Από το πρωί μέχρι το βράδυ ισορροπημένα πιάτα; Φυσικά και γίνεται. Με ελάχιστο προγραμματισμό, κάμποσο mindfulness και πολλή, μα πολλή γεύση και φρεσκάδα, κάθε γεύμα της ημέρας, από το πρωινό μέχρι το βραδινό και από το μεσημεριανό μέχρι το σνακ, σου προσφέρει ακριβώς ό,τι έχει ανάγκη το σώμα σου – αλλά και το μυαλό και η διάθεσή σου.

Το vita.gr συγκέντρωσε όσα χρειάζεσαι για να πάρεις έμπνευση και να βάλεις τις βάσεις μιας πραγματικά υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, γεμάτης νοστιμιά.

Ι. Πρωινό: Brand New Start

Γέμισε τις μπαταρίες σου με το «καλημέρα» και ξεκίνα την καινούργια ημέρα με όρεξη και ενέργεια

Ακόμη κι αν δεν είσαι πρωινός τύπος, κάθε πρωί σηματοδοτεί και μια νέα αρχή: την ευκαιρία να πετύχεις ένα στόχο στη δουλειά, να φροντίσεις τον εαυτό σου λίγο περισσότερο από χθες, να συναντήσεις ανθρώπους που αγαπάς. Όμως για να τα καταφέρεις όλα αυτά, θα πρέπει να έχεις και την απαραίτητη ενέργεια – με λίγα λόγια, να επενδύσεις σε ένα θρεπτικό πρωινό γεύμα που θα σε τονώσει και θα σου επιτρέψει να δώσεις τον καλύτερό σου εαυτό.

Δημητριακά ολικής άλεσης, γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά ή φυτικά ροφήματα και, φυσικά, φρέσκα φρούτα είναι οι καλύτεροί σου σύμμαχοι στο καθημερινό σου ξεκίνημα. Με τη βοήθειά τους θα καταναλώσεις ένα μέρος των αναγκαίων φυτικών ινών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων με το που θα ανοίξεις τα μάτια σου, θα έχεις περισσότερη ενέργεια, και θα αισθάνεσαι χορτάτος κατά τη διάρκεια της ημέρας. Γιατί στη διατροφή, η νόστιμη αρχή είναι το ήμισυ του υγιεινού παντός.

How to

Θέλεις, αλλά δεν ξέρεις αν μπορείς; Η προετοιμασία του πρωινού είναι πιο εύκολη και γρήγορη υπόθεση από ό,τι φαντάζεσαι – αρκεί να έχεις φροντίσει και για τις ανάλογες προμήθειες. Το δικό μας ντουλάπι είναι μονίμως γεμάτο με τα θρεπτικά, υγιεινά και κυρίως πεντανόστιμα προϊόντα Fytro, πολλά εκ των οποίων μας επιτρέπουν να σκαρώσουμε το τέλειο πρωινό γεύμα μέσα σε δευτερόλεπτα.

Για παράδειγμα, τα αγαπημένα μας Crunchy Muesli με Σοκολάτα και το Ρόφημα Αμυγδάλου Fytro μπαίνουν σε δευτερόλεπτα στο μπολ, μας χορταίνουν χωρίς να μας βαραίνουν και μας δίνουν την αναγκαία δόση ενέργειας για τις πρώτες ώρες της ημέρας – αν προσθέσεις δε και μερικά κυβάκια φρούτων, το αποτέλεσμα απογειώνεται. Νιφάδες Βρώμης και Muesli, από την άλλη, πέρα από τον κλασικό συνδυασμό με γάλα ή φυτικά ροφήματα, μπορούν να γίνουν και φανταστική βάση για ένα πλήθος από απλές συνταγές.

Το πρωινό των πρωταθλητών

Δεν πρέπει να ξεχνάς ότι ακόμη και οι πιο ενδιαφέρουσες πρωινές γεύσεις δεν απαιτούν ούτε πολύ κόπο, ούτε πολύ χρόνο. Συγκεντρώσαμε αγαπημένες συνταγές που μπορείς να ετοιμάσεις μέσα σε λίγα λεπτά, αλλά και τα πιο λαχταριστά cookies βρώμης με σοκολάτα, για να τα ψήσεις την Κυριακή και να τα απολαμβάνεις με τον καφέ σου σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Breakfast Bowl με Νιφάδες Βρώμης και Mύρτιλα

Απόλαυσε ένα άκρως θρεπτικό Breakfast Bowl με Νιφάδες Βρώμης και Ρόφημα Βρώμης Fytro χρησιμοποιώντας μύρτιλα, μέλι, μπανάνα και μόλις 3-4 λεπτά από το χρόνο σου. Δες αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Smoothie Bowl με Μπανάνες, Καρύδια και Muesli Fytro

Δημιούργησε το απολαυστικό και δυναμωτικό Smoothie Bowl με Muesli και Ρόφημα Βρώμης Fytro. Θα χρειαστείς μπανάνες, καρύδια, λιναρόσπορο και ελάχιστα λεπτά από το χρόνο σου. Δες τη συνταγή εδώ.

