ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΑΡΜΠΑΡΙΓΟΥ
Ξιδάτο βραστό χταπόδι
Αυτό το χταποδάκι που μπαίνει πολύ βολικά σε βάζο, είναι ό,τι πρέπει για την περίοδο της νηστείας.

Υλικά
- 1 μεγάλο χταπόδι (περίπου 11⁄2 κιλό)
- 200 ml ε.π. ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για το σερβίρισμα
- 200 ml ξίδι από κρασί
- 200 ml λευκό κρασί
- 1 φύλλο δάφνης
- 5-6 κόκκους μαύρο πιπέρι
- Λίγη αποξηραμένη ρίγανη
Εκτέλεση
Βήμα 1ο
Καθαρίζουμε το χταπόδι, αφαιρούμε το δόντι και γυρίζουμε την κουκούλα του «τα μέσα έξω». Το πλένουμε και το στραγγίζουμε. Το βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα ίσα που να το χωράει με την κουκούλα προς τα πάνω.
Βήμα 2ο
Το περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, το ξίδι και το κρασί. Προσθέτουμε τη δάφνη και τους κόκκους πιπεριού και το μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά. Μόλις πάρει βράση, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε περίπου για 40 λεπτά ή έως ότου μαλακώσει το χταπόδι (ανάλογα από το πόσο καλά χτυπημένο είναι).
Βήμα 3ο
Όταν μαλακώσει, το βγάζουμε με τσιμπίδα σε ξύλο κοπής. Κρατάμε όλα τα ζουμάκια του.
Βήμα 4ο
Όσο είναι ζεστό το χταπόδι, το πασπαλίζουμε με ρίγανη. Μόλις κρυώσει αρκετά, ώστε να μπορούμε να το πιάσουμε, το κόβουμε με ένα μαχαίρι σε μεγάλες μπουκιές. Το μεταφέρουμε σε γυάλινο σκεύος και το περιχύνουμε με τους ζωμούς του. Ανακατεύουμε με προσοχή και το διατηρούμε στο ψυγείο καλά σκεπασμένο για πολλές εβδομάδες.
Βήμα 5ο
Για να το σερβίρουμε, το βάζουμε σε πιάτο και το αφήνουμε να σταθεί 10 λεπτά ώστε μαλακώσει το ζελέ του και να λιώσει. Το περιχύνουμε με ελαιόλαδο και το σερβίρουμε σκέτο ως μεζέ, με φρυγανισμένο ψωμί, ελαιόλαδο και ρίγανη.
Μυστικό
Μπορούμε να το σερβίρουμε και με βραστές πατάτες ή σαλάτα φασολιών, όπου αξιοποιούμε και την τελευταία σταγόνα από τη σάλτσα του χταποδιού για το ντρέσινγκ της σαλάτας.