Το να βρείτε τι θα φάτε καθημερινά μπορεί να γίνει εξαντλητικό, ειδικά αν προσπαθείτε να οργανώσετε το πρόγραμμα ολόκληρης της οικογένειας. Αν και το φαγητό είναι απόλαυση, ο προγραμματισμός του δεν είναι και τόσο διασκεδαστικός. Αυτός είναι και ο λόγος που μπορεί εύκολα να «πέσετε» στην ρουτίνα να τρώτε τα ίδια τρόφιμα ή τουλάχιστον παρόμοια γεύματα καθημερινά.

Κόντρα στην ρουτίνα της… ευκολίας

Ίσως ξεκινάτε τις ημέρες σας με το ίδιο πρωινό, είτε πρόκειται για αυγά είτε για ένα energy bowl βρώμης. Στη συνέχεια, για μεσημεριανό, μπορεί να τρώτε παρόμοιες σαλάτες με ίδια υλικά ή τουλάχιστον διαφορετικές «πηγές» άπαχης πρωτεΐνης και για βραδινό να επιλέγετε εναλλακτικά από τις επτά εύκολες συνταγές που έχετε συγκρατήσει και απαιτούν ελάχιστο αριθμό συστατικών και προσπάθεια.

Κι ενώ μπορεί να καλύπτετε τις ημερήσιες σας ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά, οι ειδικοί για την υγεία του εντέρου, προειδοποιούν ότι η κατανάλωση των ίδιων τροφών κάθε μέρα δεν είναι και τόσο καλή ιδέα, ακόμα και αν πρόκειται για υγιεινές τροφές. «Ο μοναδικός μεγαλύτερος προγνωστικός παράγοντας ενός υγιούς μικροβιώματος του εντέρου είναι η ποικιλία των τροφών στη διατροφή σας», εξηγούν.

Τι θα συμβεί στο σώμα σας αν τρώτε τα ίδια

Αν τρώτε την ίδια σαλάτα καθημερινά, τότε δεν πρόκειται να έχετε την ποικιλία που θέλετε στο μικροβίωμα του εντέρου και επομένως τις ευεργετικές του δράσεις για την υγεία. Αντίθετα, αν επιλέξετε να τις διαφοροποιείτε, θα καταφέρετε να καλύπτετε και τις ανάγκες σας σε θρεπτικά συστατικά, «θωρακίζοντας» ταυτόχρονα την εύρυθμη λειτουργία του εντέρου.

«Η διατροφική υγεία δεν είναι μόνο να μετράμε τα θρεπτικά συστατικά, είναι να τροφοδοτούμε τα δεκάδες χιλιάδες μικρόβια στο έντερο μας», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ειδικοί.

Όπως ακριβώς τα χαμηλά βακτήρια στο έντερο αυξάνουν τον κίνδυνο της κατάθλιψης, της νόσου Αλτσχάιμερ και ορισμένων μορφών καρκίνου, το ίδιο ισχύει και αντίστροφα. Η μεγαλύτερη ποικιλία βακτηρίων στο έντερο μειώνει τον κίνδυνο για τα προαναφερθέντα, ακόμα κι αν λαμβάνετε αρκετή πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά.

Πώς θα πετύχετε την πολυπόθητη ποικιλία

Επιστημονική μελέτη, που που έλαβε υπόψη πάνω από 11.000 ανθρώπους διαπίστωσε ότι η χρυσή τομή για την καλύτερη δυνατή ποικιλία βακτηρίων στο έντερο, είναι η κατανάλωση 30 διαφορετικών φυτικών τροφών την εβδομάδα.

Μπορεί να ακούγεται πολύ—και είναι—αλλά αν πραγματικά καθίσετε και απαριθμήσετε όλους τους διαφορετικούς τύπους φυτικών τροφών που υπάρχουν, θα δείτε ότι είναι ρεαλιστικός στόχος και ότι πράγματι μπορείτε να το πετύχετε. Λαχανικά, φρούτα, δημητριακά, σπόροι, ξηροί καρποί, φασόλια, όσπρια, σόγια και βότανα μπορούν να σας βοηθήσουν.