Ρόφημα Αμυγδάλου με Μήλο και Μπανάνα

Για να το απολαύσεις θα χρειαστείς Ρόφημα Αμυγδάλου Fytro, μήλο, μπανάνα, αμύγδαλα και κανέλα. Δες τη συνταγή εδώ.

Cookies Σοκολάτας

Για να φτιάξεις τα πιο νόστιμα μπισκότα σοκολάτας με Νιφάδες Βρώμης Fytro για εσένα και τους αγαπημένους σου και να κερδίσεις τις εντυπώσεις, δες αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

II. Σνακ: Μπουκιές ενέργειας

Τα μικρογεύματα που θα σε ξετρελάνουν γευστικά και θα γεμίσουν τον οργανισμό σου βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία

«Πολλά και μικρά γεύματα». Ο πιο κλασικός κανόνας για μια ισορροπημένη διατροφή, ανήκει και στους πιο σωστούς και δοκιμασμένους. Τουλάχιστον στο βαθμό που προσέχεις τι μπαίνει στο πιάτο σου ή μάλλον στο lunchbox του γραφείου. Ξέχνα τα συσκευασμένα σάντουιτς του αυτόματου πωλητή, αύξησε τις φυτικές ίνες και τις homemade επιλογές, και το σώμα σου θα σε ευγνωμονεί.

Έχεις αρχίσει να βαριέσαι τους ξηρούς καρπούς και τα επιδόρπια γιαουρτιού; Σε καταλαβαίνουμε – και έχουμε καλά νέα. Οι επιλογές σου σε εύκολα, λαχταριστά και θρεπτικά σνακ είναι πραγματικά αμέτρητες. Κι αν αφιερώσεις λίγο χρόνο στο… ψήσιμο μια φορά την εβδομάδα, μπορείς να έχεις τα πιο προσεγμένα μικρογεύματα για αρκετές ημέρες.

Το συρτάρι με τους θησαυρούς

Στις περιόδους που ο χρόνος σου πραγματικά δεν φτάνει για τίποτα, γέμισε το συρτάρι του γραφείου σου με νόστιμα, υγιεινά και ανάλαφρα σνακ που μπορούν να καταναλωθούν άμεσα, είτε μόνα τους είτε σε συνδυασμό με άλλα υλικά. Για παράδειγμα, αρκεί να απλώσεις επάνω στις Ρυζογκοφρέτες ή στις Καλαμπογκοφρέτες Fytro λίγο τυρί κρέμα χαμηλό σε λιπαρά, μερικές φετούλες τομάτας και λίγη ρίγανη για να έχεις ένα ολοκληρωμένο σνακ γεμάτο φυτικές ίνες και πλούσια γεύση.

Τις μέρες, πάλι, που νιώθεις την ανάγκη για κάτι γλυκό, μπορείς είτε να τις συνδυάσεις με λίγο μέλι και φρούτα, είτε να επιλέξεις τα φανταστικά Ρυζογκοφρετάκια Fytro, που έρχονται σε δυο πεντανόστιμες και ανάλαφρες γεύσεις. Γιαούρτι & Πορτοκάλι ή Σοκολάτα Γάλακτος; Όποιο κι αν διαλέξεις, θα σε δικαιώσει. Απλώς θυμήσου να πάρεις μπόλικα, γιατί σίγουρα εκτός από ‘σένα θα τα εκτιμήσουν και οι συνάδελφοί σου.

Γρήγορα ναι, πρόχειρα όχι

Κατά τα άλλα, εκμεταλλεύσου τις ημέρες που έχεις χρόνο και όρεξη για μαγειρική, για να προετοιμάσεις πίτες, κουλουράκια και άλλες νοστιμιές… διαρκείας ή αφιέρωσε μερικά λεπτά για να ετοιμάσεις νόστιμα και θρεπτικά σνακ με μεγάλες δόσεις φαντασίας. Μπόλικες καλές ιδέες θα βρεις στο site της Fytro, όπου εντοπίσαμε και τις παρακάτω λαχταριστές συνταγές.

Πίτα με Πλιγούρι Fytro

Απόλαυσε την πιο εύκολη και ανάλαφρη πίτα με Πλιγούρι Fytro, ακολουθώντας τα βήματα που θα βρεις αναλυτικά στη συνταγή εδώ.

