Όλοι μας γνωρίζουμε ορισμένους τομείς που θα έπρεπε να βελτιώσουμε εάν θέλουμε να ενισχύσουμε την υγεία και την ευεξία μας. Ίσως κάνοντας περισσότερη σωματική άσκηση, τρώγοντας πιο υγιεινά, μαθαίνοντας τεχνικές διαχείρισης του άγχους ή κόβοντας μια κακή συνήθεια μια για πάντα. Αλλά η συνήθεια έχει ως γνωστόν μεγάλη δύναμη. Τόσο που μπορεί να κάνει την αλλαγή να μοιάζει, αποθαρρυντική.

Στο χέρι μας είναι όμως να κάνουμε την ανατροπή… Ως προς τη διατροφή, μπορούμε να εστιάσουμε σε έξυπνες προσθήκες ή αντικαταστάσεις που όμως δεν θα μας στερούν νοστιμιά και απόλαυση.

Διαβάστε επίσης: Αφυδάτωση: 4 λόγοι που συμβαίνει και δεν σχετίζονται με το νερό

Για πιο… έξυπνη διατροφή και καλύτερη υγεία

Αφαιρέστε το πλήρες γάλα από τη λίστα με τα ψώνια σας

Αυτή η κίνηση όχι μόνο θα μειώσει τα κορεσμένα λίπη στη διατροφή σας, αλλά και τις θερμίδες.

Προτιμήστε γάλα 1% ή χωρίς λιπαρά και μη λιπαρές εκδόσεις άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων όπως του γιαουρτιού.

Αξιοποιήστε τη  «δύναμη» των ξηρών καρπών και των σπόρων

Τα αμύγδαλα, τα κάσιους, τα φουντούκια, τα φιστίκια, περιέχουν άφθονα ευεργετικά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη Ε, φολικό οξύ, κάλιο και φυτικές ίνες. Αν και πολλοί ξηροί καρποί έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, το λίπος είναι κυρίως ακόρεστο -άρα μια υγιεινή επιλογή.

Εφόσον οι ξηροί καρποί είναι υψηλοί σε θερμίδες, μην τρώτε παράλληλα και άλλα σνακ και αρκεστείτε σε μια μικρή χούφτα.

Δοκιμάστε το φαγητό πριν το αλατίσετε

Μήπως να κόψετε τη συνήθεια να πιάνετε κατευθείαν το αλάτι όταν μαγειρεύετε;

Δοκιμάστε για δύο μέρες να μην βάλετε καθόλου αλάτι στο φαγητό σας. Ένα σύντομο διάλειμμα μπορεί να σας βοηθήσει να επαναφέρετε τις γεύσεις σας. Έπειτα, αφήστε την αλατιέρα στο ντουλάπι, ώστε να κάνετε και λίγη… προσπάθεια να την πιάσετε.

Από εκεί και πέρα, δοκιμάζετε πάντα το φαγητό σας πριν αποφασίσετε ότι χρειάζεται κάποια προσθήκη ή αλλαγή.

Μεσημεριανό απ’ το σπίτι

Ετοιμάστε ένα ταπεράκι σπιτικό φαγητό κάθε μέρα για τη δουλειά. Έτσι, θα αποφύγετε ανθυγιεινές επιλογές, θα έχετε μεγαλύτερο έλεγχο των μερίδων σας, plus ότι θα εξοικονομείτε χρήματα.

Για μεγαλύτερη διευκόλυνση, κάθε Σάββατο ή Κυριακή, γράψτε και προετοιμάστε ένα μενού με υγιεινά και θρεπτικά γεύματα ώστε να μην ξεφεύγετε (τουλάχιστον όχι συχνά) από το διατροφικό σας πλάνο.

Μην ξεχνάτε τα φρούτα και τα λαχανικά

Είναι ένας γεμάτος θρεπτικά συστατικά και με λίγες θερμίδες τρόπος για να γεμίσετε το πιάτο σας!

Προγραμματίστε γεύματα που «τραβούν τις αισθήσεις»

Το φαγητό είναι καλό να ικανοποιεί όλες μας τις αισθήσεις. Πρέπει να φαίνεται όμορφο, να μυρίζει ωραία, να έχει νόστιμη γεύση.

Αρχίστε να σκέφτεστε το φαγητό ως κάτι που πραγματικά πρέπει να απολαύσετε και όντως, απολαύστε το αφιερώνοντας του περισσότερο χρόνο από ότι ενδεχομένως κάνατε μέχρι σήμερα.