Αν κάνετε προσπάθεια να χάσετε κιλά, το πιθανότερο είναι ότι έχετε μειώσει τις θερμίδες που καταναλώνετε, έχετε ξεκινήσει μια ρουτίνα άσκησης και παρακολουθείτε πλέον «στενά» το βάρος σας. Ποια ώρα της ημέρας και πόσο συχνά όμως ανεβαίνετε στη ζυγαριά;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα φαίνεται να είναι εξίσου σημαντική με το τι καταναλώνετε και το πόσο κινείστε ώστε να έχετε τελικά τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ποια είναι η ιδανική στιγμή να ζυγίζομαι;

Το πρωί, αφού πάτε στην τουαλέτα και πριν φάτε το πρωινό σας. Γιατί;

Όταν ξυπνάμε το πρωί, ο οργανισμός μας είναι αφυδατωμένος καθώς δεν έχει λάβει υγρά για τουλάχιστον 7 ώρες τη νύχτα. Η πρωινή επίσκεψή μας στην τουαλέτα μειώνει προφανώς κι άλλο το νούμερο στη ζυγαριά. Αυτή είναι επομένως η στιγμή που είμαστε στα χαμηλότερα κιλά μας.

Ύστερα, μόλις ντυθούμε, φάμε πρωινό και πιούμε νεράκι και τον καφέ μας, το βάρος μας είναι λογικό να αυξάνεται ελαφρώς.

Και επειδή οι περισσότεροι από εμάς είμαστε λιγότερο συνεπείς στη δίαιτα και την άσκηση το Σαββατοκύριακο, το να ζυγίζεστε τη Δευτέρα μπορεί να μην είναι η πιο ακριβής μέτρηση που μπορείτε να κάνετε. Ίσως ήδη θα έχετε καταλάβει πως μπορεί να υπάρξει διαφορά και μάλιστα σημαντική μεταξύ του βάρους σας την Παρασκευή, ύστερα από τέσσερις ημέρες κατανάλωσης περισσότερων υγιεινών γευμάτων, και του βάρους σας τη Δευτέρα.

Πώς η σχέση μας με τη ζυγαριά επηρεάζει τη δίαιτα

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι το να ζυγίζεται κανείς σε τακτική βάση οδηγεί σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους.

Χαρακτηριστικά, παλαιότερη έρευνα αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι που μετρούσαν το βάρος τους σε καθημερινή βάση παρουσίασαν μεγαλύτερη απώλεια σε σύγκριση με εκείνους που δεν ήταν τόσο συνεπείς.

Άλλη πάλι που ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο η αυτοπαρακολούθηση συνέβαλε στην απώλεια βάρους αποκάλυψε ότι υπήρχαν πιο θετικά αποτελέσματα για τους συμμετέχοντες  που είχαν υιοθετήσει έναν συνδυασμό σταθερών συμπεριφορών, όπως το να ζυγίζονται τακτικά και να καταγράφουν τη διατροφή τους.

Εκτός από τη ζυγαριά, η χρήση άλλων μέσων, όπως smartwatches και εφαρμογών γυμναστικής στο κινητό, συσχετίστηκε επίσης με μεγαλύτερη απώλεια βάρους σε σύγκριση με γραπτές μεθόδους παρακολούθησης.

Τι άλλο είναι σημαντικό να κάνετε

Σύμφωνα με τους ειδικούς της κλινικής Cleveland, είναι σημαντικό να φοράτε τα ίδια, κατά προτίμηση ελαφριά, ρούχα όταν μετράτε το βάρος σας.

Θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιείτε την ίδια ζυγαριά κάθε φορά.

Εάν το να ζυγίζεστε κάθε μέρα δεν θεωρείτε πως σας βοηθά, κάντε το μια φορά την εβδομάδα, αλλά σε σταθερή βάση και, όπως είπαμε, ιδανικά πάντα το πρωί και καλύτερα όχι ύστερα από μία ή δύο μέρες κατά τις οποίες κάνατε μικρές διατροφικές ατασθαλίες…