Μπάρες Δημητριακών με Σοκολάτα

Φτιάξε μόνος σου γευστικότατες μπάρες δημητριακών χρησιμοποιώντας Νιφάδες Βρώμης Fytro, και μερικά ακόμα υλικά που θα βρεις αναλυτικά εδώ.

Μπισκότα με Ρόφημα Σόγιας Fytro

Μπορείς κι εσύ να φτιάξεις νόστιμα, υγιεινά μπισκότα, με Νιφάδες Βρώμης, Μαύρη Ζάχαρη και Ρόφημα Σόγιας Fytro, ακολουθώντας τη συνταγή εδώ. Σίγουρα η γεύση θα σε αποζημιώσει!

Energy Balls με Αβοκάντο

Χρειάζεσαι ένα νόστιμο σνακ το οποίο θα σου δώσει ενέργεια και φτιάχνεται εύκολα και γρήγορα; Ακολούθησε τη συνταγή για Energy Balls με αβοκάντο και Νιφάδες Βρώμης Fytro εδώ.

III. Μεσημεριανό: Υγεία στο lunchbox

Εύκολες και γρήγορες συνταγές για το γραφείο και όχι μόνο

Ποια ήταν η τελευταία φορά που απόλαυσες το μεσημεριανό σου γεύμα χαλαρά στο σπίτι μια καθημερινή; Για τους περισσότερους από εμάς, πρόκειται για μια σπάνια εμπειρία. Αντ’ αυτού, συνήθως τα μεσημέρια μας βρίσκουν να τσιμπολογάμε μπροστά στην οθόνη του PC, ανοίγοντας e-mail και τσεκάροντας τα επόμενα tasks της ημέρας. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να απολαμβάνουμε το φαγητό μας, ούτε ότι είμαστε υποχρεωμένοι να καταφεύγουμε σε πρόχειρες και ανθυγιεινές επιλογές.

Το lunchbox του γραφείου μπορεί να γεμίσει εύκολα και γρήγορα με φρέσκο και απολαυστικό σπιτικό φαγητό, γεμάτο θρεπτικά συστατικά. Για την ακρίβεια πρέπει να γεμίσει ακριβώς με τέτοιου είδους πιάτα, αφού εκτός από την υγεία μας, τα ισορροπημένα γεύματα μας βοηθούν να κρατήσουμε σταθερά και τα επίπεδα ενέργειάς μας, κρατώντας την απόδοσή μας στα ύψη σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Ανάλαφρα και veggie

Ένας καλός κανόνας για τον προγραμματισμό των γευμάτων της εβδομάδας, ιδίως στη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, που το σώμα μας διψάει για δροσερά, ανάλαφρα γεύματα, είναι να αποφεύγουμε όσο το δυνατόν περισσότερο το κρέας και τα ζωικά λίπη. Ακόμη και αν δεν έχουμε καμιά διάθεση να στραφούμε στη χορτοφαγική διατροφή, φροντίζοντας να βάλουμε στο μενού φρέσκα λαχανικά και άλλα φυτικά τρόφιμα, ενισχύουμε τον οργανισμό μας με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

Σου φαίνεται δύσκολο; Τα (πολύ) καλά νέα, είναι ότι δεν είναι. Πέρα από κλασικά συστατικά που περιέχουν πρωτεΐνη, όπως το πλιγούρι και το κινόα, πλέον στην αγορά βρίσκεις αμέτρητες χορτοφαγικές και vegan επιλογές, όπως τα λαχταριστά Σόγια Κεμπάπ και Σόγια Κιμάς Fytro. Τέτοιου είδους υλικά σε κρατούν χορτάτo εξίσου αποτελεσματικά με το κρέας, ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν με αμέτρητους τρόπους. Επομένως, γέμισε το ντουλάπι σου με τα απαραίτητα, σημείωσε τις παρακάτω συνταγές και ετοιμάσου για μέρες γεμάτες meat-free νοστιμιά, στο γραφείο αλλά και στο σπίτι.

Τομάτες Γεμιστές με Πλιγούρι Fytro

Αν θέλεις μια εναλλακτική και συνάμα πεντανόστιμη συνταγή για τις γεμιστές σου τομάτες, απλώς πάρε Πλιγούρι Fytro, και ακολούθησε τη συνταγή εδώ.

Κινόα με Λαχανικά και Αυγό Ποσέ

Δημιούργησε το πιο χορταστικό και υγιεινό γεύμα χρησιμοποιώντας Κινόα Fytro. Δες αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Extra tip:

Προτίμησε την εκδοχή με το ποσέ αυγό για τις ημέρες των διακοπών, όταν μπορείς να το απολαύσεις ζεστό. Για το γραφείο, μπορείς να το αντικαταστήσεις με ένα σφιχτό αυγό, που μεταφέρεται με μεγαλύτερη άνεση – και αρκετοί το προτιμούν κρύο.

