Συνηθίζουμε να λέμε ότι η αναπνοή είναι ζωή κι όχι αδίκως, αφού επηρεάζει κάθε πτυχή της υγείας μας, σωματικής και ψυχικής. Όταν αναπνέουμε σωστά μπορούμε να εκτονώνουμε την ένταση και να χαλαρώνουμε πιο εύκολα, να σκεφτόμαστε πιο καθαρά, να συγκεντρωνόμαστε σε όσα έχουν σημασία. Η αναπνοή επηρεάζει όμως και την γυμναστική μας, αφού πρόκειται για κομβικό στοιχείο όχι μόνο της yoga ή της pilates αλλά και της μυϊκής ενδυνάμωσης, της γυμναστικής δηλαδή με βάρη.

«Η αναπνοή δεν είναι απλώς καλή για την ενδυνάμωση με βάρη, είναι απαραίτητη» αναφέρει χαρακτηριστικά ο προπονητής powerlifting και bodubuilding, Χανς Πίρμαν. «Μπορεί το πρόσωπό σας να κοκκινήσει, ειδικά εάν σηκώνετε μεγάλο βάρος αλλά είναι σημαντικό να είστε σίγουροι ότι εισπνέετε και εκπνέετε σωστά και την κατάλληλη στιγμή για να εκτελείτε τις ασκήσεις σας σωστά και με την καλύτερη δυνατή τεχνική προς αποφυγή τραυματισμών» προσθέτει ο ίδιος.

Διαβάστε επίσης: Καρδιά: Πώς να γυμναστείτε για να την δυναμώσετε

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να εισπνέουμε κατά το τέλος της εκτέλεσης και να εισπνέουμε λίγο πριν ξεκινήσουμε την άρση, την έλξη ή το σπρώξιμο του βάρους. Αυτό μοιάζει σαν να αναπνέετε βαθιά καθώς προετοιμάζεστε για μια άρση θανάτου και να εκπνέετε καθώς στέκεστε για να στηρίξετε την ανύψωση.

Αυτή η στρατηγική δίνει στους μύες σας το οξυγόνο που χρειάζονται για να λειτουργήσουν και επίσης στηρίζεστε στο διάφραγμά σας για να ενεργοποιήσετε τον πυρήνας σας.

Πώς θα βελτιώσει την γυμναστική σας η σωστή αναπνοή

Μερικές από τις αλλαγές που θα διαπιστώσετε, περιλαμβάνουν:

#1 Περισσότερες επαναλήψεις

Όσο περισσότερο εξασκείτε την αναπνοή σας, θα διαπιστώσετε ότι ο αριθμός των επαναλήψεων που θα μπορείτε να εκτελέσετε θα αυξηθεί. Αυτό διότι, θα σας βοηθούν οι κοιλιακοί σας μυς να σπρώξετε ή να σηκώσετε το βάρος κατά την εκτέλεση κάθε επανάληψης.

#2 Μεγαλύτερο βάρος

Η σωστή φόρμα σε συνδυασμό με την σωστή αναπνοή θα σας βοηθήσουν να αυξήσετε το βάρος, δηλαδή την αντίσταση στις ασκήσεις σας. Πριν ξεκινήσετε την εκτέλεση της άσκησης, σκεφτείτε την τεχνική και εισπνεύστε, σφίγγοντας τον πυρήνα σας. Κατά την επαναφορά εκπνεύστε και επιστρέψτε στην αρχική σας θέση.

#3 Καλύτερη συγκέντρωση

Μερικές φορές, μπορεί να μην έχουμε διάθεση ή και ενέργεια για να κάνουμε προπόνηση. Η σωστή αναπνοή όμως, μας επαναφέρει στην παρούσα στιγμή και μας βοηθά να συγκεντρωθούμε σε αυτό που έχουμε μπροστά μας, μειώνοντας τους αντιπερισπασμούς, φυσικούς ή και νοητούς.