Αν θέλετε να ξεκινήσετε τη μέρα σας κάνοντας το έντερό σας πιο χαρούμενο, το πρωινό που προτείνουν οι ειδικοί είναι το παρφέ γιαουρτιού. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να βάλετε ένα φλιτζάνι γιαούρτι σε ένα μπολ και να το συνδυάσετε με μισό φλιτζάνι μούρα και μια κουταλιά της σούπας σπόρους (όπως chia ή λιναρόσπορο). Εάν χρειάζεστε κάτι ακόμα, προσθέστε μια φρυγανισμένη φέτα ολικής με βούτυρο αμυγδάλου, φυστικοβούτυρο, ελαιόλαδο ή αβοκάντο.

Παρφέ γιαουρτιού για χαρούμενο έντερο

«Έχοντας ένα καλά ισορροπημένο, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά πρωινό όπως αυτό σας προετοιμάζει για μια μέρα γεμάτη ενέργεια», λέει ο Niket Sonpal, γαστρεντερολόγος και επίκουρος καθηγητής στο Touro College of Osteopathic Medicine στη Νέα Υόρκη. «Το γιαούρτι, τα μούρα, οι σπόροι και το τοστ ολικής αλέσεως είναι απίθανο να μην καλύψουν την πείνα σας ενώ μειώνουν σημαντικά τις πιθανότητες να φάτε υπερβολικά κατά το μεσημεριανό σας γεύμα ή το δείπνο».

Αυτό το πρωινό έχει μια σειρά από οφέλη για το πεπτικό σας σύστημα και την υγεία του εντέρου, τα οποία μπορούν, με τη σειρά τους, να βελτιώσουν τη συνολική σας υγεία.

Η υγεία του εντέρου σχετίζεται με την λειτουργία και την ισορροπία των βακτηρίων σε πολλά μέρη του γαστρεντερικού σας συστήματος και μόνο με ένα υγιές πεπτικό σύστημα η τροφή σας μπορεί να διασπαστεί και να μεταφερθούν θρεπτικά συστατικά σε όλο σας το σώμα.

Ένα υγιές έντερο περιέχει επίσης καλά βακτήρια και κύτταρα του ανοσοποιητικού που καταπολεμούν μολυσματικούς εισβολείς όπως ιούς, βακτήρια και μύκητες και βοηθά την υγεία σας επικοινωνώντας με τον εγκέφαλό σας μέσω νεύρων και ορμονών. Και δεν υπάρχει καλύτερο γεύμα από το πρωινό για να το ενισχύσετε.

Πλούσιο σε προβιοτικά και πρεβιοτικά

Αυτό το πρωινό θα προσφέρει τόσο προβιοτικά όσο και πρεβιοτικά, την τέλεια συνταγή για το έντερο.

Το γιαούρτι είναι μια εξαιρετική πηγή προβιοτικών, τα οποία διατηρούν την ισορροπία στο σώμα σας καταπολεμώντας τα «κακά βακτήρια» που εισέρχονται. Τα προβιοτικά παρέχουν υγιή βακτήρια στο έντερο και βοηθούν στην πέψη ενώ ταυτόχρονα μειώνουν δυσάρεστα συμπτώματα φλεγμονής, συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου και διάρροιας.

«Ο συνδυασμός τροφών που περιέχουν πρεβιοτικά και προβιοτικά μαζί είναι ο καλύτερος για το έντερο σας» λέει χαρακτηριστικά ο Sonpal.

Σούπερ θρεπτικές φυτικές ίνες

Οι σπόροι και τα μούρα είναι γεμάτα με ευεργετικές φυτικές ίνες και το τοστ ολικής αλέσεως παρέχει επίσης περίπου 2 γραμμάρια φυτικών ινών.

Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη διατήρηση του νερού στο παχύ έντερο, επιτρέποντας πιο αποτελεσματικές και αποδοτικές κινήσεις του εντέρου και μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου ενώ μπορούν ακόμη και να βοηθήσουν στη ρύθμιση του σακχάρου και της χοληστερόλης στο αίμα.

Ξεκινώντας την ημέρα σας με ένα πρωινό «πλούσιο» σε φυτικές ίνες, θα αισθάνεστε χορτάτοι για περισσότερο ενώ θα συμβάλλετε και στην καλύτερη πέψη, καθώς μετακινούνται εύκολα μέσω του πεπτικού σας συστήματος.

Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου παχυσαρκίας, διαβήτη και καρδιακών παθήσεων. Θα πρέπει να λαμβάνετε τουλάχιστον 14 γραμμάρια φυτικών ινών ανά 1.000 θερμίδες που καταναλώνετε.

«Φουλ» στην πρωτεΐνη

Το γιαούρτι πρόκειται για πρωτεϊνική «υπερδύναμη», με την πρωτεΐνη να αποτελεί μακροθρεπτικό συστατικό που είναι σημαντικό να τρώμε όλη την ημέρα για τη δημιουργία και την επισκευή των κυττάρων, σύμφωνα με την αμερικανική Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας.

Η πρωτεΐνη παίζει πολλούς σημαντικούς ρόλους στο σώμα σας, συμπεριλαμβανομένου του να βοηθά στην πήξη του αίματος, στην καταπολέμηση των λοιμώξεων, στη διατήρηση της ισορροπίας των σωματικών υγρών, στη δημιουργία και συστολή των μυών και στη μεταφορά λιπών, βιταμινών, μετάλλων και οξυγόνου σε όλο το σώμα.

Τι άλλο να προσέξετε

  • Θα πρέπει να υπάρχει περισσότερο γιαούρτι από γαρνιτούρες στο πρωινό σας. Όσον αφορά τους σπόρους, προσθέστε μόνο 1 έως 2 κουταλιές της σούπας. Οι σπόροι έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, παρόλο που φαίνονται λίγοι.
  • Παραλείψτε το τοστ ολικής αλέσεως, εάν το γιαούρτι είναι από μόνο του ικανοποιητικό.
  • Εάν επιλέξετε να προσθέσετε μια φέτα του τοστ, θυμηθείτε να διατηρήσετε τις επικαλύψεις απλές, γιατί θα έχετε ήδη πολλές ίνες στο παρφέ σας.