Ενώ οι ασκήσεις υψηλής έντασης, πάντα σε συνδυασμό με μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες για την υγεία της καρδιάς, μια ακόμα πιο εύκολη άσκηση, όπως το περπάτημα μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης, διαβήτη και στεφανιαίας νόσου, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology.

Επιπλέον, ενώ μπορείτε με οποιαδήποτε άσκηση να κάψετε θερμίδες, το γρήγορο περπάτημα είναι ιδανικό εάν θέλετε να μειώσετε τα επίπεδα λίπους, ειδικά του σπλαχνικού που συσσωρεύεται στην περιοχή της κοιλιάς, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων.

Διαβάστε επίσης: Γιόγκα: Δοκιμάστε αυτές τις απλές στάσεις αν είστε ακόμα στην αρχή

Περπατάμε για την καρδιά μας

Μια ρουτίνα προπόνησης τόσο γρήγορη και απλή όσο ένα καθημερινό περπάτημα 20 λεπτών θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση ορισμένων από τις βλάβες για την υγεία της καρδιάς που σχετίζονται με ένα μη δραστήριο τρόπο ζωής, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρδιολογίας (AHA).

Το περπάτημα αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό ώστε να μπορεί το σώμα να αντλεί περισσότερο οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά. Επίσης, βελτιώνει τη ροή του αίματος και μπορεί όπως είπαμε να μειώσει την αρτηριακή πίεση. Έτσι η καρδιά σας γίνεται πιο δυνατή με την πάροδο του χρόνου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η τακτική δραστηριότητα, όπως το περπάτημα, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της LDL «κακής» χοληστερόλης και να αυξήσει τα επίπεδα της HDL «καλής» χοληστερόλης.

Αυτό είναι ακόμα ένα βήμα για να ενισχύσετε την υγεία της καρδιάς επειδή τα υψηλά επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης μπορούν να φράξουν τις αρτηρίες και να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί επίσης να μειώσει τη φλεγμονή σε όλο το σώμα και να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως ο διαβήτης και η στεφανιαία νόσος, όπως αρχικά ειπώθηκε.

Επιπλέον, κάνεει καλό στην ψυχική μας υγεία. Το περπάτημα, ειδικά στη φύση, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες. Είναι γνωστό ότι το άγχος έχει αρνητική επίδραση στην υγεία μας, συμπεριλαμβανομένης της καρδιαγγειακής.

Περπατάμε και χάνουμε βάρος

Για να «κάψετε» λίπος, περπατήστε μεγαλύτερες αποστάσεις και διατηρήστε τον ρυθμό σας γρήγορο καθ’ όλη τη διάρκεια. Oσο περισσότερο περπατάτε τόσο περισσότερο αποθηκευμένο λίπος καίτε.

Σύμμαχός σας στο γρήγορο περπάτημα είναι η καλή στάση του σώματος που περιλαμβάνει την κίνηση των χεριών και τον δυναμικό βηματισμό. Ακόμα κι αν βγαίνετε για ένα σύντομο περίπατο, προσπαθήστε να τον κάνετε λίγο πιο γρήγορο για να καλύψετε περισσότερη απόσταση στον ίδιο χρόνο, καίγοντας περισσότερες θερμίδες.

Μπορείτε επίσης να ενσωματώσετε στο περπάτημά σας και διαστήματα κατά τα οποία αυξάνετε την ταχύτητά σας για μια καθορισμένη απόσταση ή χρόνο, εναλλάσσοντας με πιο αργό ρυθμό. Σε επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Diabetes Association αναφέρεται ότι τα άτομα με διαβήτη που περπατούσαν με διαστήματα αυξημένου ρυθμού για τέσσερις μήνες έχασαν έξι φορές περισσότερο βάρος και περισσότερο λίπος στην κοιλιά συγκριτικά με εκείνα που περπατούσαν με σταθερό ρυθμό.

Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι οι πιο «στοχαστικοί» περίπατοι μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε και το άγχος, καθώς μειώνουν την κορτιζόλη, που μπορεί να αυξήσει το βάρος μας.