Ο εγκέφαλος είναι ένας μυς που χρειάζεται, όπως όλοι οι άλλοι, γυμναστική για βέλτιστη απόδοση. Μελέτη μάλιστα που δημοσιεύτηκε στο «Journal of Epidemiology & Community Health» αποκάλυψε πως μόλις 10 λεπτά άσκησης την ημέρα μπορούν να βελτιώσουν τη γνωστική λειτουργία και να προστατεύσουν την υγεία του εγκεφάλου με την πάροδο του χρόνου. Βέβαια, οι σωματικές ασκήσεις είναι μόνο ένα κομμάτι του παζλ. Άλλο ένα είναι οι νοητικές ασκήσεις που βοηθούν σημαντικά με τη σειρά τους να παραμένουμε ευκρινείς.

Ποια είδη προπόνησης συνδυάζουν και τα δύο;

Επεκτείνοντας τη «χωρητικότητα» του μυαλού μας

Σύμφωνα με το CDC (Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ), για πιο δυνατή μνήμη, δοκιμάστε:

Χορό

Είτε στο σπίτι είτε σε σχολή χορού, η αύξηση του καρδιακού παλμού και η απομνημόνευση βημάτων κάνουν το χορό μια εξαιρετική επιλογή για υγιές μυαλό και σώμα.

Squats ή περπάτημα επί τόπου ενώ βλέπετε τηλεόραση

Και θα αυξάνετε τους παλμούς της καρδιάς σας και θα εμπλουτίζετε τις γνώσεις σας, λαμβάνοντας νέες πληροφορίες.

Περπάτημα με… ποικιλία

Κάντε μια βόλτα στη γειτονιά και σημειώστε τη διαδρομή σας. Απομνημονεύστε την και όταν πια την συνηθίσετε, αλλάξτε την. Παρακολουθήστε τις διαδρομές σας και κάντε εναλλαγές και επαναλήψεις κάθε λίγες εβδομάδες για να διατηρήσετε φρέσκια τη μνήμη σας και να παραμείνετε παράλληλα πιστοί στη ρουτίνα σας.

Αν έχετε σκύλο, ακόμα καλύτερα. Μελέτη αποκάλυψε ότι τα άτομα που πάνε βόλτες με το κατοικίδιό τους περπατούν, κατά μέσο όρο, 22 λεπτά περισσότερο κάθε μέρα από εκείνους που δεν έχουν.

Αν δυσκολεύεστε να αφιερώσετε χρόνο στην καθημερινή βόλτα με τα πόδια, βρείτε ευκαιρίες να παραμείνετε ενεργοί μέσα στην ημέρα, επιλέγοντας για παράδειγμα να ανεβείτε από τις σκάλες αντί να χρησιμοποιήσετε το ασανσέρ.

Αν θέλετε κάτι πιο έντονο

Προπονήσεις HIIT

Η διαλειμματική προπόνηση είναι βέβαιο ότι θα σας κάνει να ιδρώσετε και θα προκαλέσει τη μνήμη σας, επαναλαμβάνοντας μια σειρά κινήσεων που θα βελτιώνετε με την πάροδο του χρόνου.

Τρέξιμο και τζόκινγκ

Το τρέξιμο αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό σχετικά γρήγορα και μπορεί να βοηθήσει στη συναισθηματική ισορροπία, και επομένως στη μνήμη.

Το τζόκινγκ είναι επίσης μια εξαιρετική επιλογή αφού κι αυτό με τη σειρά του αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και τη ροή του αίματος και έτσι ωφελεί την υγεία του εγκεφάλου.

Κολύμπι

Μελέτες δείχνουν ότι το κολύμπι μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη, τη γνωστική λειτουργία και τη διάθεση. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη δημιουργία νέων νευρωνικών συνδέσεων, βελτιώνοντας ενδεχομένως τη μάθηση.

Ποδηλασία σε ανηφόρα

Ένας σίγουρος τρόπος για να δυναμώσετε καρδιά και εγκέφαλο, σύμφωνα με το CDC.

*Επί του παρόντος, συνιστάται στους ενήλικες να κάνουν γυμναστική για τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα, πέντε ημέρες την εβδομάδα ή συνολικά 150 λεπτά μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα την εβδομάδα για τη διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

*Φτάστε μέχρι εκεί που μπορείτε, φροντίζοντας πάντα να ακούτε το σώμα σας. Και μην ξεχνάτε: Η ιδανική προπόνηση είναι τελικά εκείνη που σας ευχαριστεί και στην οποία θα παραμείνετε πιστοί μακροπρόθεσμα.