Φάγατε πολύ σήμερα και νιώθετε το στομάχι σας βαρύ; Σας έχουμε τη λύση: Το περπάτημα μπορεί να επιταχύνει την πέψη προάγοντας τη διέγερση του στομάχου και των εντέρων.

Επιπλέον, έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Southern Medical Journal δείχνει ότι η χαμηλή έως μέτρια σωματική δραστηριότητα μετά το φαγητό, όπως ένας χαλαρός περίπατος, έχει προστατευτική επίδραση στο γαστρεντερικό σωλήνα.

Αν αναρωτιέστε κατά πόσο είναι όντως αποτελεσματικό, μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The American Journal of Gastroenterology λέει ότι αυτή η συνήθεια μπορεί ακόμη και να προλάβει ασθένειες όπως το πεπτικό έλκος, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση,  το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η εκκολπωματίτιδα, η δυσκοιλιότητα και ο καρκίνος του παχέος εντέρου.

Και τα οφέλη για την υγεία δεν σταματούν εκεί, μια βόλτα μετά από ένα γεύμα…

1. Ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Σύμφωνα με μελέτη στο περιοδικό Sports Medicine, το να κάνετε έναν σύντομο περίπατο μετά το φαγητό συμβάλλει στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα σας.

Ακόμα και το να σηκωθείτε για λίγο όρθιοι μετά από ένα γεύμα ή όταν κάθεστε για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα μπορεί να βοηθήσει (μείωση γλυκόζης κατά 9,51%), αλλά όχι τόσο όσο το περπάτημα (κατά 17,01%).

Μάλιστα, όταν οι συμμετέχοντες περπατούσαν από 2 έως 5 λεπτά μετά το φαγητό, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους ανέβαιναν και έπεφταν πιο σταδιακά και τα επίπεδα ινσουλίνης ήταν πιο σταθερά από ό,τι στην όρθια στάση.

Αυτό είναι καλό για τον οργανισμό, καθώς οι μεγάλες αυξήσεις και οι γρήγορες πτώσεις μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για διαβήτη και καρδιακές παθήσεις.

2. Μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Το περπάτημα και γενικότερα η σωματική άσκηση μπορεί να μειώσει την αρτηριακή σας πίεση και την LDL (κακή) χοληστερόλη, ενώ παράλληλα μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού ή καρδιακού επεισοδίου.

Συγκεκριμένα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition αναφέρει ότι πολλές μικρές περίοδοι άσκησης κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να είναι καλύτερες από τη συνεχόμενη συνεδρία όσον αφορά τη μείωση των τριγλυκεριδίων στο αίμα – παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Επομένως, για να αποκομίσετε τα βέλτιστα οφέλη, καθιερώστε να πηγαίνετε μια βόλτα γύρω από το τετράγωνο μετά από κάθε γεύμα.

3. Βοηθά στον έλεγχο του βάρους

Το περπάτημα και το τρέξιμο ανήκουν στην ίδια κατηγορία άσκησης, την αερόβια. Η αερόβια ή καρδιαγγειακή άσκηση είναι η μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα, η οποία βελτιώνει την καρδιοαναπνευστική σας ικανότητα και παράλληλα, σας βοηθά να απαλλαγείτε από τα περιττά κιλά.

Ενεργοποιώντας όλες τις μεγάλες μυϊκές ομάδες, σας κάνει να αναπνέετε πιο έντονα, ανεβάζει τον καρδιακό σας ρυθμό και προκαλεί εφίδρωση.

Το σώμα σας απαιτεί αυξημένη ροή οξυγόνου για να κάψει λίπος. Γι’ αυτό η αερόβια γυμναστική, σε συνδυασμό πάντα με την ισορροπημένη διατροφή, είναι μια εξαιρετική μέθοδος αδυνατίσματος.

4. Βελτιώνει τον ύπνο

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Postgraduate Medicine η τακτική αερόβια άσκηση μέτριας έντασης μπορεί, επίσης, να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου και να μειώσει την υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας για τα άτομα που υποφέρουν από αϋπνία.