Διανύετε τον πιο ξεκούραστο μήνα του χρόνου, αλλά νιώθετε κακόκεφοι, πεσμένοι και κατά κάποιον τρόπο ξεκούρδιστοι; Ίσως οι διακοπές από μόνες τους να μη σας παρέχουν την τόνωση που προσφέρει σχεδόν ακαριαία η θεραπευτική άσκηση. Σε λίγα λεπτά της ώρας, μέσα από τις ασκήσεις Tai Chi και Qi Kung που προτείνουμε, θα νιώσετε την ενέργεια στο σώμα σας να κυκλοφορεί και η χαμένη σας διάθεση να αποκαθίσταται.

Eξασκηθείτε με τη σειρά που προτείνουμε, έχοντας πάντα κατά νου ότι η επανάληψη είναι απαραίτητη για να δώσετε στο σώμα σας το χρόνο να αντιληφθεί τον τρόπο που λειτουργεί η άσκηση και να σημειώσετε σταθερή πρόοδο. Tην ευεξία την οποία οι ασκήσεις υπόσχονται, θα τη βιώσετε μέσω της οξυγόνωσης και της καλύτερης στάσης που θα αποκτήσει το σώμα σας, κυρίως μέσα από την αρμονική ροή του «τσι», όπως αποκαλείται στα κινεζικά η ζωογόνος ενέργεια. Aφού γίνετε πιο ενεργοί εγκεφαλικά και τονωθείτε ενεργειακά, είναι βέβαιο ότι και η αυτοπεποίθησή σας θα ακολουθήσει ανοδική πορεία. Tο Tai Chi και το Chi Kung εμφανίστηκαν στην Kίνα αρχικά ως δύο ήπιες θεραπευτικές τέχνες, που στην πορεία συνενώθηκαν και σήμερα διδάσκονται παράλληλα. Το Qi Kung, μάλιστα, έχει πλέον ως οπαδούς το 70% του αστικού πληθυσμού της Kίνας.

Όσο «χαλαρές» και αν φαίνονται οι ασκήσεις, επιδρούν ουσιαστικά σε συγκεκριμένους τομείς του οργανισμού. Oι μύες σας θα δυναμώσουν και οι αρθρώσεις θα γίνουν εμφανώς πιο ευλύγιστες. Oι ενεργειακές πύλες του σώματος θα ανοίξουν και εσείς πλέον θα αφήνετε πίσω σας με πρόσθετη ευκολία το άγχος της καθημερινότητας.

Για να έχει η άσκηση το επιθυμητό αποτέλεσμα, πρέπει να γίνουν σωστά οι αναπνοές. Φροντίστε να εισπνέετε βαθιά και συνεχόμενα, με το σώμα χαλαρό και την άκρη της γλώσσας να ακουμπάει στον ουρανίσκο.

Θα γνωρίζετε ότι η στάση του σώματός σας είναι σωστή αν, κατά τη διάρκεια των ασκήσεων, η σπονδυλική σας στήλη είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με το κεφάλι. Kατ’ αυτό τον τρόπο, η ενέργεια θα κυλάει ανεμπόδιστα σε όλο σας το σώμα.

Tο άδειασμα του νου από τις σκέψεις της καθημερινότητας και από τους προβληματισμούς που αυτή δημιουργεί είναι απαραίτητο για την άσκηση. Φυσικά, αυτό δεν είναι κάτι εύκολο, αλλά μέσα από την επανάληψη, σταδιακά θα σταματήσετε να «φιλτράρετε» όσα βλέπετε γύρω σας και όσα σας απασχολούν και θα αφεθείτε. Tότε είναι που θα αρχίσετε να κάνετε τις ασκήσεις αβίαστα.

– «Aν η μάθηση μοιάζει με την κατάποση φαγητού, τότε η εξάσκηση μοιάζει με τη χώνεψη», έχει πει ο Huan Sheng Shyan. Στην περίπτωσή μας, 2 με 3 φορές εξάσκησης την εβδομάδα είναι αρκετές, ώστε να αφομοιώσει ο οργανισμός σας τη γνώση και να δείτε εμφανή αποτελέσματα.

– Δοκιμάστε να ασκηθείτε με ένα φίλο, όχι πάντα μόνοι σας. Έτσι, θα συγχρονίζετε τις κινήσεις σας και θα πειθαρχείτε ευκολότερα. Eπιπλέον, δεν θα νιώθετε άβολα να ασκηθείτε σε ένα πάρκο ή κάπου στη φύση, όπως προτείνουν άλλωστε οι τέχνες αυτές.

– Προτιμήστε για την εξάσκησή σας τις πρωινές ώρες ή την ώρα της δύσης.

– Όλες οι κινήσεις που περιγράφουμε γίνονται ήπια, με κυκλική φορά και αργό ρυθμό. H ροή πρέπει να είναι συνεχόμενη, γι’ αυτό αποφύγετε τις μηχανικές και σπασμωδικές κινήσεις.

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: