Τα Χριστούγεννα, πέρα από τα στολισμένα σπίτια και τα δώρα, είναι συνδεδεμένα με ποικίλα εορταστικά εδέσματα, λιχουδιές και πλούσια οικογενειακά γεύματα. Μάλιστα για αρκετούς, η περίοδος της έκθεσης σε αυτά τα τρόφιμα, φαίνεται να ξεκινάει από αρχές Δεκέμβρη…

Λίγο πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, εκτός από τις διατροφικές μας ατασθαλίες, τείνουμε να παραλείπουμε προπονήσεις και να χουχουλιάζουμε περισσότερο στο στολισμένο μας σαλόνι.

Αν ανήκετε λοιπόν σε αυτήν την κατηγορία, ο παρακάτω οδηγός σας είναι σίγουρα απαραίτητος για να χαρείτε τις γιορτές χωρίς να «ξεφύγετε» εντελώς από το πρόγραμμα.

Απολαμβάνουμε τις γιορτές χωρίς τις… παρενέργειες

Φάτε κάτι υγιεινό

Επιλέξτε να φτιάξετε υγιεινές συνταγές, οι οποίες φυσικά είναι εξίσου γευστικές. Προτιμήστε τρόφιμα με λιγότερα κορεσμένα λιπαρά, ζάχαρη και περισσότερα λαχανικά και σύνθετους υδατάνθρακες.

Θυμηθείτε να συνοδεύετε κάθε σας γεύμα με σαλάτα για μεγαλύτερο κορεσμό!

Τηρήστε τον «κανόνα του πιάτου», τρώγοντας λίγο από όλα

Σε ένα εορταστικό τραπέζι, πιθανότατα έχετε μπροστά σας μια τεράστια ποικιλία από λαχταριστά φαγητά και γλυκά. Τι κάνετε τότε;

Αντί να σας πιάσει πανικός, πάρτε το πιάτο σας και γεμίστε το με ό,τι λαχταράτε τηρώντας τη διατροφική τριάδα «υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπαρά».

Επίσης, κάντε σωστούς συνδυασμούς. Μπορείτε για παράδειγμα να βάλετε στο πιάτο σας την πίτα που λιγουρεύεστε αλλά καλό θα ήταν να παραλείψετε για εκείνο το γεύμα το ψωμάκι σας.

Με άλλα λόγια, μπορείτε να φάτε λίγο απ’ όλα, γεμίζοντας βέβαια το πιάτο σας μόνο μια φορά…

Μην αφήνετε τον οργανισμό σας νηστικό μέχρι να πάτε στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Είναι μια παγίδα, στην οποία πέφτει πολύς κόσμος, σκεπτόμενος ότι θα γλιτώσει έξτρα θερμίδες.

Η αλήθεια είναι ότι με αυτόν τον τρόπο, θα πετύχετε το ακριβώς αντίθετο.

Παραλείποντας γεύματα, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να πεινάτε πολύ και να καταναλώσετε τελικά παραπάνω ποσότητα φαγητού από ότι θα κάνατε αν είχατε φάει κανονικά όλη την υπόλοιπη μέρα.

Αφήστε που εκτός από πολλές έξτρα θερμίδες, είναι πολύ πιθανό να έχετε και μια ενόχληση στο στομάχι που θα σας συνοδεύει για ώρες.

Γυμναστείτε ή απλά κινηθείτε

Συνεχίστε το προπονητικό σας πρόγραμμα ακόμα και τις γιορτινές ημέρες.

Η άσκηση ως γνωστόν έχει πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό μας και γι’ αυτό είναι απαραίτητο να εκμεταλλευόμαστε κάθε μορφή φυσικής δραστηριότητας καθημερινά.

Ακόμα κι αν δεν είστε «της γυμναστικής», οι διακοπές είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να διοργανώσετε έναν περίπατο, μια αθλητική δραστηριότητα ή ακόμα και μία βόλτα στην αγορά με οικογένεια και φίλους. Στο τέλος της ημέρας, όχι μόνο θα έχετε έρθει πιο κοντά με τα αγαπημένα σας πρόσωπα αλλά και ένα βήμα πιο κοντά στους fitness στόχους σας.

Κράτησε ημερολόγιο διατροφής

Σημειώστε τις «ένοχες» διατροφικές σας απολαύσεις σε ένα χαρτί και μοιράστε τες μέσα στις ημέρες της εβδομάδας σας.

Για παράδειγμα, τη Δευτέρα, καταναλώστε 1 μικρό κομμάτι χριστουγεννιάτικου κορμού και την Τετάρτη μία δίπλα με λίγο μέλι ή ένα μελομακάρονο.

Θυμηθείτε: Καλό είναι να ενδίδετε σε έναν πειρασμό ανά δύο με τρεις ημέρες, αντί για κάθε μέρα.

Αποφύγετε το αλκοόλ και παραμείνετε ενυδατωμένοι

Το αλκοόλ φημίζεται για την αφυδάτωση που προκαλεί. Προτιμήστε το μόνο σε ιδιαίτερες περιστάσεις και αρκεστείτε σε ένα ποτηράκι τη φορά.

Μην ξεχνάτε πως η ενυδάτωση με νερό είναι κάτι που το σώμα έχει πραγματικά ανάγκη για να μπορέσει να διαχειριστεί την περίσσεια λιπαρών, ζάχαρης και αλκοόλ στον οργανισμό μας.

Απολαύστε κάθε σας μπουκιά

Τελευταίο και καλύτερο:

Απολαύστε το φαγητό σας και καταναλώστε το όσο πιο αργά γίνεται, γευόμενοι την κάθε διαφορετική Χριστουγεννιάτικη συνταγή.

Τα Χριστούγεννα είναι μόνο μία φορά το χρόνο και δεν αξίζει να μας προκαλούν ενοχές…

Χρόνια πολλά με υγεία σε όλους!