1. Φροντίζουμε για τη σωστή ενυδάτωσή μας

Η ενυδάτωση του οργανισμού μας είναι πολύ σημαντική όχι βεβαίως μόνο για να «γιατρέψουμε» τη δίψα μας αλλά και για πολλούς άλλους λόγους, όπως η απομάκρυνση τοξινών, η σωστή λειτουργία των οργάνων μας αλλά και η βελτίωση της όψης της επιδερμίδας μας. Ο καλύτερος τρόπος φυσικά να ενυδατωθούμε είναι με το νερό. Πίνοντας περίπου 2 λίτρα νερό την ημέρα θα είμαστε απόλυτα ενυδατωμένοι! Επιπλέον, όταν ασκούμαστε είναι απαραίτητο να έχουμε κοντά μας ένα μπουκαλάκι νερό ώστε να αναπληρώνουμε τα υγρά που χάνουμε με τον ιδρώτα.

2. Δεν γυμναζόμαστε νηστικοί

Ενα σνακ μία ώρα πριν από τη γυμναστική μας, όπως ένα τοστ ή μια μπανάνα, ή ένα μεσαίο γεύμα, όπως μια σαλάτα με κομμάτια ψητού κοτόπουλου, δύο ώρες πριν από την άσκηση είναι ιδανικές επιλογές έτσι ώστε να έχουμε την απαραίτητη ενέργεια για την άσκησή μας. Πολλοί είναι αυτοί που παραλείπουν το πρωινό γεύμα. Θα πρότεινα όμως να ξεκινούν την ημέρα τους δυναμικά τρώγοντας ένα σωστό πρωινό, καθώς είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας.

3. Κάνουμε διατάσεις

Η γυμναστική μας πρέπει πάντα να εκτελείται σε 3 στάδια όσο σύντομη και αν είναι. Αρχικά με την προθέρμανση, όπου μπορούμε να συμπεριλάβουμε κάποιες ενεργητικές διατάσεις, δηλαδή διατάσεις με ρυθμό και κινητικότητα. Με αυτόν τον τρόπο προετοιμάζουμε το σώμα μας, τις αρθρώσεις μας αλλά και το μυαλό μας για το πρόγραμμα που θα ακολουθήσει έτσι ώστε να μην υπάρξει κάποιος τραυματισμός. Στη συνέχεια ακολουθεί το κυρίως πρόγραμμα και τέλος η αποθεραπεία, όπου χαλαρώνουμε το σώμα και τους μυς μας με τις διατάσεις για να πέσουν οι σφυγμοί μας και μη νιώθουμε πιασμένοι την επόμενη ημέρα.

4. Προσέχουμε την ένταση

Η ένταση της άσκησης παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη γυμναστική. Αρχίζουμε πάντα χαλαρά και στην πορεία χρειάζεται να αυξάνουμε σταδιακά την ένταση. Δεν χρειάζεται σε καμία περίπτωση να το παρακάνουμε, άλλωστε δεν πάμε για πρωταθλητισμό. Οσον λοιπόν αφορά την ένταση, ακούμε το σώμα μας και δεν αφήνουμε κανέναν να μας πιέζει περισσότερο απ’ όσο εμείς θέλουμε. Η γυμναστική είναι διασκέδαση. Πρέπει εκείνη την ώρα να είμαστε χαρούμενοι και να μην αγχωνόμαστε πώς θα βγάλουμε εις πέρας μια άσκηση! Υπάρχουν πολλά είδη γυμναστικής και σίγουρα υπάρχει κάποιο που ταιριάζει στον καθένα μας. Οταν λοιπόν αυτή η ώρα της γυμναστικής γίνεται διασκέδαση, από μόνοι μας δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό.

