Πολλές μελέτες έχουν συνδέσει την πρακτική της γιόγκα με βελτίωση της ποιότητας του ύπνου. Βέβαια, όλες οι ασκήσεις δεν αποδίδουν το ίδιο όσον αφορά την ξεκούραση. Αν για παράδειγμα επιλέξετε την «καυτή γιόγκα», πιθανότατα θα είστε σε εγρήγορση μετά αντί έτοιμοι να ξαπλώσετε.

Πριν τον ύπνο λοιπόν συνίσταται η «hatha yoga» η οποία επικεντρώνεται στη θέση του σώματος και η «nidra» η οποία επικεντρώνεται στην αναπνοή και στις πιο επανορθωτικές στάσεις. Πάμε λοιπόν να προετοιμαστούμε βήμα- βήμα για τον ύπνο μας…

Διαβάστε επίσης: Γιόγκα: Τεντώστε όλο το σώμα με μια κίνηση

Φτιάχνοντας το κατάλληλο «σκηνικό»

Αρχικά, καλό θα ήταν να εξασκήσετε τις στάσεις της γιόγκα πριν τον ύπνο σε άλλο δωμάτιο, όχι στην κρεβατοκάμαρά σας. Βρείτε μια θέση όπου μπορείτε να τεντωθείτε και να βάλετε τα πόδια σας στον τοίχο. Χαμηλώστε τα φώτα και βάλτε μια χαλαρωτική μουσική.

Έπειτα, ξαπλώστε σε μια μοκέτα ή ένα στρωματάκι γυμναστικής και έχετε μαζί σας μερικά μαξιλάρια που θα σας βοηθήσουν να νιώσετε άνετα στις πόζες. Καλό θα ήταν επίσης να φοράτε φαρδιά ρούχα που δεν περιορίζουν τις κινήσεις σας.

Εστιάστε στην αναπνοή

Η αναπνοή είναι μια από τις πιο σημαντικές θεραπευτικές πτυχές της γιόγκα. Ο στόχος σας είναι να εστιάσετε την προσοχή σας εκεί, να αφήσετε πίσω όλες τις σκέψεις σας και να είστε παρόντες στη στιγμή. Δυσκολεύεστε να παραμείνετε συγκεντρωμένοι;

Φανταστείτε τον εαυτό σας να στέκεται στην άκρη ενός αυτοκινητόδρομου και να παρακολουθεί τα οχήματα να περνούν. Αν βλέπατε ένα ωραίο αυτοκίνητο, δεν θα σκεφτόσασταν προφανώς να προσπαθήσετε να μπείτε μέσα. Απλώς θα το βλέπατε να περνάει. Προσπαθήστε να κάνετε το ίδιο με τις σκέψεις σας. Πάνω από όλα, μην κατακρίνετε τον εαυτό σας εάν το μυαλό σας «τρέχει» ή οι μύες σας σφίγγονται. Με την εξάσκηση, είναι βέβαιο πως κάθε μέρα θα τα καταφέρνετε και καλύτερα.

3 στάσεις γιόγκα για καλύτερο ύπνο

Κρατήστε όλες τις παρακάτω στάσεις καθώς αναπνέετε βαθιά για ένα με δύο λεπτά.

#1 Πόδια επάνω στον τοίχο

  • Καθίστε στο δεξί σας πλευρό δίπλα στον τοίχο και λυγίστε τα γόνατά σας με τα πόδια σας να ακουμπούν στο πάτωμα.
  • Στη συνέχεια, απλώστε αργά τα πόδια σας στον τοίχο καθώς γυρίζετε για να ξαπλώσετε ανάσκελα. Προσπαθήστε να πλησιάσετε όσο το δυνατόν πιο κοντά στον τοίχο.
  • Αφήστε το πάνω μέρος του σώματός σας να χαλαρώσει με τα χέρια σας ελεύθερα και χαλαρά σε οποιαδήποτε θέση σας βολεύει.
  • Για να βγείτε από τη στάση, κατεβάστε τα πόδια σας αργά και γυρίστε σε εμβρυική στάση πριν σηκωθείτε.

*Αν δυσκολεύεστε ή νιώθετε κάποια ενόχληση τοποθετήστε ένα μαξιλάρι κάτω από τη λεκάνη σας.

#2 Πόζα «ξαπλωμένη πεταλούδα»

  • Ξαπλώστε ανάσκελα
  • «Ρίξτε»- Ανοίξτε τα γόνατά σας στα πλάγια ενώ πιέζετε τα πέλματα των ποδιών σας που ακουμπούν μεταξύ τους. Αν θέλετε, στηρίξτε τα γόνατά σας με μαξιλάρια.

*Δώστε προσοχή στο πώς νιώθει το σώμα σας. Είναι ο ένας γοφός ψηλότερα; Μήπως η μία ωμοπλάτη έχει διαφορετική αίσθηση; Χαλαρώστε και αναπνεύστε.

#3 «Savasana»

  • Ξαπλώστε ανάσκελα με τα χέρια και τα πόδια ίσια κάτω στο έδαφος.
  • Κρατήστε τα χέρια σας ανοιχτά με τις παλάμες να κοιτούν προς τα πάνω.
  • Αφήστε τους αστραγάλους σας εντελώς χαλαρούς.
  • Θα πρέπει να αισθάνεστε ήρεμοι από την κορυφή μέχρι τα νύχια.

*Αναπνεύστε αργά και ομοιόμορφα. Όπως και με την προηγούμενη στάση, δώστε προσοχή στο πώς «αισθάνεται» το σώμα σας στο πάτωμα.