Η πρωτεΐνη δεν είναι τυχαία ένας από τους βασικούς… πρωταγωνιστές κάθε δίαιτας. Αρχικά, μας βοηθά να αισθανόμαστε χορτάτοι ώστε να τρώμε το κάθε γεύμα μας με μέτρο και να μην τσιμπολογάμε άσκοπα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The American Journal of Clinical Nutrition»‌. Επιπλέον, η προσθήκη πρωτεΐνης στο πιάτο μας μπορεί να διευκολύνει τη διατήρηση μιας χαμηλής θερμιδικά διατροφής ώστε να διατηρούμε μακροπρόθεσμα τη σιλουέτα μας.

Βέβαια, περισσότερη πρωτεΐνη δεν σημαίνει απαραίτητα μεγαλύτερη απώλεια βάρους. Και δεν είναι όλες οι επιλογές πρωτεϊνούχων τροφών ίσης ποιότητας.

Ας καταρρίψουμε σήμερα κάποιους μύθους που μπορεί να σας εμποδίζουν να χάσετε τα κιλά που θα θέλατε μετά τις γιορτές.

Μύθος #1: Όσο περισσότερη πρωτεΐνη καταναλώνω, τόσο το καλύτερο

Οποιοδήποτε συστατικό σε μεγάλη ποσότητα μπορεί τελικά να κάνει κακό στην υγεία, συμπεριλαμβανομένης της υπερβολικής κατανάλωσης πρωτεΐνης, οδηγώντας, μεταξύ άλλων, σε πεπτικά προβλήματα και εντερική δυσλειτουργία, εκτός του ότι μπορεί να μας προσθέσει βάρος.

Προσπαθήστε να διατηρήσετε μια ισορροπία, ακολουθώντας μια διατροφή με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως υδατάνθρακες, «καλά» λιπαρά και φυτικές ίνες.

Ιδανικά, συμβουλευτείτε τον διατροφολόγο σας για την ποσότητα πρωτεΐνης που χρειάζεται ο οργανισμός σας.

Μύθος #2: Τρώω κάθε μέρα κοτόπουλο άρα θα αδυνατίσω

Όταν συμμετέχοντες μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The American Journal of Clinical Nutrition» έτρωγαν μακαρόνια και τυρί κάθε μέρα για πέντε συνεχόμενες ημέρες, κατανάλωναν λιγότερες θερμίδες σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν ζυμαρικά μία φορά την εβδομάδα για πέντε εβδομάδες.

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως για να χάσετε κιλά πρέπει να στερείστε μια ποικιλία γευμάτων και επομένως θρεπτικών συστατικών.

Αυτό, όπως είπαμε προηγουμένως, μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη συνολική υγεία σας. H ισορροπία είναι το «κλειδί» για να χάνετε κιλά με ασφάλεια.

Θυμηθείτε εν τω μεταξύ πως πρωτεΐνη δεν παίρνουμε μόνο από το κρέας. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «The BMJ» αποκάλυψε ότι η αντικατάσταση μιας ποσότητας κόκκινου κρέατος με φυτικά τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνη όπως φασόλια, ξηρούς καρπούς και σόγια μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, καθιστώντας τις φυτικές πηγές μια πολύ καλή επιλογή πρόσληψης πρωτεΐνης.

Μύθος #3: Το κρέας φυτικής προέλευσης είναι πιο υγιεινό

Μια vegan διατροφή μπορεί να έχει οφέλη ως προς την απώλεια βάρους και όχι μόνο αλλά τα υποκατάστατα κρέατος δεν σημαίνει απαραίτητα πως είναι πιο υγιεινά.

Ορισμένα είναι υπερ-επεξεργασμένα και τα άτομα που καταναλώνουν επεξεργασμένα τρόφιμα τείνουν να παίρνουν περισσότερο βάρος με την πάροδο του χρόνου σε σύγκριση με εκείνα που επιλέγουν ολόκληρα τρόφιμα (μη επεξεργασμένα ή που έχουν υποστεί ελάχιστη επεξεργασία).

Χαρακτηριστικά, σε μελέτη στο «The New England Journal of Medicine», οι συμμετέχοντες που έτρωγαν σε τακτική βάση επεξεργασμένα τρόφιμα όπως πατατάκια και επεξεργασμένα κρέατα πήραν κατά μέσο όρο περίπου 3 κιλά περισσότερα σε μια περίοδο 4 ετών σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν λιγότερο επεξεργασμένες τροφές.

Είναι καλό λοιπόν να επιλέγουμε φυτικές πρωτεΐνες από υγιεινά τρόφιμα (φασόλια, φακές, ξηρούς καρπούς, τόφου κ.α.) και υποκατάστατα κρέατος που είναι λιγότερο επεξεργασμένα.