Η πρόσληψη τηγανητού φαγητού συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών καρδιακών παθήσεων όπως και εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με συγκεντρωτική ανάλυση των διαθέσιμων ερευνητικών δεδομένων, που έχουν δημοσιευθεί στο περιοδικό Heart. Ο κίνδυνος αυτός μάλιστα, αυξάνεται περαιτέρω με κάθε επιπλέον 114 γραμμάρια την εβδομάδα.

Είναι σαφές ότι η δυτική διατροφή δεν προάγει την καλή καρδιαγγειακή υγεία, αλλά μέχρι σήμερα δεν ήταν σαφές κατά πόσο τα τηγανητά τρόφιμα αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρών καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Το τηγανητό φαγητό αυξάνει τον κίνδυνο κατά 28%

Για να ρίξουν φως σε αυτό, οι ερευνητές που διεξήγαγαν την μελέτη έψαξαν σε ερευνητικές βάσεις δεδομένων και μελέτησαν τις πιο πρόσφατες μελέτες.

Συγκέντρωσαν δεδομένα από 17 μελέτες, με τη συμμετοχή 562.445 συμμετεχόντων και 36.727 σημαντικών καρδιαγγειακών «εκδηλώσεων», όπως η καρδιακή προσβολή ή το εγκεφαλικό επεισόδιο, για την εκτίμηση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η ανάλυσή τους έδειξε ότι σε σύγκριση με τη χαμηλότερη κατηγορία εβδομαδιαίας κατανάλωσης τηγανητών τροφών ότι η υψηλότερη συσχετίστηκε με κατά 28% αυξημένο κίνδυνο σοβαρών καρδιακών επεισοδίων, κατά 22% αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και κατά 37% αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.

Η ίδια συσχέτιση επιβεβαιώθηκε και από διαφορετικές μελέτες και διαφορετικά χαρακτηριστικά συμμετεχόντων. Επιπλέον, προέκυψε μια γραμμική συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης τηγανητού φαγητού και σημαντικών καρδιαγγειακών επεισοδίων, στεφανιαίας νόσου και καρδιακής ανεπάρκειας.

Γιατί είναι επικίνδυνο το τηγανητό;

Αυτοί οι κίνδυνοι αυξήθηκαν σημαντικά κατά 3%, 2% και 12%, αντίστοιχα, σε συνδυασμό με κάθε επιπλέον 114 g εβδομαδιαία μερίδα.

Αρκετές μελέτες περιελάμβαναν μόνο έναν τύπο τηγανητού φαγητού, όπως τηγανητά ψάρια, πατάτες ή σνακ, αντί για την συνολική πρόσληψη τηγανιτού φαγητού, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην υποτίμηση των συσχετισμών που βρέθηκαν, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ο τρόπος που τα τηγανητά τρόφιμα επηρεάζουν την ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων, δεν είναι απολύτως σαφές, ωστόσο οι ερευνητές προτείνουν ορισμένες πιθανές εξηγήσεις.

Τα τηγανητά τρόφιμα ενισχύουν την κατανάλωση ενέργειας λόγω της περιεκτικότητάς τους σε λιπαρά και παράγουν επιβλαβή trans λιπαρά οξέα από τα υδρογονωμένα φυτικά έλαια που χρησιμοποιούνται συχνά για να μαγειρευτούν.

Το τηγάνισμα ενισχύει επίσης την παραγωγή χημικών υποπροϊόντων που εμπλέκονται στη φλεγμονώδη απόκριση του σώματος, ενώ τα τρόφιμα, όπως το τηγανητό κοτόπουλο και οι τηγανητές πατάτες, έχουν συνήθως υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και συχνά συνοδεύονται από ζαχαρώδη ροφήματα, ειδικά στην περίπτωση του fast food.

Ακολουθήστε το στο Google News