Η μεσογειακή διατροφή, βασισμένη στα «καλά» λιπαρά, τα θαλασσινά και τα πολλά λαχανικά και φρούτα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής για τα πολλά οφέλη για την υγεία. Η κατανάλωση αυτής της διατροφής μπορεί να συμβάλει στην απώλεια βάρους ακόμα κι αν δεν προσπαθείτε ενεργά να περιορίσετε την πρόσληψη θερμίδων σας.

Πρόκειται για την «νέα» – όπως ονομάζεται από τους ερευνητές – μεσογειακή διατροφή, που περιλαμβάνει την κατανάλωση υψηλότερων ποσοτήτων φυτικών πρωτεϊνών και λιγότερο κόκκινο κρέας. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ερευνητές αυτή η «νέα» μεσογειακή διατροφή, έχει αυξημένα καρδιαγγειακά και μεταβολικά οφέλη.

Άλλα οφέλη της μεσογειακής διατροφής, περιλαμβάνουν:

Μεσογειακή διατροφή για γερή καρδιά

Έως τώρα ήταν γνωστό ότι η μεσογειακή διατροφή προστατεύει από τις καρδιοπάθειες, μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου και τις πιθανότητες για Αλτσχάιμερ.

Η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση μεσογειακής διατροφής μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μιας καρδιακής προσβολής. Πλούσια σε λαχανικά και φρούτα, λιπαρά ψάρια, όπως σαρδέλες και δημητριακά ολικής αλέσεως, με μέτριες ποσότητες κρέατος και γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά μπορεί να μας βοηθήσει να προφυλάξουμε την καρδιά μας.

Για να «εξουδετερώσετε» το στρες

Η  στροφή… προς την μεσογειακή διατροφή μπορεί να προσφέρει μία σχετικά εύκολη λύση για να μειωθούν οι δυσμενείς επιδράσεις του στρες, προωθώντας την υγιή γήρανση, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές της Wake Forest School of Medicine.

«Η μελέτη μας έδειξε ότι η μεσογειακή διατροφή μετατόπισε την ισορροπία προς το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο είναι καλό για την υγεία» αναφέρει χαρακτηριστικά η καθηγήτρια Carol A. Shively.

«Αντίθετα, τα δυτικά διατροφικά πρότυπα φαίνεται να αύξησε την συμπαθητική ανταπόκριση στο άγχος, που είναι σαν να έχετε διαρκώς το αίσθημα του πανικού, πράγμα που δεν είναι καθόλου υγιές» υπογραμμίζει.

«Είναι πολύ δύσκολο να ελέγξουμε ή να μειώσουμε τους στρεσογόνους παράγοντες στην καθημερινότητά μας.

Γνωρίζουμε όμως ότι μπορούμε να ελέγξουμε τη διατροφή μας, και προηγούμενες μελέτες παρατήρησης έχουν δείξει ότι το χαμηλότερο άγχος σχετίζεται με την υψηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών» επισημαίνει η Carol A. Shively, καθηγήτρια παθολογίας στο Wake Forest School of Medicine.