Πολλοί άνθρωποι βιώνουν άγχος κάποια στιγμή στη ζωή τους. Στην πραγματικότητα, το άγχος είναι μια πολύ φυσιολογική απάντηση σε στρεσογόνα γεγονότα της καθημερινότητας όπως η μετακόμιση, η αλλαγή θέσεων εργασίας ή τα οικονομικά ζητήματα. Ωστόσο, όταν τα συμπτώματα του άγχους γίνονται μεγαλύτερα από τα γεγονότα που τα πυροδότησαν, παρεμβαίνοντας τελικά στην καθημερινότητά σας θα μπορούσαν να είναι σημάδια διαταραχής άγχους.

Που «κρύβεται» η αγχώδης διαταραχή;

Οι διαταραχές άγχους μπορεί να είναι εξουθενωτικές, αλλά μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη σωστή βοήθεια από έναν ειδικό αλλά και με τις σωστές πρακτικές. Το πρώτο βήμα ωστόσο, περιλαμβάνει την αναγνώριση μικρών φαινομενικά απλών, καθημερινών συνηθειών, πίσω από τις οποίες «κρύβεται» η αγχώδης διαταραχή.

Αυτές περιλαμβάνουν:

Αποφεύγετε τα κοινωνικά event

Ενδεχομένως να υποκρύπτεται αγχώδης κοινωνική διαταραχή εάν αισθάνεστε άγχος ή φόβο για επερχόμενα κοινωνικά event, αν ανησυχείτε ότι οι γύρω σας θα σας κρίνουν ή θα σας ελέγξουν. Ειδικά στην περίπτωση που αποφεύγετε κοινωνικές εκδηλώσεις, οι πιθανότητες αυξάνονται.

Το κοινωνικό άγχος τείνει να αναπτύσσεται νωρίς στη ζωή. Στην πραγματικότητα, περίπου το 50% αυτών που το έχουν διαγνωστεί έως την ηλικία των 11 ετών, ενώ το 80% διαγιγνώσκεται έως την ηλικία των 20 ετών.

Ευερεθιστότητα

Τα περισσότερα άτομα με διαταραχές άγχους αντιμετωπίζουν επίσης υπερβολική ευερεθιστότητα. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, περισσότερο από το 90% των ατόμων με γενικευμένη αγχώδη διαταραχή ανέφεραν ότι αισθάνονταν ιδιαίτερα ευερέθιστοι, κατά τη διάρκεια περιόδων που η διαταραχή άγχους τους ήταν ιδιαίτερα έντονη.

Δεδομένου ότι το άγχος συνδέεται με υψηλή διέγερση και υπερβολική ανησυχία, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η ευερεθιστότητα είναι ένα κοινό σύμπτωμα.

Ξυπνάτε στην μέση της νύχτας

Οι διαταραχές του ύπνου συνδέονται στενά με διαταραχές άγχους. Το ξύπνημα στη μέση της νύχτας και οι δυσκολίες στον ύπνο είναι τα δύο πιο συχνά αναφερόμενα προβλήματα. Ορισμένα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι η αϋπνία κατά την παιδική ηλικία μπορεί ακόμη και να σχετίζεται με την ανάπτυξη άγχους αργότερα στη ζωή.

Ενώ η αϋπνία και το άγχος συνδέονται στενά, δεν είναι σαφές εάν η αϋπνία συμβάλλει στο άγχος, εάν το άγχος συμβάλλει στην αϋπνία, ή και τα δύο. Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι όταν αντιμετωπίζεται η υποκείμενη διαταραχή άγχους, η αϋπνία βελτιώνεται συχνά.