Το κολύμπι σε κρύα νερά θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανακούφιση κοινών συμπτωμάτων που εμφανίζονται στην εμμηνόπαυση, όπως εξάψεις, άγχος και εναλλαγές της διάθεσης, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Μάλιστα, όσες γυναίκες κολυμπούσαν για μεγαλύτερα διαστήματα ή πιο τακτικά ανέφεραν ακόμα μεγαλύτερα οφέλη. Ας δούμε αναλυτικά τα ευρήματα των επιστημόνων από το «University College» του Λονδίνου (UCL).

Η έρευνα

Για τις ανάγκες της έρευνας, εξετάστηκαν 1.114 γυναίκες που ήταν εξοικειωμένες με το κολύμπι σε κρύο νερό.

Το ηλικιακό τους εύρος ήταν από 16 έως 80 ετών, με τις περισσότερες γυναίκες να είναι ηλικίας μεταξύ 45 και 59.

Οι 785 εμμηνοπαυσιακές γυναίκες που συμμετείχαν ανέφεραν συμπτώματα όπως άγχος, δυσκολία στη συγκέντρωση, εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις.

Περίπου το 46,9% των γυναικών αυτών δήλωσαν ότι η κολύμβηση στο κρύο νερό βοήθησε το άγχος τους, ενώ το 34,5% ότι οι εναλλαγές της διάθεσής τους μειώθηκαν.

Το ένα πέμπτο ανέφερε μείωση στις νυχτερινές εφιδρώσεις, ενώ το 31,1% των γυναικών δήλωσαν ότι παρατήρησαν μείωση στις εξάψεις.

Περίπου 711 συμμετέχουσες ανέφεραν συμπτώματα εμμήνου ρύσεως όπως κούραση, άγχος, εναλλαγές της διάθεσης, προβλήματα στον ύπνο και ευερεθιστότητα.

Σχεδόν οι μισές (46,7%) δήλωσαν ότι η δραστηριότητα αυτή ανακούφισε το άγχος τους και το 37,7% ανέφεραν μείωση στις εναλλαγές της διάθεσης.

Βελτιωμένος ύπνος αναφέρθηκε από το 21% των γυναικών, ενώ η ευερεθιστότητα μειώθηκε σύμφωνα με τα λεγόμενα του 37,6% των συμμετεχόντων.

Οι ερευνητές είπαν ότι οι κολυμβητικές συνήθειες διέφεραν συνολικά μεταξύ των γυναικών, αλλά εκείνες που κολυμπούσαν πιο τακτικά ή για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν μείωση των συμπτωμάτων.

Μεταξύ εκείνων των γυναικών που ανέφεραν ανακούφιση ενός ή περισσότερων συμπτωμάτων είπαν ότι κολυμπούν ειδικά για αυτό το σκοπό.

Μια 57χρονη γυναίκα που συμμετείχε στην έρευνα, δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Η χειμερινή κολύμβηση με έσωσε. Στο νερό, μπορώ να κάνω τα πάντα. Όλα τα συμπτώματα είναι σαν να εξαφανίζονται ως δια μαγείας και νιώθω ότι είμαι στα καλύτερά μου».

Στοιχεία που επαληθεύονται

Η ανώτερη συγγραφέας της μελέτης, καθηγήτρια Τζόυς Χάρπερ, ανέφερε ότι τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώνουν προηγούμενες μελέτες όσον αφορά την ευεργετική επίδραση του κρύου νερού στην υγεία.

«Το κρύο νερό έχει βρεθεί ότι βελτιώνει τη διάθεση και μειώνει το στρες. Η μελέτη μας υποστηρίζει παλαιότερα ευρήματα και προσθέτει νέα στοιχεία που μπορούν να αποδειχθούν ιδιαιτέρως ωφέλιμα συγκεκριμένα για τις γυναίκες. Ελπίζουμε έτσι να ενθαρρύνουμε περισσότερες να συμμετέχουν στον αθλητισμό».

Ωστόσο, η ίδια προειδοποίησε πως χρειάζεται προσοχή:

«Τα άτομα που δεν συνηθίζουν να κολυμπούν το χειμώνα θα μπορούσαν να θέσουν τον εαυτό τους σε σοβαρούς κινδύνους όπως υποθερμία, σοκ από το κρύο νερό, διαταραχές του καρδιακού ρυθμού ή ακόμα και πνιγμό. Χρειάζονται λοιπόν οπωσδήποτε εξετάσεις υγείας προηγουμένως και το κολύμπι να γίνεται με όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις».

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο «Post Reproductive Health».