Μπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε ότι το περπάτημα προσφέρει πολλά οφέλη στο σώμα και το μυαλό. Είτε πρόκειται για ένα δομημένο πρόγραμμα πεζοπορίας είτε απλά για μια σύντομη βόλτα σε καθημερινή βάση, το περπάτημα μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε τη συνολική σας υγεία.

Η ώρα της ημέρας που επιλέγετε να βγείτε για περπάτημα εξαρτάται φυσικά από το πρόγραμμα και τις προτιμήσεις σας. Ωστόσο, αποδεικνύεται ότι το πρωινό περπάτημα μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετικό.

Γιατί να προτιμήσετε το πρωινό περπάτημα

*Είναι πιο πιθανό να το εντάξετε στην καθημερινότητά σας

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του πρωινού περπατήματος είναι ότι μπορείτε να βγάλετε τη σωματική σας δραστηριότητα από τη λίστα των υποχρεώσεων. Καθώς η μέρα εξελίσσεται, υπάρχουν συχνά πολλοί περισπασμοί και ξαφνικές υποχρεώσεις που μπορεί να αλλάξουν τα σχέδιά σας για γυμναστική ή απλά να σας αφήσουν χωρίς την παραμικρή όρεξη να βγείτε από το σπίτι. Επομένως, εάν θέλετε να είστε σίγουροι ότι έχετε πάντα χρόνο για περπάτημα, τα πρωινά είναι η ιδανική επιλογή.

*Μπορεί να ρυθμίσει τον κιρκάδιο ρυθμό σας

Ο κιρκάδιος ρυθμός σας είναι το εσωτερικό ρολόι του σώματός σας. Σας λέει πότε είναι ώρα να ξυπνήσετε και να είστε σε εγρήγορση και πότε είναι ώρα να κοιμηθείτε. Επειδή ξοδεύουμε τόσο πολύ χρόνο κοιτάζοντας οθόνες -και οι περισσότεροι από εμάς δεν ξυπνάμε με την ανατολή και δεν κοιμόμαστε με το ηλιοβασίλεμα-  δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν απορρυθμίσει τον κιρκάδιο ρυθμό τους και κατ’ επέκταση αντιμετωπίζουν προβλήματα ύπνου. Το πρωινό φως του ήλιου κρατάει τον κιρκάδιο ρυθμό σας σε ισορροπία, πράγμα το οποίο μεταφράζεται σε περισσότερη ενέργεια το πρωί και καλύτερο ύπνο το βράδυ.

*Θα σας χαρίσει περισσότερη ενέργεια

Το περπάτημα το πρωί μπορεί να προσφέρει μια πολύ απαραίτητη ώθηση ενέργειας χάρη στις ενδορφίνες που παράγονται κατά τη διάρκεια της γυμναστικής. Δεν χρειάζεται να είναι μια πλήρης προπόνηση υψηλής έντασης. Για εκείνους που προτιμούν κάτι με πιο μέτρια ένταση, ένα γρήγορο περπάτημα για 20 λεπτά λειτουργεί.

*Μπορεί να ενισχύσει τη δημιουργικότητα

Όταν γυμνάζεστε, η ροή του αίματος αυξάνεται σε όλο το σώμα σας – συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου σας. Αυτή η αυξημένη ροή αίματος μειώνει τον κίνδυνο αγγειακών και εκφυλιστικών ασθενειών, ενώ ενισχύει επίσης τη δημιουργικότητα και επιτρέπει στον εγκέφαλό σας να λειτουργεί καλύτερα. Μάλιστα, μια μελέτη του Στάνφορντ διαπίστωσε ότι το περπάτημα αυξάνει τη δημιουργικότητα κατά 60%. Συγκεκριμένα το περπάτημα μπορεί να έχει πλεονέκτημα έναντι άλλων τύπων άσκησης, αφού είναι πιο εύκολο να αφήσετε το μυαλό σας ελεύθερο- σε αντίθεση με μια προπόνηση με βάρη ή το ποδήλατο για παράδειγμα – κάτι το οποίο μπορεί να ενισχύσει τη φαντασία και τη δημιουργικότητά σας.

*Μπορεί να διευκολύνει το αδυνάτισμα

Μερικές έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που γυμνάζονται το πρωί κινούνται περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας και κατ΄ επέκταση καίνε περισσότερες θερμίδες. Για παράδειγμα, μελέτη στο Medicine & Science έδειξε ότι οι γυναίκες που περπατούσαν με μέτριο έως έντονο ρυθμό για 45 λεπτά το πρωί ήταν πιο σωματικά δραστήριες κατά το υπόλοιπο της ημέρας τους. Προηγούμενη έρευνα έδειξε επίσης ότι η πρωινή άσκηση βοηθά στην τόνωση του μεταβολισμού και στον περιορισμό της όρεξης, αποτρέποντας την υπερκατανάλωση τροφής και την επακόλουθη αύξηση βάρους.