Εάν η δουλειά σας είναι καθιστική, τότε πιθανότατα να μην κινείστε όσο θα θέλατε και να μην «καίτε» όσες θερμίδες θα θέλατε. Ερευνα μάλιστα, που έχει δημοσιευθεί στο «Medicine & Science in Sports & Exercise», αποκαλύπτει ότι κατά μέσο όρο κάνουμε λίγο περισσότερα από 5.000 βήματα την ημέρα, με ορισμένες αναφορές να ξεκινούν από τις 3.000.

Ωστόσο, οι ειδικοί από το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συνιστούν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας ή 75 λεπτά υψηλής έντασης αερόβιας άσκησης (ή τον ισοδύναμο συνδυασμό των δύο) καθώς και 2 ημέρες προπόνησης με αντιστάσεις που στοχεύει κάθε κύρια μυϊκή ομάδα κάθε εβδομάδα.

Για να καταφέρουμε να αυξήσουμε τα επίπεδα της φυσικής μας δραστηριότητας, δεν χρειάζεται να καταφύγουμε σε χρονοβόρες ή δύσκολες προπονήσεις. Αρκεί να ακολουθήσουμε τις απλές και αποτελεσματικές μεθόδους που προτείνουν οι ειδικοί:

Κάνουμε διαλείμματα κίνησης

Ρυθμίστε το ξυπνητήρι στο κινητό σας τηλέφωνο για να κάνετε διαλείμματα κίνησης ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Επιλέξτε ένα χρονικό διάστημα που θα εργαστείτε, όπως 1 ώρα, και ρυθμίστε χρονοδιακόπτες για διαλείμματα διάρκειας 5 έως 10 λεπτών. Το να σηκωθείτε για να μετακινηθείτε, να κάνετε ελαφριές διατάσεις ή να κάνετε μια βόλτα στο γραφείο μπορεί να σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε επιπτώσεις όπως ο πόνος και η δυσκαμψία στο σώμα, οι μυϊκές ανισορροπίες, η κόπωση.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο «Endocrinolgy and Metabolism», ακόμη και σύντομα διαλείμματα κίνησης 3 λεπτών, όταν γίνονται κάθε 30 λεπτά, συμβάλλουν σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένα επίπεδα χοληστερίνης.

Περπάτημα μετά το μεσημεριανό

Αξιοποιήστε τον χρόνο που έχετε για το μεσημεριανό ή το βραδινό προς όφελός σας. Το περπάτημα μετά το γεύμα σας μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, προσθέτοντας ακόμη πιο σημαντικά οφέλη στη φυσική σας δραστηριότητα. Επιπλέον, επειδή το μεσημεριανό σας γεύμα είναι κάτι που κάνετε καθημερινά χωρίς να το σκέφτεστε, το να προσθέσετε μερικά λεπτά βάδισης σε αυτή την ήδη «αυτόματη» συνήθεια θα σας βοηθήσει να αυξήσετε τη φυσική σας δραστηριότητα πολύ πιο εύκολα.

Χρησιμοποιήστε τις σκάλες και «κάψτε» θερμίδες

Εάν το κτίριό σας έχει σκάλες, δοκιμάστε να παραλείψετε το ασανσέρ. Αυτή η σύσταση είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και για καλό λόγο, αφού ανεβαίνοντας σκάλες μπορείτε να «κάψετε» τρεις φορές περισσότερες θερμίδες από το να στέκεστε όρθιοι ή να περπατάτε σε ήπια ένταση.

Δημιουργήστε ευκαιρίες

Αναζητήστε δημιουργικούς τρόπους για να κάνετε περισσότερα βήματα μέσα στην ημέρα. Θέλετε να πείτε κάτι στον συνάδελφό σας; Αντί να του στείλετε ένα email, σηκωθείτε και πηγαίνετε μέχρι το γραφείο του. Ενα άλλο τρικ είναι να φέρετε μαζί σας ένα μικρό μπουκάλι νερό, το οποίο θα σηκώνεστε για να γεμίσετε μόλις αδειάσει. Παρκάρετε πιο μακριά από τον χώρο στάθμευσης για να αυξήσετε τα βήματά σας από και προς το κτίριο.

Και περπατήστε για να παραλάβετε το μεσημεριανό γεύμα σας αντί να το παραλάβετε στο γραφείο. Τέτοιες μικρές ευκαιρίες μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τη φυσική σας δραστηριότητα.

Διασχίστε τον χώρο

Οποτε έχετε κλήσεις στη δουλειά, δοκιμάστε να βηματίζετε στο γραφείο σας αντί να μένετε καθισμένοι στη θέση σας. Ο βηματισμός όχι μόνο αυξάνει τα επίπεδα δραστηριότητάς σας, αλλά μπορεί επίσης να συμβάλει στην αύξηση της δημιουργικότητάς σας, βελτιώνοντας την υγεία σας αλλά και την απόδοσή σας.

Να θυμάστε

Μέρος της προσπάθειάς σας περιλαμβάνει το να σκέφτεστε τα πράγματα από πριν και να σχεδιάζετε την ημέρα σας. Για να αυξήσετε τις πιθανότητες επιτυχίας και να κάνετε την κίνηση πιο απρόσκοπτη και φυσική:

· Προγραμματίστε το: Προγραμματίστε τα διαλείμματα, τους μεσημεριανούς περιπάτους και τις κινήσεις σας μέσα στην ημέρα.

· Φοράτε άνετα παπούτσια: Φορέστε άνετα, υποστηρικτικά παπούτσια με τα οποία μπορείτε να μετακινηθείτε εύκολα για να αυξήσετε το κίνητρο και την επιθυμία σας να κινηθείτε περισσότερο.

· Χρησιμοποιήστε ακουστικά για κλήσεις: Το περπάτημα κατά τις κλήσεις είναι πολύ πιο εύκολο και καλύτερο για τη στάση σας όταν χρησιμοποιείτε ακουστικά ή ακουστικά με μικρόφωνο.