Είτε το τρέξιμο είναι η αγαπημένη σας συνήθεια είτε πρόκειται να γίνει, η επιλογή του κατάλληλου εξοπλισμού μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα στο να κάνετε απλά χιλιόμετρα και να απολαύσετε πραγματικά το άθλημα.

Η έλλειψη βασικών ειδών για το τρέξιμο όχι μόνο σας στερεί την άνεση και την ευκολία αλλά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο τραυματισμού. Προμηθευτείτε παπούτσια και ρούχα και ένα καλό ζευγάρι γυαλιά ηλίου για τρέξιμο και θα είστε έτοιμοι να βγείτε στον δρόμο, στον στίβο ή στον διάδρομο σε ελάχιστο χρόνο.

Παπούτσια για υψηλές ταχύτητες

Τα παπούτσια για τρέξιμο έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν τα πόδια από τα χτυπήματα στο έδαφος. Είναι ειδικά σχεδιασμένα για να απορροφούν τους κραδασμούς και συμβάλλουν στην προστασία των αρθρώσεων, παρέχοντας σταθερότητα και έλεγχο κίνησης. Ανάλογα με τις ανάγκες κάθε δρομέα, τα παπούτσια χωρίζονται σε:

· Παπούτσια για τρέξιμο με μαξιλαράκια που απορροφούν περισσότερους κραδασμούς και είναι σχεδιασμένα για δρομείς που έχουν ψηλές καμάρες.

· Παπούτσια για τρέξιμο με σταθερότητα που έχουν σχεδιαστεί για να υποστηρίζουν δρομείς που χρειάζονται στήριξη και σταθερότητα στο μέσο του ποδιού.

· Παπούτσια για τρέξιμο με έλεγχο κίνησης που είναι σχεδιασμένα για δρομείς με υπερπρηνισμό (όταν το πόδι στρέφεται προς το εσωτερικό σε υπερβολικό βαθμό), ώστε να έχουν επιπλέον στήριξη και πιο επίπεδες εξωτερικές σόλες.

· Ουδέτερα παπούτσια για τρέξιμο που είναι μια άλλη επιλογή, σχεδιασμένη για άτομα που θέλουν στήριξη στην πλευρά της καμάρας του ποδιού και αντικραδασμική προστασία στη μεσαία σόλα για την απορρόφηση των κραδασμών.

Είναι σημαντικό να αλλάξετε τα παπούτσια σας όταν θα έχετε τρέξει απόσταση μεταξύ 724 και 965 χιλιομέτρων.

Τα κατάλληλα ρούχα

Τα σχεδιασμένα για τρέξιμο ρούχα είναι ελαφριά, επιτρέποντας μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων. Οι ραφές είναι τοποθετημένες σε σημείο που δεν ταλαιπωρούν το δέρμα και πολλά από αυτά είναι αντανακλαστικά για να φαίνονται οι δρομείς ακόμα και τη νύχτα.

Το τρέξιμο στο κρύο θα είναι πιο άνετο με ρούχα από νάιλον ή πολυεστέρα, τα οποία βοηθούν το σώμα να διατηρεί τη θερμότητα.

Σε ζεστό καιρό, αυτά τα υφάσματα είναι επίσης ιδανικά γιατί βοηθούν στην απομάκρυνση του ιδρώτα. Οι κάλτσες για τρέξιμο ή τα καλσόν από ύφασμα συμπίεσης παρέχουν επιπλέον υποστήριξη, για να τρέχετε με μεγαλύτερη άνεση.

Γυαλιά ηλίου

Τα γυαλιά ηλίου που μπορείτε να φοράτε στις διαδρομές σας έχουν σχεδιαστεί για να μπλοκάρουν τις βλαβερές ακτίνες UVA και UVB του ήλιου και συμβάλλουν στην προστασία τόσο των ματιών όσο και της ευαίσθητης περιοχής γύρω από τα μάτια.

Αναζητήστε γυαλιά ηλίου με πολωμένους φακούς για προστασία από την ανακλώμενη λάμψη. Οι αντιολισθητικοί σκελετοί που εφαρμόζουν κοντά στο πρόσωπο και τυλίγονται γύρω από τα μάτια και το κεφάλι πρόκειται για ιδανική επιλογή.

