Κάποιες μέρες, η πίεση μπορεί να είναι μεγάλη αν είστε κολλημένοι πίσω από ένα γραφείο, καθιστώντας τη σχέση σας με το φαγητό ανθυγιεινή.

Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με μελέτη στην οποία συμμετείχαν 3.800 άτομα από τη Σουηδία, οι πιέσεις στην εργασία φαίνεται να προδιαθέτουν, ειδικά τις γυναίκες, να καταλήξουν σε ανθυγιεινές επιλογές σνακ και επομένως σε αύξηση βάρους.

Τα γνωστά σε όλους μας «comfort foods» όμως δεν λύνουν το πρόβλημα. Αντιθέτως.

Συνοδεύονται από περαιτέρω σκαμπανεβάσματα ενέργειας και διάθεσης, καθιστώντας πιο δύσκολο το να βγάλουμε πέρα την ημέρα. Γι’ αυτό και είναι ωφέλιμο να έχουμε μαζί μας στο γραφείο τροφές που εξισορροπούν το σάκχαρο στο αίμα και μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε το άγχος.

Ποιες είναι κάποιες από αυτές;

Τα 5 καλύτερα σνακ που μειώνουν το στρες

#1 Αβοκάντο

Το αβοκάντο έχει γίνει αρκετά δημοφιλές τα τελευταία χρόνια και όχι άδικα. Περιέχει βιταμίνη Β6, η οποία βοηθά το σώμα να παράγει νευροδιαβιβαστές. Ένας από αυτούς είναι η σεροτονίνη, η οποία επηρεάζει τη διάθεσή μας. Μάλιστα, η ανεπάρκεια βιταμινών του συμπλέγματος Β έχει συνδεθεί με αυξημένο άγχος.

Το εν λόγω φρούτο περιέχει επίσης βιταμίνη Ε, η οποία είναι, μεταξύ άλλων, σημαντική για την υγεία του δέρματος και την όραση.

#2 Μύρτιλα

Τα μύρτιλα περιέχουν βιταμίνη C, η οποία βοηθά στην ανάπλαση και την προστασία των κυττάρων μας. Όταν είμαστε ανήσυχοι ή αγχωμένοι, το σώμα μας χρειάζεται βιταμίνη C. Έρευνες έχουν δείξει ότι η αύξηση της βιταμίνης C μπορεί να αποδειχθεί ωφέλιμη τόσο για την πρόληψη όσο και για τη μείωση του άγχους.

#3 Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε μαγνήσιο, η έλλειψη του οποίου μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο.

Σύμφωνα με έρευνες, το μαγνήσιο μπορεί να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για τα συμπτώματα που σχετίζονται με το άγχος.

#4 Γιαούρτι

Μύρτιλα και αμύγδαλα θα ταίριαζαν τέλεια με το γιαούρτι που περιέχει προβιοτικά, τα οποία μπορούν να βελτιώσουν την ψυχική υγεία. Πιο αναλυτικά, έρευνες έχουν αποκαλύψει ότι αυτά τα «καλά» βακτήρια μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό και τη στοματική υγεία και να λειτουργήσουν κατά του στρες και της κατάθλιψης.

#5 Μαύρη σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα περιέχει φλαβονόλες, οι οποίες μπορούν να ωφελήσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου αυξάνοντας τη ροή του αίματος στην περιοχή και προάγοντας την προσαρμοστικότητά του σε περιόδους στρες.

Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μπορεί επίσης να αυξήσει τα επίπεδα σεροτονίνης, η οποία, όπως αναφέραμε προηγουμένως, επηρεάζει τη διάθεσή μας.

Τι πρέπει να προσέχετε

Για να μην πάρετε βάρος από τα θερμιδικά πυκνά τρόφιμα, όπως το αβοκάντο και οι ξηροί καρποί, καλό είναι πάντα να φροντίζετε να καταναλώνετε μια μικρή ποσότητα είτε στο γραφείο είτε εκτός. Ό,τι σνακ κι αν επιλέγετε κάθε φορά, είναι προτιμότερο να το τρώτε με ηρεμία και να απολαμβάνετε τη γεύση του έτσι ώστε να μην καταλήγετε σε υπερκατανάλωση.