Υγιεινό φαγητό δεν σημαίνει απαραίτητα χαμηλό σε θερμίδες. Η ποσότητα φαίνεται να μετρά τόσο όσο και η ποιότητα. Επιπλέον, όταν προσέχουμε τη διατροφή μας, είναι καλό να έχουμε το νου μας στα συστατικά των προϊόντων που αγοράζουμε. Για παράδειγμα, η μπάρα που επιλέγουμε για σνακ ίσως τελικά να μην είναι και τόσο αθώα όσο νομίζουμε…

Ας δούμε τι μπορεί να μας προσθέσει βάρος, χωρίς να το καταλαβαίνουμε.

Μήπως πρέπει να αλλάξετε την προσέγγισή σας γι’ αυτά τα τρόφιμα;

Acai Bowl

Ένα «superfood» πλούσιο σε αντιοξειδωτικά με πολλές ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό αφού συνδυάζει πολλά φρούτα σε ένα μπολ.

Οι θερμίδες του όμως μπορεί να αυξηθούν απότομα αν δεν προσέξει κανείς το πόσες διαφορετικές τροφές βάζει μέσα στο μπολάκι του. Ακόμα και όταν οι τροφές που θα βάλουμε θεωρούνται υγιεινές, οι συνολικές θερμίδες, τα σάκχαρα και τα λιπαρά μπορεί να είναι παραπάνω από τα φυσιολογικά όρια και τελικά αυτό που θα φάμε να είναι κάτι όχι και τόσο υγιεινό.

Γι’ αυτό, φροντίστε να το φτιάχνετε στο σπίτι και όσο πιο «απλά» γίνεται, χωρίς να το παρακάνετε με τα toppings και με τα θρεπτικά τρόφιμα που βάζετε μέσα.

Τοστ με αβοκάντο

Τα αβοκάντο έχουν γίνει εξαιρετικά δημοφιλή τα τελευταία χρόνια και μπορούμε να τα συνδυάσουμε σχεδόν σε κάθε πιάτο. Εκτός από γευστικά είναι και ιδιαίτερα θρεπτικά, με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο «Journal of the American Heart Association» να επισημαίνει ότι η κατανάλωση δύο μερίδων την εβδομάδα έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Πρέπει όμως να αποφεύγετε να προσθέτετε πολύ αβοκάντο στο τοστ όταν το φτιάχνετε αφού θεωρείται μια θερμιδικά «πυκνή» τροφή.

Αντί να αλείφετε ένα ολόκληρο φρούτο στη φέτα σας, μπορείτε να εμπλουτίσετε το γεύμα σας συνδυάζοντάς το με άλλα συστατικά όπως 1 αυγό, καπνιστό σολομό ή ηλιόσπορους.

Μπάρες δημητριακών

Ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ της εποχής μας αφού αποτελεί μια γρήγορη, χορταστική και γευστική επιλογή για οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.

Μια μπάρα δημητριακών όμως, για να χαρακτηριστεί «υγιεινή», θα πρέπει να είναι χαμηλή σε σάκχαρα, πλούσια σε φυτικές ίνες (σιτάρι και βρώμη ολικής άλεσης), χαμηλή σε λιπαρά και χαμηλή σε αλάτι.

Επομένως, φροντίστε η μπάρα δημητριακών που θα επιλέξετε να έχει το λιγότερο ποσοστό σε λιπαρά, σάκχαρα, αλάτι, το υψηλότερο σε φυτικές ίνες και μικροθρεπτικά συστασικά και οι θερμίδες της να μην ξεπερνούν αυτές που πραγματικά έχετε ανάγκη. Αν καταναλώσετε μια μπάρα φορτωμένη με υλικά (π.χ. ζάχαρη, ταχίνι, μέλι, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα κτλ.), τότε το θερμιδικό της περιεχόμενο μπορεί να αγγίξει τις θερμίδες μιας σοκολάτας οι οποίες με τη σειρά τους μπορεί να ισοδυναμούν με τις θερμίδες ενός κανονικού γεύματος.

Φυσικοί χυμοί φρούτων

Ένα ποτήρι φυσικού χυμού αποτελεί μια συνήθεια η οποία μας προσφέρει αρκετές βιταμίνες αλλά και μεγάλη ποσότητα ζάχαρης.

Κι αυτό διότι για να παρασκευάσουμε ένα ποτήρι φυσικού χυμού πορτοκάλι για παράδειγμα, χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε 3-4 φρούτα, περισσότερα από όσα θα τρώγαμε κανονικά αν τα καταναλώναμε ολόκληρα.

Επομένως, είναι καλύτερο να προτιμάμε να τρώμε ολόκληρα φρέσκα φρούτα. Έτσι, λαμβάνουμε παράλληλα περισσότερες ίνες και αντιοξειδωτικά που επιβραδύνουν την ταχύτητα με την οποία απορροφάται η φρουκτόζη και αυξάνεται το αίσθημα του κορεσμού.