Το stretching είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθούν και να ξεπεραστούν τυχόν μυϊκά προβλήματα, όπως ο πόνος στο άνω και στο κάτω μέρος της πλάτης, ο πόνος στον αυχένα και τα προβλήματα στάσης που προκύπτουν κυρίως από τις συνθήκες εργασίας σήμερα.

Αυτές οι απλές, αλλά αποτελεσματικές κινήσεις διατάσεων μπορούν να μας χαλαρώσουν, να μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε την ισορροπία μας, να αυξήσουν τη ευελιξία μας, ακόμη και να βοηθήσουν στην ανακούφιση από την αρθρίτιδα και τον πόνο στα γόνατα και την πλάτη.

Διαβάστε επίσης: Βαριέστε το γυμναστήριο; 4 αθλήματα για να ασκηθείτε διασκεδάζοντας

Τα top 9 οφέλη του stretching

#1 Μυϊκή χαλάρωση.

#2 Ανακούφιση του πόνου στη μέση.

#3 Καλύτερη ροή οξυγόνου και πρόσληψη των θρεπτικών συστατικών.

#4 Μείωση του άγχους.

#5 Καλύτερη στάση σώματος.

#6 Επιβράδυνση του εκφυλισμού των αρθρώσεων.

#7 Εξάλειψη του πόνου που προκαλείται από το στρες των μυών.

#8 Βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος.

#9 Μείωση του κινδύνου τραυματισμών.

Η ιδανική ρουτίνα stretching

Οι διατάσεις προάγουν όπως είπαμε την ευλυγισία και βοηθούν τις αρθρώσεις να διατηρούν ένα υγιές εύρος κίνησης. Πόσο συχνά όμως πρέπει να τις κάνουμε;

Με βάση τα στοιχεία μελετών:

Οι υγιείς ενήλικες θα πρέπει να κάνουν ασκήσεις ευελιξίας (διατάσεις, γιόγκα ή τάι τσι) για όλες τις κύριες ομάδες μυϊκών τενόντων – λαιμό, ώμους, στήθος, κορμό, κάτω μέρος της πλάτης, γοφούς, πόδια και αστραγάλους – τουλάχιστον δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα.

Για βέλτιστα αποτελέσματα, θα πρέπει να αφιερώνετε συνολικά 60 δευτερόλεπτα σε κάθε άσκηση διατάσεων. Έτσι, εάν μπορείτε να κρατήσετε ένα συγκεκριμένο τέντωμα για 15 δευτερόλεπτα, θα ήταν ιδανικό να το επαναλάβετε άλλες τρεις φορές. Εάν μπορείτε να κρατήσετε το τέντωμα για 20 δευτερόλεπτα, δύο ακόμη επαναλήψεις θα ήταν το ιδανικό.

Διατάσεις για ανακούφιση από τον πόνο στον αυχένα και τους ώμους

Οποιαδήποτε δραστηριότητα σας κάνει να κάθεστε σε μια στάση για πολλές ώρες μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη στάση του σώματος. Ακόμη και οι χαλαρωτικές ώρες που χαζεύετε στο τάμπλετ μπορεί να είναι επιβλαβείς. Μια μελέτη από το Harvard T.H. Chan School of Public Health, Brigham and Women’s Hospital έδειξε ότι το να κρατάμε το τάμπλετ  στην αγκαλιά μας μπορεί να αναγκάσει τους μύες και τα οστά του λαιμού να στέκονται σε λάθος στάση, η οποία μπορεί να καταπονήσει άλλους μύες, νεύρα, τένοντες, συνδέσμους και τη σπονδυλική στήλη. Με την πάροδο του χρόνου, η κακή στάση μειώνει το εύρος κίνησης στις αρθρώσεις μας και μπορεί επίσης να προκύψει έντονος πόνος στον αυχένα.

Για καλύτερη στάση εάν χρησιμοποιείτε συχνά τον υπολογιστή

  • Επιλέξτε μια καρέκλα με καλή οσφυϊκή υποστήριξη ή τοποθετήστε ένα μαξιλάρι στην πλάτη.
  • Τοποθετήστε το επάνω μέρος της οθόνης έτσι ώστε να είναι ακριβώς κάτω από το επίπεδο των ματιών σας.
  • Κρατήστε το κεφάλι σας «ψηλά», όχι λυγισμένο προς τα εμπρός.
  • Κρατήστε τους ώμους σας χαλαρούς και τους αγκώνες σας κοντά στο σώμα σας.
  • Έχετε τα χέρια, τους καρπούς, τους πήχεις και τους μηρούς παράλληλα με το πάτωμα.

Ως προς το κινητό

  • Αποφύγετε να στηρίζετε το τηλέφωνο ανάμεσα στο κεφάλι και τον ώμο σας.
  • Επενδύστε σε ένα hands-free.