Η κούραση που μπορεί να αισθάνεστε αφού ολοκληρώσετε το φαγητό σας, γνωστή ως «μεταγευματική υπνηλία», δεν πρόκειται για μια ασυνήθιστη αντίδραση, ειδικά μετά από πλούσια γεύματα, όπως αυτά που απολαμβάνουμε τις περιόδους των γιορτών. Όμως είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε κόπωση κάθε φορά που τελειώνετε το φαγητό σας;

Το είδος του φαγητού που καταναλώσατε αλλά και το μέγεθος της μερίδας συγκαταλέγονται στους παράγοντες που μπορούν να συμβάλλουν στο αίσθημα κόπωσης. Μερικοί από τους πιο συνηθισμένους λόγους, περιλαμβάνουν:

Αφομοιώνετε το φαγητό σας

Το φαγητό προκαλεί αυξημένη ροή αίματος στο πεπτικό σύστημα προκειμένου να αφομοιωθεί από το σώμα, με αποτέλεσμα να μειώνεται από άλλες περιοχές, όπως ο εγκέφαλος και τελικά να αυξάνεται το αίσθημα υπνηλίας.

Πώς θα το διαχειριστείτε: Αν και είναι λογικό να νιώσετε λίγη υπνηλία μετά το φαγητό σας, εάν αισθάνεστε υπερβολική κόπωση μετά την κατανάλωση έστω και μικρής ποσότητας φαγητού και παρατηρήσετε και άλλα γαστρεντερικά συμπτώματα, είναι σημαντικό να απευθυνθείτε στο γιατρό σας.

Τρώτε πολλές πρωτεΐνες και υδατάνθρακες

Ειδικά εάν τρώτε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες μπορεί να παρατηρήσετε ότι το αίσθημα υπνηλίας εντείνεται.

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες περιλαμβάνουν γαλακτοκομικά, κοτόπουλο ή αυγά ενώ τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες περιλαμβάνουν ζυμαρικά ή λευκό ψωμί.

Όταν καταναλώνετε πολλά από αυτά τα είδη τροφών, το πεπτικό σας σύστημα υπερφορτώνεται και το σώμα σας απελευθερώνει ορμόνες που προκαλούν υπνηλία, αναφέρουν οι ειδικοί από την κλινική του Κλίβελαντ.

Επιπλέον εάν καταναλώνετε επεξεργασμένες τροφές ή τρόφιμα με μικρή θρεπτική αξία, μπορεί να έχετε λιγότερη ενέργεια μέσα στην μέρα, αναφέρουν οι ειδικοί από το Εθνικό Ινστιτούτο για τη Γήρανση των ΗΠΑ.

Πώς θα το διαχειριστείτε: Στοχεύστε σε μικρότερες μερίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας και προσπαθήστε να συμπεριλαμβάνετε σύνθετους υδατάνθρακες, όπως φασόλια και μη αμυλούχα λαχανικά στα γεύματά σας.

Οι μερίδες σας είναι μεγάλες

Η ποσότητα του φαγητού που τρώτε είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που πρέπει να προσέξετε, ακόμα κι εάν το γεύμα σας είναι υψηλής θρεπτικής αξίας.

Η κατανάλωση μεγάλων μερίδων ακόμα και θρεπτικών τροφίμων (όπως φασόλια και καστανό ρύζι, για παράδειγμα) μπορεί να εντείνει το αίσθημα κούρασης, όπως μπορεί να συμβεί και με τις μεγάλες μερίδες επεξεργασμένων τροφίμων.

Πώς θα το διαχειριστείτε: Προσπαθήστε να μειώσετε το μέγεθος της μερίδας των γευμάτων σας και δοκιμάστε να τρώτε τέσσερα ή πέντε μικρότερα γεύματα την ημέρα αντί για τρία μεγάλα.

Αυτό επιτρέπει στο σώμα σας να αφομοιώσει μια διαχειρίσιμη ποσότητα τροφής κατά τη διάρκεια της ημέρας, χωρίς να πέφτουν τα επίπεδα ενέργειάς σας, σύμφωνα με τους ειδικούς της κλινικής του Κλίβελαντ.

Αποφύγετε τις επεξεργασμένες τροφές και επιλέξτε τρόφιμα ολικής αλέσεως (όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά) που παρέχουν πολύτιμες φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα, βοηθούν στον έλεγχο των επιπέδων χοληστερόλης, του βάρους και της αρτηριακής πίεσης ενώ φαίνεται να μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη και καρδιακών παθήσεων.