Εάν είναι ήδη μέρος της ρουτίνας σας, πιθανότατα θα έχετε διαπιστώσει αν όχι όλα, τουλάχιστον κάποια από τα οφέλη της yoga για τη σωματική σας κατάσταση, όπως η χαλάρωση των σφιχτών μυών, η ευλυγισία των αρθρώσεων, η ενίσχυση του πυρήνα σας.

Στο τέλος μιας συνεδρίας, πιθανότατα αισθάνεστε επίσης γαλήνη και απόλυτη ηρεμία.

Έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι η εξάσκηση της yoga με συγκεκριμένη συχνότητα μπορεί να αλλάξει τη συνολική εικόνα του σώματός σας.

Πόσο συχνά λοιπόν προτείνουν οι επιστήμονες να κάνουμε;

Η έρευνα και τα ευρήματα

Καθηγητές στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, ηγήθηκαν μιας μεγάλης έρευνας της οποίας οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν σχετικά με την πρακτική τους στη yoga.

Κάποιοι ανέφεραν ότι ένιωθαν ικανοποίηση για την εικόνα του σώματός τους, ακόμη και όταν αυτή παρέμενε ίδια.

Αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, δείχνει πως αυτού του είδους η άσκηση μπορεί πραγματικά να μας κάνει να αγαπήσουμε τον εαυτό μας όπως ακριβώς είναι.

Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, μόλις 30 λεπτά yoga κάθε εβδομάδα μπορούν να κάνουν τη διαφορά, σωματικά, ψυχικά και διανοητικά.

Αφού αξιολογήθηκαν πάνω από 1.600 συμμετέχοντες, οι ερευνητές τόνισαν τη σημασία της συνέπειας.

«Αν θέλετε να δείτε αλλαγή, πρέπει να είστε πιστοί στην πρακτική σας», δήλωσαν χαρακτηριστικά.

Οι ερευνητές τόνισαν επίσης πως όσο περισσότερη πρακτική περιλαμβάνει η εβδομάδα μας τόσο το καλύτερο. Αλλά ακόμα και αυτός ο ελάχιστος χρόνος με συνέπεια είναι ικανός να προσφέρει ωφέλιμες αλλαγές.

Yoga κατά του στρες

Η εξάσκηση της yoga έχει συνδεθεί με μειωμένα επίπεδα στρες και τα καλά αποτελέσματα μπορούν να γίνουν φανερά εάν κανείς κάνει yoga έστω μία φορά την εβδομάδα σε διάστημα τριών μηνών, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Stress Health».

Στην εν λόγω μελέτη, οι συμμετέχοντες έκαναν yoga, η οποία περιελάμβανε διαλογισμό, ασκήσεις αναπνοής και στάσεις χαλάρωσης για 90 έως 115 λεπτά ανά συνεδρία.

Για πνευματική διαύγεια και καλύτερη εστίαση

Ο διαλογισμός στη yoga μπορεί να βελτιώσει και την υγεία του εγκεφάλου, σύμφωνα με ανασκόπηση στο «Brain Plasticity».

Η τακτική πρακτική μπορεί να επιβραδύνει τις νευροκεκφυλιστικές φθορές που σχετίζονται με την ηλικία, αλλάζοντας ακόμη και τη δομή του εγκεφάλου και βελτιώνοντας τις γνωστικές δεξιότητες, όπως η μάθηση και η μνήμη.

Για σωματική υγεία και ποιότητα ζωής

Μαζί με τα ψυχικά οφέλη, υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους η συχνή πρακτική βελτιώνει τη σωματική υγεία.

Μελέτες έχουν επανειλημμένως αποκαλύψει  πώς μπορεί να ενισχύσει τη μυϊκή δύναμη, την ευελιξία, την αναπνευστική και καρδιαγγειακή λειτουργία καθώς και την ποιότητα του ύπνου.

Για μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση

Με την ολοκληρωμένη πρακτική της yoga κοντά σε ένα δάσκαλο που θα σας καθοδηγήσει τόσο στις σωματικές όσο και στις ψυχικές της διδασκαλίες, μπορείτε να αναπτύξετε μία διαφορετική αντίληψη του κόσμου, μέσα στην οποία θα μπορείτε να επαναπροσδιορίσετε την αξία σας, ως ένα μοναδικό μέρος της ολότητας που σας περιβάλλει.

Έτσι, θα σας είναι πιο εύκολο να ξεπερνάτε τα αρνητικά συναισθήματα απέναντι στον εαυτό σας, βρίσκοντας ξανά την ενδεχομένως χαμένη σας αυτοπεποίθηση