Οι προπονήσεις χαμηλής πρόσκρουσης ή και έντασης μπορεί να ακούγονται βαρετές, όμως, αντίθετα από ό,τι ενδεχομένως πιστεύετε, η γυμναστική δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι έντονη για να είναι αποτελεσματική.

Η προπόνηση χαμηλής πρόσκρουσης είναι ευέλικτη και περιλαμβάνει πολλά βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη. Επιπλέον, όταν κάποιος εκτελεί τις ασκήσεις με συνέπεια, μπορεί να φτάσει ακόμα και στο ίδιο επίπεδο φυσικής κατάστασης και δύναμης με τα άτομα που κάνουν πιο απαιτητικά είδη προπόνησης.

Τι περιλαμβάνει όμως μια προπόνηση χαμηλής πρόσκρουσης;

Τι σημαίνει προπόνηση χαμηλής πρόσκρουσης

Οι ασκήσεις χαμηλής πρόσκρουσης ελαχιστοποιούν τις δυνάμεις που συχνά επιβαρύνουν τους τένοντες και τις αρθρώσεις.

Για παράδειγμα, το κάθισμα χαμηλής πρόσκρουσης είναι ένα κάθισμα με το σωματικό μας βάρος, που μπορεί να γίνει σε πιο αργό χρόνο.

Ένα κάθισμα υψηλής πρόσκρουσης είναι το κάθισμα με άλμα αφού η προσγείωση στο έδαφος ασκεί πίεση στα γόνατα και τους γοφούς.

Χαρακτηριστικό των ασκήσεων χαμηλής πρόσκρουσης είναι ότι συνήθως το ένα πόδι μένει σταθερό στο έδαφος, με εξαίρεση την κολύμβηση, η οποία θεωρείται προπόνηση χαμηλής πρόσκρουσης επειδή η άνωση του νερού αφαιρεί την πίεση από τις αρθρώσεις.

Έτσι, έχουμε ως αποτέλεσμα μυϊκή ανάπτυξη χωρίς να προκαλείται «φθορά».

Πόσο συχνά πρέπει να προπονείται κανείς

Σε αντίθεση με τις προπονήσεις υψηλής πρόσκρουσης, οι οποίες απαιτούν μεγαλύτερες περιόδους αποκατάστασης, οι προπονήσεις χαμηλής πρόσκρουσης μπορούν να γίνονται πολλές φορές την εβδομάδα.

Ανεξάρτητα από το επίπεδο της φυσικής σας κατάστασης, εφόσον αυξάνετε αργά τη διάρκεια, τη συχνότητα, το βάρος και την αντίσταση κατά τη διάρκεια των προπονήσεών σας, με την πάροδο του χρόνου είναι βέβαιο πως θα δείτε αποτελέσματα.

Ορισμένα από τα οφέλη αυτών των προπονήσεων

Είναι εύκολο να ενσωματωθούν στη fitness ρουτίνα σας σε τακτική βάση

Εφόσον οι προπονήσεις αυτές είναι λιγότερο επίπονες για το σώμα, μπορείτε, όπως είπαμε, να προπονείστε πιο συχνά. Θα αφιερώνετε με άλλα λόγια λιγότερο χρόνο στην αποκατάσταση και περισσότερο στο να παραμένετε ενεργοί, κάτι που μπορεί να αποτελεί «κλειδί» για να συνεχίσετε.

Είναι ιδανικές για όλα τα επίπεδα φυσικής κατάστασης

Επειδή οι ασκήσεις χαμηλής πρόσκρουσης γίνονται συχνά με πιο αργό ρυθμό, οι αρχάριοι μπορούν να επωφεληθούν ξεκινώντας ήπια και να μάθουν πώς να εκτελούν σωστά κάθε άσκηση πριν προχωρήσουν στην εκτέλεση της ίδιας κίνησης σε υψηλότερη ένταση.

Τονώνουν τη διάθεση και μειώνουν το στρες

Οι προπονήσεις χαμηλής πρόσκρουσης ακόμα κι αν είναι ήπιες, εξακολουθούν να απελευθερώνουν ενδορφίνες που συμβάλλουν στην καταπολέμηση της θλίψης, στην καλύτερη διαχείριση του στρες και στην ενίσχυση της συνολικής διάθεσης.

Ακόμα και ένα γρήγορο περπάτημα μόλις 10 λεπτών μπορεί να μας ανεβάσει.

Χαρακτηριστικά, μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Psychology of Sport and Exercise» αποκάλυψε ότι οι ασκήσεις χαμηλής έντασης είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους για τη βελτίωση της ψυχικής μας υγείας.

Λιγότερος κίνδυνος τραυματισμών

Δεδομένου ότι οι ασκήσεις χαμηλής πρόσκρουσης ασκούν λιγότερη πίεση στις αρθρώσεις και γίνονται συχνά με αργό ρυθμό, είναι λιγότερο πιθανό να προκύψουν τραυματισμοί.

Τι μπορείτε να κάνετε

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η χαμηλή πρόσκρουση δεν είναι συνώνυμο της χαμηλής έντασης. Στην πραγματικότητα, οι ασκήσεις χαμηλής πρόσκρουσης μπορούν να είναι υψηλής έντασης όταν τις εκτελεί κανείς γρήγορα ή με πρόσθετη αντίσταση.

Ένας τρόπος για να αυξήσετε την ένταση της προπόνησής σας; Χρησιμοποιήστε ζώνες αντίστασης σε ορισμένες ασκήσεις. Για παράδειγμα, μπορείτε να προσθέσετε μια ζώνη αντίστασης στα squats. Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο την προπόνηση με ζώνη αντίστασης στο σπίτι, κρατήστε τις κινήσεις αργές και ελεγχόμενες ώστε να εκπαιδευτούν αποτελεσματικά οι μύες.

Από όλες τις προπονήσεις χαμηλής πρόσκρουσης, αν έχετε πρόσβαση σε πισίνα κι αν βέβαια σας αρέσει, προτιμήστε την κολύμβηση. Γυμνάζει ολόκληρο το σώμα και είναι μια ευχάριστη προπόνηση cardio που μπορεί να φέρει αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η προπόνηση με βάρη είναι άλλη μια καλή ιδέα.

Θα μπορούσατε επιπλέον να δοκιμάσετε να ξεκινήσετε:

  • Pilates
  • Το πολύ προσιτό και εύκολο για όλους περπάτημα, κατά προτίμηση στη φύση

Ανεξάρτητα από το τι θα αποφασίσετε να κάνετε, μόνο οφέλη έχετε να αποκομίσετε. Φροντίστε μόνο να επιλέξετε κάτι που απολαμβάνετε έτσι ώστε να παραμείνετε πιστοί στους fitness στόχους σας μακροπρόθεσμα.