Νέα μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του University of Otago, αποκάλυψε ότι η ικανότητα του δέρματος να παράγει κολλαγόνο και να ανανεώνεται επηρεάζεται άμεσα από το πόση βιταμίνη C καταναλώνει ένα άτομο.

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο Journal of Investigative Dermatology, η ποσότητα βιταμίνης C που υπάρχει στο δέρμα αντικατοπτρίζει στενά το επίπεδο που κυκλοφορεί στο αίμα (πλάσμα). Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι αυτά τα επίπεδα μπορούν να αυξηθούν μέσω της μεγαλύτερης κατανάλωσης φρούτων.

Στην έρευνα συμμετείχαν 24 υγιείς ενήλικες από τη Νέα Ζηλανδία και τη Γερμανία. Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν δύο πλούσια σε βιταμίνη C ακτινίδια κάθε μέρα παρουσίασαν αύξηση της βιταμίνης C στο πλάσμα, η οποία με τη σειρά της αύξησε τη συγκέντρωση της βιταμίνης στο δέρμα. Αυτή η αλλαγή συνέβαλε στην αύξηση του πάχους του δέρματος (παραγωγή κολλαγόνου) και ενθάρρυνε την ανανέωση και την αναγέννηση των εξωτερικών στρωμάτων της επιδερμίδας.

«Μας εξέπληξε η στενή συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων βιταμίνης C στο πλάσμα και εκείνων στο δέρμα – αυτή ήταν πολύ πιο έντονη από ό,τι σε οποιοδήποτε άλλο όργανο έχουμε ερευνήσει», λέει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια Δρ Margreet Vissers.

«Παρατηρήσαμε ότι η βιταμίνη C στην κυκλοφορία του αίματος διεισδύει σε όλα τα στρώματα του δέρματος και συνδέεται με τη βελτίωση της λειτουργίας της επιδερμίδας» συμπλήρωσε η ίδια, επισημαίνοντας ότι τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η ομορφιά φαίνεται να έρχεται πράγματι από μέσα.

Από την διατροφή στην επιδερμίδα – πώς ενισχύει το κολλαγόνο η βιταμίνη C;

Η μελέτη περιελάμβανε δύο στάδια. Στο πρώτο στάδιο διαπιστώθηκε η συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων βιταμίνης C στο πλάσμα και στο δέρμα, χρησιμοποιώντας υγιή δείγματα δερματικού ιστού από ασθενείς που υποβλήθηκαν σε προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις.

Στο δεύτερο στάδιο πραγματοποιήθηκε μια μελέτη διατροφικής παρέμβασης με βιταμίνη C, πριν και μετά, σε δύο τοποθεσίες (Γερμανία και Christchurch), με την συμμετοχή 12 υγιών ατόμων σε κάθε μία.

«Όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν οδηγίες να καταναλώνουν δύο ακτινίδια καθημερινά – ποσότητα που αντιστοιχεί σε 250 μικρογραμμάρια βιταμίνης C – για οκτώ εβδομάδες. Στη συνέχεια συλλέξαμε δείγματα δέρματος πριν και μετά την παρέμβαση, με ξεχωριστές αναλύσεις που μας επέτρεψαν να εξετάσουμε τα βασικά στρώματα του δέρματος των συμμετεχόντων στο Christchurch και το εξωτερικό δερματικό στρώμα μαζί δοκιμές για τη λειτουργία του δέρματος στη Γερμανία» εξήγησαν οι ερευνητές.

Τα ακτινίδια επιλέχθηκαν για την εν λόγω δοκιμή λόγω των αποδεδειγμένα υψηλών επιπέδων βιταμίνης C που περιέχουν, αλλά αναμένεται ότι και άλλα τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C, ιδιαίτερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά όπως τα εσπεριδοειδή, τα μούρα, οι πιπεριές και το μπρόκολο, να έχουν παρόμοια αποτελέσματα, σύμφωνα με τους ερευνητές.