Η μεσογειακή διατροφή φαίνεται πώς θα κυριαρχήσει ως ένα από τα πιο υγιεινά πρότυπα και για το 2023, με την δημοφιλία της να αυξάνεται σε διατροφολόγους και κοινό, χάρη στη συνολική της ποικιλία σε θρεπτικά τρόφιμα, που χαρίζουν πολύτιμα οφέλη για την υγεία.

Μερικά από τα χαρακτηριστικά της είναι τα ευεργετικά μπαχαρικά και βότανα που αρωματίζουν τα γεύματα αντί για αλάτι, η κατανάλωση ψαριών τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, η αύξηση των ωμέγα-3 λιπαρών και η κατανάλωση πολλών φρούτων και λαχανικών.

Σύμφωνα με τις διατροφικές κατευθυντήριες συστάσεις των ΗΠΑ, η μεσογειακή διατροφή είναι ένα υγιεινό διατροφικό πρότυπο, που μειώνει τον κίνδυνο μιας σειράς χρόνιων ασθενειών. Επιπλέον, αρκετές μελέτες έχουν συσχετίσει τη μεσογειακή διατροφή με την παράταση του προσδόκιμου ζωής και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και καρκίνου.

Διαβάστε επίσης: Το σνακ για πιο υγιή καρδιά – Το έχετε πάντα μαζί σας

Ωστόσο, καθώς αλλάζετε τις διατροφικές σας συνήθειες για να προσαρμοστείτε στα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής, μπορεί άθελά σας να υποπέσετε σε λάθη. Μερικά από τα πιο συνηθισμένα, περιλαμβάνουν:

Καταναλώνετε πολλά κορεσμένα λιπαρά

Στα πλαίσια της μεσογειακής διατροφής συνιστάται η κατανάλωση καλών λιπαρών, τα οποία περιλαμβάνουν μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά. Αυτά περιλαμβάνουν επίσης ωμέγα-3 λιπαρά που βρίσκονται σε λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, ο τόνος και οι σαρδέλες, και φυτικές πηγές ωμέγα-3 όπως τα καρύδια και το λάδι canola.

Βάσει αυτών, θα πρέπει να ελαχιστοποιήσετε την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών που φράζουν τις αρτηρίες, τα οποία βρίσκονται σε τροφές όπως λιπαρά κομμάτια κρέατος, βούτυρο, παγωτό με πλήρη λιπαρά και στην πέτσα του κοτόπουλου.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς μέχρι το 10% των συνολικών θερμίδων την ημέρα μπορούν να προέρχονται από κορεσμένα λιπαρά.

Αν και αυτό δεν σημαίνει ότι χρειάζεται να αφαιρέσετε όλα τα κορεσμένα λιπαρά, το να μην προσέχετε τον τύπο που επιλέγετε και την ποσότητα που καταναλώνετε κάθε μέρα είναι ένα λάθος που θα θέλετε να παρακάμψετε για να λάβετε όλα τα οφέλη υγείας που υπόσχεται αυτή η διατροφή.

Τρώτε μεγαλύτερες μερίδες

Τα μεγάλα μεγέθη μερίδων μπορεί να σαμποτάρει τη μεσογειακή διατροφή και γενικότερα οποιοδήποτε διατροφικό πλάνο αδυνατίσματος. Τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως μπορούν να αποτελούν μέρος ενός υγιεινού μεσογειακού πλάνου αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε να τρώτε ανεξέλεγκτα.

Αντ ‘αυτού, χρησιμοποιήστε την ζυγαριά σε βασικές τροφές, όπως το κρέας για να μάθετε να υπολογίζετε την μερίδα που χρειάζεστε σωστά και προσθέστε ελεύθερα πολλά λαχανικά και όσπρια για πρωτεΐνη.

Με αυτόν τον τρόπο αποκτάτε περισσότερες ομάδες τροφίμων και μετριάζετε τη μερίδα θερμιδικών τροφών, όπως για παράδειγμα τα ζυμαρικά.

Δεν προσέχετε την ζάχαρη

Ενώ σύμφωνα με τις συστάσεις, το 10% των των συνολικών θερμίδων την ημέρα μπορούν να προέρχονται από σάκχαρα, στη μεσογειακή διατροφή, η προσθήκη έξτρα ζάχαρης δεν συνιστάται.

Τούτου λεχθέντος, όπως και στην περίπτωση των κορεσμένων λιπαρών, έτσι και εδώ δεν απαραίτητο να αποκλείσετε την ζάχαρη εντελώς, απλά πρέπει να επιλέγετε με σύνεση πού θα προσθέσετε και πόσο θα την χρησιμοποιήσετε.