Μπείτε σε ρυθμό

Απολαύστε κάθε χιλιόμετρο διαφορετικά ακούγοντας την αγαπημένη σας playlist με ασύρματα ακουστικά, που παραμένουν με ασφάλεια στο αφτί δίχως να μπερδεύεστε με τα καλώδια. Μια εξίσου καλή επιλογή είναι τα over the ear ακουστικά, που τείνουν να είναι πιο βαριά και να εφαρμόζουν πιο σταθερά.

Ενυδάτωση on the go

Το να παραμένετε ενυδατωμένοι ενώ τρέχετε είναι ζωτικής σημασίας. Οι δρομείς έχουν τη δυνατότητα να φορούν πακέτα ενυδάτωσης ή να κρατούν μπουκάλια νερού στο χέρι. Τα πακέτα ενυδάτωσης διατίθενται σε διαφορετικά σχέδια, όπως γιλέκα, σακίδια πλάτης ή ζώνες τρεξίματος.

Τα πακέτα ενυδάτωσης είναι βολικά και εύκολα στη χρήση.Τα φορητά μπουκάλια νερού από την άλλη είναι σχετικά ελαφριά και εύκολα στη χρήση.

Τα παραπάνω είναι μερικές από τις καλύτερες επιλογές για άνετο και διασκεδαστικό τρέξιμο. Συνδυάζοντάς τες με τις ακόλουθες συμβουλές μπορείτε να απογειώσετε την κάθε σας προπόνηση:

Το θεμέλιο της καλής τεχνικής

Ενώ το τρέξιμο είναι μια φυσική κίνηση για τους περισσότερους, θα πρέπει να εξασκήσετε την τεχνική σας για να βελτιώσετε τη φόρμα σας και να τρέξετε πιο αποτελεσματικά. Με μια καλή τεχνική τρεξίματος, θα εξοικονομήσετε ενέργεια, θα τρέξετε πιο γρήγορα και μεγαλύτερες αποστάσεις με λιγότερη προσπάθεια και θα μειώσετε τον κίνδυνο τραυματισμού.

Για την καλύτερη δυνατή φόρμα μην ξεχνάτε:

• Να χαλαρώνετε τους ώμους και τα χέρια σας, τα οποία θα πρέπει να αιωρούνται στα πλάγια.

• Να τραβάτε τους ώμους σας ελαφρώς προς τα πίσω και να στέκεστε ίσια με ευθεία στάση.

• Να κρατάτε το βλέμμα σας ευθεία μπροστά.

• Να προσγειώνετε το πόδι σας ακριβώς κάτω από το ισχίο σας, στο μέσο του ποδιού.

Ο σωστός βηματισμός

Ο σωστός βηματισμός στο τρέξιμο σημαίνει τρέξιμο στην κατάλληλη ένταση. Ενα αποτελεσματικό πρόγραμμα πρέπει να περιλαμβάνει διαφορετικούς τύπους προπονήσεων και τρεξίματος με διαφορετική απόσταση και διάρκεια, καθώς και – το πιο σημαντικό – διαφορετική ένταση.

Η ποικιλία θα αυξήσει την αποτελεσματικότητα της προπόνησης και θα την κάνει διασκεδαστική.

Μερικές προπονήσεις πρέπει να είναι σύντομες και έντονες, κάποιες μεγάλες και ελαφριές, ενώ άλλες μπορεί να είναι ακόμα και σκληρές και μακροχρόνιες. Οι πιο εύκολες συνεδρίες χτίζουν την αερόβια φυσική σας κατάσταση, τη μυϊκή και σκελετική σας δύναμη, ενώ οι προπονήσεις ταχύτητας σας βοηθούν να βελτιώσετε τη φόρμα και την ταχύτητά σας.

Τι λέει η καρδιά σας;

Σε αντίθεση με μια καθαρά υποκειμενική αξιολόγηση της έντασης και της προσπάθειας, ο καρδιακός σας ρυθμός είναι ένας αριθμός που μπορείτε να μετρήσετε, όπως ακριβώς η ταχύτητα και η απόσταση.

Και επειδή είναι ένας αριθμός, μπορεί εύκολα να σας αποτρέψει από το να τρέξετε πολύ γρήγορα ή και πολύ αργά. Εκτός από την απόσταση και τον ρυθμό, τα smartwatches αλλά και τα fitness trackers καταγράφουν τον καρδιακό σας ρυθμό.

Τρέχοντας μπορείτε να βρείτε τον μέγιστο και έπειτα να καθορίσετε την προπόνησή σας, διαμορφώνοντας διαστήματα με πιο έντονο και ήπιο τρέξιμο αντίστοιχα.