Ο έλεγχος των μερίδων είναι το «κλειδί» για να απολαύσετε την Τσικνοπέμπτη χωρίς στερήσεις αλλά και χωρίς να χρειαστεί να ξεκουμπώσετε το παντελόνι σας μετά το φαγητό.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of the Association for Consumer Research, οι άνθρωποι συχνά «τρώνε» με τα μάτια τους ή όσο τους «επιτρέπει» το πιάτο.

Γι’ αυτό, επιλέξτε ένα μικρότερο πιάτο και γεμίστε το με τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες.

Pro tip: Mασάτε αργά για να δώσετε χρόνο στον εγκέφαλό σας να αντιληφθεί ότι χορτάσατε.

Τι να φάτε

Προτιμήστε άπαχα κομμάτια κρέατος (π.χ. κοτόπουλο, ψαρονέφρι) και συνοδεύστε τα με σαλάτα.

Αν ζηλεύετε τα παϊδάκια, προτιμήστε παϊδάκια κοτόπουλου χωρίς πέτσα.

Pro tip: Το μαρινάρισμα εκτός του ότι διατηρεί το κρέας ζουμερό, μειώνει τα επικίνδυνα τοξικά που δημιουργούνται κατά το ψήσιμο. Χρησιμοποιείστε μαρινάδες με αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως κόκκινο κρασί, χυμό λεμόνι ή πορτοκάλι, ξύσμα από τη φλούδα τους, ρίγανη, δεντρολίβανο, φασκόμηλο ή ακόμα και πράσινο τσάι.

Αποφύγετε τα παχυντικά συνοδευτικά και προσέξτε τα λιπαρά ντρέσινγκ.

Μια καλή ιδέα είναι να αντικαταστήσετε τις τηγανητές πατάτες με ψητά λαχανικά.

Αντί να χρησιμοποιήσετε κρέμα μπαλσάμικου για να τα συνοδεύσετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ελαιόλαδο και μπαλσάμικο ξύδι.

Προσπαθήστε να καταναλώσετε ένα μόνο μεγάλο γεύμα αυτή την ημέρα.

Αν για παράδειγμα γνωρίζετε ότι το βράδυ θα ψήσετε ή ότι θα βρεθείτε σε μεγάλο τραπέζι προτιμήστε το μεσημέρι να φάτε κάτι ελαφρύ.

Τι να πιείτε

Μπορεί να νομίζετε ότι τα αναψυκτικά σας βοηθούν να χωνέψετε, όμως δεν πρέπει να ξεχνάτε πως περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης- υπολογίζεται πως ένα κουτάκι αναψυκτικού περιέχει περίπου 10 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη.

Παράλληλα, το κρασί, η μπύρα και τα οινοπνευματώδη ποτά προκαλούν φούσκωμα, ερεθίζοντας την επένδυση του στομάχου.

Εκτός από την υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, το αλκοόλ επηρεάζει αρνητικά τις φυσιολογικές διαδικασίες απορρόφησης των θρεπτικών ουσιών και της καύσης ενέργειας.

Επιπλέον, μπορεί να σας κάνει να λιγουρεύεστε λιπαρά, αλμυρά και γενικά ανθυγιεινά σνακ.

Ως εκ τούτου, η καλύτερη στρατηγική είναι να συνοδεύσετε το φαγητό σας με νερό.

O οργανισμός είναι ένας μεγάλος «αποταμιευτής» νερού.

Πιείτε άφθονο νερό για να καταπολεμήσετε το φούσκωμα και να προλάβετε τη δυσκοιλιότητα, επισημαίνουν οι ειδικοί από την Κλινική Mayo.

Το νερό βελτιώνει, επίσης, τη λειτουργία των νεφρών, επιτρέποντας την «έξοδο» του νατρίου που περιέχουν τα μεζεδάκια της Τσικνοπέμπτης από το σύστημα.

Pro tip: Αντικαταστήστε το αλάτι στο φαγητό σας με λεμόνι, ρίγανη και άλλα μπαχαρικά, καθώς οι μεγάλες ποσότητες αλατιού εντείνουν την κατακράτηση υγρών και το πρήξιμο εξαιτίας του νατρίου.