Σπαγγέτι Μπολονέζ

Είσαι μακαρονάς και θα σου άρεσε μια νέα συνταγή; Με Σόγια Κιμά Fytro, σπαγγέτι και λίγα ακόμα υλικά δημιούργησε το πιο απολαυστικό πιάτο. Ακολούθησε τη συνταγή εδώ.

Φρέσκα Λαχανικά με Κεμπάπ Σόγιας

Με μερικά λαχανικά και Σόγια Κεμπάπ Fytro, φτιάξε ένα ολοκληρωμένο και γευστικό πιάτο ακολουθώντας τη συνταγή εδώ.

IV. Βραδινό: Λαχταριστό φινάλε

Μαθαίνουμε να απολαμβάνουμε το βραδινό μας με ευχάριστη διάθεση – και μακριά από οθόνες

Το σενάριο γνωστό. Επιστρέφεις στο σπίτι από τη δουλειά, βάζεις την αγαπημένη σου σειρά… κι ύστερα έρχεται το delivery. Ή αντιθέτως, σκέφτεσαι να παραλείψεις το βραδινό σου. Αν σου λέγαμε ότι υπάρχει κι άλλος τρόπος;

Το βραδινό γεύμα είναι εξίσου σημαντικό με τα υπόλοιπα – αν και πράγματι, όσο ελαφρύτερο, τόσο καλύτερα. Μέσα σε λίγα λεπτά από την επιστροφή σου στο σπίτι, μπορείς να ετοιμάσεις θρεπτικά και ανάλαφρα γεύματα, γεμάτα γεύση και ποιοτικά συστατικά, για να νικήσεις την πείνα χωρίς να θυσιάσεις τους fitness στόχους σου.

Το μυστικό; Πρώτον, οι συχνές (και κυρίως σωστές) επισκέψεις στο supermarket. Το ψυγείο σου θα πρέπει να έχει πάντα μπόλικα φρέσκα λαχανικά, το ντουλάπι σου δεν θα πρέπει να ξεμένει ποτέ από ωφέλιμα υλικά όπως το πλιγούρι και το κινόα και, αντί για κόκκινο κρέας, προτείνουμε να ποντάρεις σε φυτικά προϊόντα γεμάτα πρωτεΐνες, αλλά χωρίς χοληστερόλη, όπως Σόγια Κιμάς Fytro και Σόγια Κεμπάπ Fytrο. Έτσι, θα μπορείς να ετοιμάσεις πάντα σε χρόνο-μηδέν κάτι νόστιμο και υγιεινό.

Το δεύτερο «μυστικό» δεν έχει να κάνει με το τι μπαίνει στο πιάτο σου, αλλά με το πώς το αντιμετωπίζεις. Προσπάθησε να μην τρως μπροστά σε οθόνες, όσο δύσκολο και αν σου φαίνεται στην αρχή. Όταν εστιάζεις στην αγαπημένη σου σειρά, ξεχνιέσαι και τρως περισσότερο από ό,τι χρειάζεται – ή απλώς ξεχνάς να απολαύσεις πραγματικά το φαγητό σου. Το wellness, όμως, σχετίζεται εξίσου με την ψυχολογία και τον τρόπο σκέψης σου, όσο και με τη σωματική σου υγεία και τη φυσική σου κατάσταση.

Ευτυχώς, οι παρακάτω πανεύκολες και λαχταριστές συνταγές δεν θα σε αφήσουν να πάρεις τα μάτια σου από το πιάτο σου. Και είναι βέβαιο ότι θα απολαύσεις κάθε μπουκιά.

Μπιφτέκια με Κινόα και Λαχανικά

Με Κινόα Fytro, και ακολουθώντας τη συνταγή εδώ θα απολαύσεις το πιο νόστιμο βραδινό γεύμα.

Πλιγούρι με Λαχανικά και Ρεβίθια

Φτιάξε απολαυστική και χορταστική γέμιση για αραβικές πίτες με Πλιγούρι Fytro, ακολουθώντας την εύκολη συνταγή που θα βρεις εδώ.

Ομελέτα Μπολονέζ

Με αυγά, Σόγια Κιμά Fytro, και τη συνταγή που θα βρεις εδώ θα φτιάξεις την καλύτερη ομελέτα!

Ταμπουλέ

Θέλεις να φτιάξεις ταμπουλέ, αλλά δεν ξέρεις πώς; Με Πλιγούρι Fytro, και τη συνταγή που θα βρεις εδώ.