Είναι γνωστό ότι το τρέξιμο μπορεί να ωφελήσει πολύ την ψυχική υγεία. Τώρα, νέα έρευνα από το University of Tsukuba αποκαλύπτει ότι αρκούν δέκα λεπτά τρεξίματος μέτριας έντασης για να αυξηθεί η ροή του αίματος στο τμήμα στον εγκέφαλο που παίζει ρόλο στον έλεγχο της διάθεσης και των εκτελεστικών λειτουργιών.

Τρέξιμο για αυξημένη ευημερία

Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η σωματική δραστηριότητα έχει πολλά οφέλη, όπως η βελτίωση της διάθεσης, αλλά σε προηγούμενες μελέτες, το ποδήλατο ήταν συχνά η μορφή άσκησης που μελετήθηκε. Το τρέξιμο, ωστόσο, παίζει σημαντικό ρόλο για την ευημερία μας και η επιστήμη μας εξηγεί το γιατί.

Η μοναδική μορφή και η αποτελεσματικότητα του τρεξίματος, που περιλαμβάνει την ικανότητα διατήρησης αυτής της μορφής άσκησης και η εξελικτική επιτυχία των ανθρώπων είναι στενά συνδεδεμένα, μας λένε οι ειδικοί.

Δεδομένης της έκτασης του εκτελεστικού ελέγχου που απαιτείται για τον συντονισμό της ισορροπίας, της κίνησης και της προώθησης κατά τη διάρκεια του τρεξίματος, είναι λογικό ότι θα υπήρχε αυξημένη νευρωνική ενεργοποίηση στον προμετωπιαίο φλοιό και ότι άλλες λειτουργίες σε αυτήν την περιοχή θα επωφεληθούν από αυτή την αύξηση των πόρων του εγκεφάλου.

Για να ελέγξει την υπόθεσή της, η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε ένα τεστ λέξεων και συνέλλεξε δεδομένα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, μετά από δέκα λεπτά τρεξίματος μέτριας έντασης, υπήρξε σημαντική μείωση του χρόνου επίδρασης παρεμβολής αλλά και ενεργοποίηση των συγκεκριμένων εγκεφαλικών περιοχών. Μετά το τρέξιμο, οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι είχαν καλύτερη διάθεση.

Δεδομένου ότι πολλά χαρακτηριστικά του ανθρώπινου προμετωπιαίου φλοιού είναι μοναδικά ανθρώπινα, αυτή η μελέτη όχι μόνο ρίχνει φως στα σημερινά οφέλη του τρεξίματος αλλά και στον πιθανό ρόλο που μπορεί να έπαιξαν αυτά τα οφέλη στο εξελικτικό παρελθόν των ανθρώπων.