5. Βάζουμε ρεαλιστικούς στόχους

Η γυμναστική πρέπει να γίνεται τρόπος ζωής και όχι μια περιστασιακή δραστηριότητα! Τα αποτελέσματα στο σώμα μας μπορεί να τα διακρίνουμε σταδιακά, όμως την ψυχολογική ανάταση και ευεξία κατευθείαν. Από την πρώτη κιόλας προπόνηση. Για να συνεχίσουμε λοιπόν να αθλούμαστε, καλό είναι να θέτουμε μικρούς και ρεαλιστικούς στόχους, έτσι ώστε να μπορούμε να τους υλοποιήσουμε. Σκεφτόμαστε λοιπόν πόσες ημέρες την εβδομάδα μπορούμε και θέλουμε να γυμναζόμαστε και έπειτα διαμορφώνουμε ένα πρόγραμμα που καλύπτει τις δικές μας ανάγκες.

6. Δεν χρειάζεται να πονάμε για να έχουμε αποτέλεσμα

Οπως εξηγώ και σε κάθε προπόνησή μας στην εκπομπή «Γυμναστική… από σπίτι», ο πόνος είναι το μεγάλο κόκκινο κουμπί που μας αναβοσβήνει το σώμα μας και πρέπει οπωσδήποτε να σταματήσουμε κατευθείαν. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουμε τα χειρότερα και έτσι θα μπορέσουμε να επανέλθουμε υγιείς γρηγορότερα.

7. Εκτελούμε σωστά τις ασκήσεις

Η σωστή εκτέλεση μιας άσκησης είναι ολόκληρη η άσκηση. Αν εκτελείται λανθασμένα, δεν γυμνάζεται το σώμα μας σωστά, δεν δουλεύουν οι μύες που πρέπει εκείνη τη στιγμή και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος τραυματισμού. Γι’ αυτόν τον λόγο σιγουρευόμαστε πρώτα πως η εκτέλεση είναι σωστή και δεν βιαζόμαστε. Είναι προτιμότερο να χάσουμε και μερικές επαναλήψεις. Επειτα από κάποιες φορές θα φτάσουμε σε ένα πολύ καλό επίπεδο.

8. Η καλύτερη ώρα για γυμναστική

Η πρωινή άσκηση μας δίνει ένα δυναμικό ξεκίνημα στη μέρα μας με πολλή ενέργεια. Προσωπικά εγώ προτιμώ τις πρωινές ώρες. Από την άλλη, πολλοί είναι αυτοί που γυμνάζονται το απόγευμα ή ακόμα αργότερα το βράδυ. Οπως περιέγραψα και πριν, η γυμναστική για να γίνει τρόπος ζωής πρέπει να είναι διασκέδαση και όχι ψυχαναγκασμός. Γι’ αυτόν τον λόγο δεν χρειάζεται να ξυπνάει κάποιος πολύ νωρίς για να ασκηθεί αν δεν θέλει! Η ιδανική ώρα γυμναστικής είναι αυτή που ταιριάζει στις ανάγκες του καθενός.

9. Τι να φάμε μετά τη γυμναστική

Μετά τη γυμναστική μας χρειάζεται να καταναλώσουμε πρωτεΐνες για να ενισχύσουμε τους μυς αλλά και μαγνήσιο για να τους χαλαρώσουμε. Μια μπανάνα και μερικά λευκά ανάλατα αμύγδαλα είναι μια ιδανική επιλογή.

10. Δεν κάνουμε γυμναστική όταν είμαστε κρυωμένοι

Οταν αισθανόμαστε άρρωστοι γενικότερα, αποφεύγουμε τη γυμναστική. Το ανοσοποιητικό μας προσπαθεί να επανέλθει και εμείς εκείνη τη στιγμή της άσκησης θα έλεγα ότι «του βάζουμε δύσκολα». Καλό θα ήταν λοιπόν να παραμείνουμε στο κρεβάτι μας!

«Γυμναστική… από σπίτι»

Ραντεβού κάθε μέρα στις 11.20 στο Mega με τη Ζωή Δημητράκου, που μας σηκώνει από τον καναπέ και μας γυμνάζει επί 20 λεπτά με εύκολες ασκήσεις για όλους μαζί με προτάσεις ευεξίας για να εκτονωθούμε αλλά και να τονώσουμε την υγεία και τη διάθεσή μας.