Οι άνθρωποι υποθέτουν ότι αν δεν έχουν πολύ χρόνο, δεν αξίζει καν να προσπαθήσουν να κάνουν γυμναστική. Αλλά η αλήθεια είναι ότι η ολοκλήρωση μιας σύντομης προπόνησης καθημερινά μπορεί πραγματικά να κάνει τη διαφορά για την υγεία σας.

Μελέτες δείχνουν ότι η άσκηση για μόλις 10 λεπτά μπορεί να ενισχύσει τη φυσική σας κατάσταση, την ενέργεια και τη διάθεσή σας.

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλές έρευνες που υποστηρίζουν τις σύντομες προπονήσεις. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η καθημερινή βόλτα 11 λεπτών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών και πρόωρου θανάτου.

Διαβάστε επίσης: Γυμναστική: Τι κάνουμε όταν δεν θέλουμε να κάνουμε;

Μια άλλη πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι τα «exercise snacks» – σύντομες περιόδους άσκησης – μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να ενισχύσετε τα επίπεδα της φυσικής σας κατάστασης.

Έρευνες έδειξαν ότι μια 10λεπτη έκρηξη δραστηριότητας μπορεί να ενισχύσει την εγκεφαλική σας λειτουργία.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν, επίσης, ότι όσοι γυμνάζονταν για 10 λεπτά με ένα λεπτό διαλείμματα υψηλής έντασης είδαν την ίδια βελτίωση στην ευαισθησία στην ινσουλίνη και σε άλλους δείκτες καρδιομεταβολικής υγείας με εκείνους που γυμνάζονταν με μέτριο ρυθμό για 45 λεπτά συνεχόμενα.

Με άλλα λόγια, υπάρχει άφθονη έρευνα που αναδεικνύει τα οφέλη των σύντομων προπονήσεων – οπότε δεν υπάρχει λόγος να παραλείψετε μια γρήγορη γυμναστική συνεδρία.

Ποια είναι η καλύτερη γυμναστική αν έχω μόνο 10 λεπτά

Αν έχετε ήδη λίγο χρόνο, μάλλον δεν θέλετε να τον ξοδέψετε αναλύοντας πλήθος επιλογών προπόνησης.

Τα καλά νέα είναι ότι το ποια προπόνηση θα επιλέξετε εξαρτάται από τους στόχους σας και το πώς θέλετε να αισθάνεστε μετά. Δεν υπάρχει ένα είδος προπόνησης που είναι κατά κάποιο τρόπο ανώτερο από όλα τα άλλα.

Με άλλα λόγια, μπορείτε να αποφασίσετε με βάση τις δικές σας ανάγκες. Αναρωτηθείτε πώς θέλετε να αισθάνεστε κατά τη διάρκεια και μετά την προπόνησή σας.

1. Θέλω να νιώθω δυνατός

Ποπόνηση δύναμης ολόκληρου του σώματος

Πάρτε ένα ζευγάρι βαράκια ή χρησιμοποιήστε το βάρος του σώματός σας για να εκτελέσετε μερικές ασκήσεις για όλο το σώμα, όπως squats και pushups. πιλέξετε το δικό σας μείγμα ασκήσεων που να ενεργοποιεί και να ενδυναμώνει όλους τους μυς του σώματός σας.

2. Θέλω να ηρεμήσω

Διαλογισμός σε καθιστή θέση και γιόγκα

Αν έχετε μια αγχωτική μέρα και θέλετε να χαλαρώσετε, ο διαλογισμός ακολουθούμενος από μερικές απλές στάσεις γιόγκα θα σας βοηθήσει να επανακάμψετε μέσα σε λίγα λεπτά.

3. Θέλω να χτίσω τη δύναμη του κορμού μου

Pilates

Κινήσεις Pilates θα σας βοηθήσουν να νιώσετε το κάψιμο στους κοιλιακούς σας και θα αφήσουν τον κορμό σας πιο σφιχτό για το υπόλοιπο της ημέρας.

4. Θέλω να ανακουφιστώ από τον πόνο στην πλάτη και να βελτιώσω τη στάση του σώματός μου

Ασκήσεις με βαράκια για την πλάτη

Πολλοί άνθρωποι παλεύουν με χρόνιους πόνους στην πλάτη. Στην πραγματικότητα, ο πόνος στην πλάτη είναι ένας από τους συνηθέστερους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι αναζητούν ιατρική φροντίδα. Τα καλά νέα είναι ότι πολλά από τα προβλήματα που δημιουργούν πόνο στην πλάτη μπορούν να λυθούν με ασκήσεις.

5. Θέλω να απελευθερώσω την ένταση

Γιόγκα

Μπορείτε να επιλέξετε ένα 10λεπτο τέντωμα για να ανακουφιστείτε από την ένταση που έχετε στον αυχένα, την πλάτη και τους ώμους σας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

6. Θέλω να τονώσω τα πόδια μου

Ενδυνάμωση ποδιών χωρίς εξοπλισμό

Το #Legday δεν χρειάζεται να διαρκέσει μια ολόκληρη μέρα. Δεδομένου ότι πολλές από τις ασκήσεις ενδυνάμωσης ποδιών γίνονται σε όρθια στάση, μπορεί να μη χρειαστείτε καν στρώμα.

7. Θέλω να τονώσω τα χέρια μου

Προπόνηση ενδυνάμωσης του άνω μέρους του σώματος

Θα εκπλαγείτε από το πόσο γρήγορα μπορείτε να νιώσετε το «κάψιμο» όταν εστιάζετε στο πάνω μέρος του σώματός σας. Το καλύτερο αξεσουάρ είναι τα βαράκια.

8. Θέλω να απαλλαγώ από την επιθετικότητα

Προπόνηση δύναμης του κάτω μέρους του σώματος

Νιώθετε απογοητευμένοι, ενοχλημένοι ή θυμωμένοι; Δοκιμάστε καθίσματα, squats, lunges, leg lifts και άλλες ασκήσεις που γυμνάζουν τους μεγαλύτερους μύες του σώματος: τους τετρακέφαλους, τους οπίσθιους μηριαίους και τους γλουτούς.

9. Θέλω να τονώσω τη διάθεσή μου

Χορός

Το να βάλετε μερικά από τα αγαπημένα σας τραγούδια και να χορέψετε στο σπίτι σας μπορεί να κάνει θαύματα στη διάθεσή σας. Όχι μόνο παίρνετε μια ώθηση ντοπαμίνης, αλλά πιθανότατα φέρνετε στο μυαλό σας και συναισθήματα νοσταλγίας ή ευτυχίας ακούγοντας τα αγαπημένα σας τραγούδια και κινούμενοι στο ρυθμό τους. Η καύση θερμίδων είναι ένα πρόσθετο μπόνους.

10. Θέλω να σημειώσω πρόοδο ως προς τους στόχους μου για την απώλεια βάρους

Προπόνηση υψηλής έντασης

Αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να δείτε πρόοδο σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ο συνδυασμός κίνησης υψηλής έντασης και κίνησης χαμηλότερης έντασης κρατά το σώμα σας σε εγρήγορση και είναι ο καλύτερος τρόπος για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας.