Τα υγιεινά σνακ αποτελούν σημαντικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής  αφού μπορούν να μας παρέχουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που προστατεύουν από καρδιακές και άλλες παθήσεις, εφόσον τα προετοιμάσουμε σωστά.

Ένα υγιεινό σνακ μας βοηθά επίσης να παραμένουμε γεμάτοι ενέργεια, ειδικά όταν αισθανόμαστε να πεινάμε το πρωί ή το απόγευμα. Βάζει σε λειτουργία το μεταβολισμό μας για τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους και παρόλο που δεν μπορούν και δεν πρέπει να αντικαταστήσουν το κανονικό μας γεύμα, μας κρατούν χορτάτους για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.

Διαβάστε επίσης: Μνήμη: Προστατέψτε την με… φλαβανόλες

Δύο είναι καλύτερα από ένα

Επιλέξτε σνακ που συνδυάζουν τουλάχιστον δύο διαφορετικούς τύπους τροφών. Για παράδειγμα:

  • Τυρί με χαμηλά λιπαρά, χαμηλότερο νάτριο και κράκερ ολικής αλέσεως
  • Λαχανικά και ένα ντιπ με χαμηλά λιπαρά
  • Ξηρούς καρπούς σε συνδυασμό με φρέσκα φρούτα

Ο συνδυασμός των τροφών θα ενισχύσει την ενέργειά σας και θα μειώσει το αίσθημα της πείνας.

Σχεδιάστε εκ των προτέρων

Προγραμματίστε εκ των προτέρων για τα σνακ σας όπως είναι καλό να κάνετε και για τα γεύματά σας. Το πρώτο βήμα είναι να τα συμπεριλάβετε στη λίστα αγορών σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να αντισταθείτε σε ανθυγιεινές επιλογές σνακ που μπορεί να είναι πλούσια σε αλάτι, λιπαρά και ζάχαρη.

Μην… πίνετε περιττές θερμίδες

Τα ζαχαρούχα ροφήματα, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειακών ποτών και των αναψυκτικών, έχουν προφανώς πολλή ζάχαρη και μικρή έως καθόλου θρεπτική αξία.

Οι  χυμοί φρούτων, ακόμα και εκείνοι που αναγράφουν πως προέρχονται 100% από φρούτα, είναι επίσης συνήθως πλούσιοι σε ζάχαρη και χαμηλοί σε φυτικές ίνες.

Περιορίστε τα εξαιρετικά επεξεργασμένα σνακ

Τα πατατάκια, τα μπισκότα, τα ντόνατς και οι έτοιμες μπάρες προσθέτουν πολλές περιττές θερμίδες, λίπος, ζάχαρη και αλάτι στη διατροφή σας. Σε αντίθεση με τα υγιεινά σνακ, αυτά τα τρόφιμα μπορούν να σας κάνουν εκτός των άλλων να «μείνετε» από ενέργεια. Το ίδιο ισχύει και για τις περισσότερες μπάρες δημητριακών. Προσοχή λοιπόν στις υγιεινές τροφές που… καθόλου υγιεινές τελικά δεν είναι!

Σωστή προετοιμασία

Στο σπίτι

Βάλτε στο ντουλάπι σας και το ψυγείο σας: φρέσκα φρούτα, λαχανικά κομμένα, σπόρους ποπ κορν, ανάλατους ξηρούς καρπούς, μπάρες γκρανόλα (φτιάξτε τις δικές σας), γιαούρτι και τυρί κότατζ.

Στη δουλειά

Φυλάξτε στο συρτάρι του γραφείου σας κράκερ ολικής αλέσεως, φυστικοβούτυρο, πλιγούρι βρώμης χωρίς ζάχαρη, ξηρούς καρπούς, σπόρους και κονσέρβες τόνου.

Εν κινήσει

Πάρτε μαζί σας κράκερ, ξηρούς καρπούς, σπόρους και ένα φρούτο καθώς φεύγετε από το σπίτι το πρωί.