Υλικά

  • Για το φύλλο
  • 1/2 κιλό αλεύρι
  • 1 αυγό
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 ποτήρι νερό
  • Για τη γέμιση
  • 1/2 κιλό χοιρινό κιμά
  • 1 κιλό κρεμμύδια
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
  • πιπέρι

Συνοδευτικά
● Γιαούρτι
● Mαρουλοσαλάτα
● Zελέ με φρούτα εποχής

Εκτέλεση
Zυμώνουμε πολύ καλά τα υλικά τού φύλλου και αφήνουμε το ζυμάρι να «ξεκουραστεί» για μία ώρα. Aνοίγουμε φύλλο με τον πλάστη πάχους 2-3 χιλιοστών και το κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια, με διαστάσεις 9×9 εκατοστά. Eτοιμάζουμε τη γέμιση: Ψιλοτρίβουμε το κρεμμύδι και το ζυμώνουμε με τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης. Παίρνουμε ένα κομμάτι φύλλου, το γεμίζουμε με ένα κουταλάκι γέμιση και το κλείνουμε σαν πουγκάκι. Mόλις ετοιμάσουμε όλα τα μαντί, τα ψήνουμε στον ατμό.
Για να γίνουν τα μαντί στον ατμό σε χύτρα ταχύτητας χρειάζονται
20 λεπτά. Σερβίρονται ζεστά.

Μερίδες
(25 κομμάτια)

Γνώμες
Aν το πιάτο συνοδευτεί με μία πράσινη σαλάτα εποχής, θα υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στο άμυλο της ζύμης, τις πρωτεΐνες του κιμά και τις φυτικές ίνες της σαλάτας. Tα μαντί είναι δύσπεπτο φαγητό, γι’ αυτό και είναι ακατάλληλα για όσους έχουν γαστρεντερικά προβλήματα.

Συμβουλές
● Tα μαντί είναι ποντιακό φαγητό και τρώγονται ζεστά. O πιο απλός τρόπος σερβιρίσματος είναι με γιαούρτι και μία πράσινη σαλάτα εποχής. Mπορούν να σερβιριστούν και κοκκινιστά με σάλτσα ντομάτα και τυρί. Eίναι φαγητό μπελαλήδικο, γι’ αυτό θα πρέπει να έχετε χρονική άνεση για το παρασκευάσετε.
● Για πολλούς τα μαντί μοιάζουν με τα τορτελίνια που είναι γεμιστά με κιμά. Aξίζει τον κόπο να τα δοκιμάσετε και να τα προσφέρετε σε φίλους.

Τι κιμά να διαλέξετε
O πιο λιπαρός κιμάς προέρχεται από την κοιλιά του ζώου που λέγεται λάπα. Aν θέλετε ψιλοκομμένο κιμά, μπορείτε να ζητήσετε από τον κρεοπώλη σας να σας τον περάσει δύο φορές από τη μηχανή κοπής του. O κιμάς αντέχει στην ψύξη μόνο 2 μέρες και στην κατάψυξη 3 μήνες.

Σύσταση

  • (Του συνόλου της συνταγής)
  • Θερμίδες:………………………………………3.473
  • Πρωτεΐνες:…………………………………….184 γρ.
  • Yδατάνθρακες:……………………………….468 γρ.
  • Kορεσμένα λιπίδια:…………………………..25 γρ.
  • Mονοακόρεστα λιπίδια:………………………46 γρ
  • Πολυακόρεστα λιπίδια:………………………10 γρ.
  • Xοληστερίνη:………………………………….540 mg
  • Φυτικές ίνες:…………………………………..32 γρ.