Το αλάτι είναι απαραίτητο έτσι ώστε το σώμα μας να λειτουργεί σωστά. Ωστόσο, η υπερβολική πρόσληψή του μπορεί να αποδειχθεί επιβλαβής για την υγεία μας.

Οι περισσότεροι από εμάς μπορεί να θεωρούμε πως αν δεν προσθέτουμε αλάτι στο φαγητό μας, δεν καταναλώνουμε σχεδόν καθόλου. Δυστυχώς, το πολύ αλάτι της διατροφής μας είναι το «κρυμμένο» σε έτοιμα ή συσκευασμένα τρόφιμα, ακόμα και σε κάποια που έχουν γλυκιά γεύση (π.χ. μπισκότα, κρουασάν, ντόνατς).

Για να γίνει αυτό καλύτερα κατανοητό, αξίζει να αναφερθεί πως περίπου το 75 με 80% του αλατιού καταναλώνεται μέσω των τροφίμων του εμπορίου.

Κι αν λάβουμε υπόψιν πως οι περισσότεροι καταναλώνουμε 12,5 γρ. αλάτι καθημερινά ενώ οι ειδικοί επιτρέπουν μόνο 3, τότε ίσως θα πρέπει να σκεφτούμε πώς τελικά μπορούμε να το μειώσουμε.

Διαβάστε επίσης: Εγκέφαλος: Διατηρήστε τον υγιή με αυτό το φρούτο

«Έξυπνοι» τρόποι για να μειώσετε την κατανάλωση αλατιού

Κάντε σωστή αξιολόγηση της διατροφικής αξίας του πιάτου σας

Το ψωμί, τα προϊόντα κρέατος, τα αλλαντικά, τα δημητριακά πρωινού, το τυρί, το βούτυρο και άλλα προϊόντα επάλειψης, τα έτοιμα και κονσερβοποιημένα τρόφιμα, η πίτσα, τα πατατάκια, τα έτοιμα σνακ και οι ελιές είναι κάποια από τα πιο αλατισμένα προϊόντα. Επιπλέον, τα τρόφιμα με χαμηλά λιπαρά απαιτούν προσοχή καθώς κάποια αντικαθιστούν το λίπος με υψηλές ποσότητες αλατιού για βελτίωση της γεύσης.

Προκειμένου να αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση αλατιού:

  • Προτιμήστε φρέσκα αντί για συσκευασμένα ή κονσερβοποιημένα τρόφιμα.
  • Τσεκάρετε τα συστατικά των τροφίμων (προτιμήστε εκείνα με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο)

Νοστιμίστε το φαγητό σας με βότανα και μπαχαρικά αντί για αλάτι

«Πασπαλίστε» με αποξηραμένα ή φρέσκα βότανα και μπαχαρικά το φαγητό σας, όπως βασιλικό, πιπέρι, κύμινο, δεντρολίβανο, τζίντζερ, κανέλα και σκόρδο, αντί για επιπλέον αλάτι.

Έχετε το νου σας και όταν τρώτε έξω

Αποφεύγετε να τρώτε συχνά έξω, επιλέξτε στο μενού σας φρέσκες πράσινες σαλάτες και αποφύγετε τα dressings καθώς είναι συνήθως πλούσια σε νάτριο.

Προσέξτε τα μεγέθη των μερίδων σας

Γενικά, η μείωση της θερμιδικής πρόσληψης και η σωματική άσκηση είναι η πιο ωφέλιμη προσέγγιση για συνολική υγεία και ευεξία. Είναι πάντα σημαντικό να μην καταλήγουμε σε υπερβολές που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία μας.

Φυσικά, το να τσιμπολογάτε ένα σνακ με «κρυμμένο» αλάτι πού και πού δεν είναι απαγορευτικό. Ούτε μια μέρα να φάτε λίγο παραπάνω από έξω. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το να στερείτε από τον εαυτό σας όλα τα φαγητά που απολαμβάνετε, δεν οδηγεί μακροπρόθεσμα στην υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών που είναι και ο απώτερος σκοπός. Αντίθετα, μπορεί να καταλήξετε να καταναλώνετε ακόμη περισσότερο αλάτι.

Επομένως, σε κάθε περίπτωση θυμηθείτε πως πάντα τελικά το μέτρο είναι για όλα το «κλειδί».