Ως cardio χαρακτηρίζεται η καρδιαγγειακή άσκηση που εμπλέκει τις κύριες μυϊκές ομάδες του σώματος, κάνει την καρδιά να χτυπά πιο γρήγορα και επιταχύνει την αναπνοή. Το τρέξιμο και το περπάτημα θεωρούνται ασκήσεις cardio με σπουδαία οφέλη για τον οργανισμό όπως:

  • Κάψιμο λίπους και θερμίδων με αποτέλεσμα την απώλεια βάρους.
  • Διαχείριση ή πρόληψη ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής αρτηριακής πίεσης, του διαβήτη και των καρδιακών παθήσεων και μείωση της χοληστερόλης.
  • Ενίσχυση της υγείας της καρδιάς και του ποιοτικού ύπνου.
  • Μείωση του στρες και ενίσχυση της αντοχής.
  • Ενίσχυση της ψυχολογικής ευεξίας.
  • Βελτίωση της οστικής πυκνότητας.
  • Ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Διαβάστε επίσης: Έντερο: Ευεργετική η γυμναστική για το μικροβίωμα

Τρέξιμο ή περπάτημα; Τι βελτιώνει την υγεία της καρδιάς

Σύμφωνα με μελέτη του American Heart Association, το γρήγορο περπάτημα για τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, διαβήτη, υψηλής αρτηριακής πίεσης και υψηλής χοληστερόλης.

Αν και το τρέξιμο βοηθά επίσης σημαντικά στην προστασία μας από όλα αυτά, σύμφωνα με το συμπέρασμα της εν λόγω έρευνας, φαίνεται πως το περπάτημα έχει ένα μικρό προβάδισμα όσον αφορά την καρδιαγγειακή υγεία.

Τρέξιμο ή περπάτημα; Τι είναι καλύτερο για την καύση θερμίδων

Εκτιμάται πως ένα άτομο που ζυγίζει 72 κιλά καίει περίπου 15,1 θερμίδες ανά λεπτό όταν κάνει τζόκινγκ ενώ μόλις 8,7 ανά λεπτό όταν περπατάει.

Με το τρέξιμο επομένως καίμε περισσότερες θερμίδες από ότι το περπάτημα. Ωστόσο, περπατώντας για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορείτε με λίγη υπομονή σε βάθος χρόνου να κάψετε τον ίδιο αριθμό θερμίδων με ένα άτομο που τρέχει.

Τι να διαλέξετε για να κάψετε το λίπος στην κοιλιά

Σύμφωνα με έρευνες, η τακτική αερόβια δραστηριότητα μειώνει το λίπος στην κοιλιά και βοηθά στη διαχείριση της παχυσαρκίας.

Ανάλογα με την προσπάθεια που καταβάλλετε κάνοντας ή τη μία ή την άλλη δραστηριότητα, και οι δυο βοηθούν στη μείωση του κοιλιακού λίπους.

Το τρέξιμο, ωστόσο, θα μπορούσε να κάνει τη μείωση του λίπους στην κοιλιά πιο γρήγορη.

Γιατί να επιλέξετε το τρέξιμο

Σχετική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το τζόκινγκ είναι, εκτός των άλλων, ένας εξαιρετικός τρόπος καταπολέμησης της παχυσαρκίας. Μάλιστα, η έρευνα αποκάλυψε ότι οι δρομείς έχουν λιγότερο λίπος και μικρότερο βάρος από όσους γυμνάζονται εξίσου αλλά με διαφορετικό είδος γυμναστικής.

Ωστόσο, το τρέξιμο δεν είναι ιδανικό για όλους. Για παράδειγμα, όσοι έχουν πρόβλημα με τις αρθρώσεις τους ή μειωμένη ισορροπία , θα πρέπει να το αποφεύγουν. Επίσης, παρά το γεγονός ότι η έρευνα υποστηρίζει ότι το τρέξιμο ενισχύει την υγεία των οστών, ίσως δεν είναι ιδανική επιλογή για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τη γυμναστική, αφού έχει αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού.

Αν επιλέξετε το τρέξιμο, είναι σημαντικό να έχετε ένα καλό ζευγάρι αθλητικά παπούτσια, να δώσετε στο σώμα σας χρόνο να προσαρμοστεί και να ξεκουράζεστε όποτε χρειάζεται.

Γιατί να επιλέξετε το περπάτημα

Το περπάτημα είναι ο πιο εύκολος τρόπος να αυξήσετε τη σωματική σας δραστηριότητα, αφού εντάσσεται εύκολα στην καθημερινότητά σας και ήδη γνωρίζετε τι πρέπει να κάνετε. Επίσης, το περπάτημα είναι φιλικό προς τις αρθρώσεις.

Αν ο στόχος σας είναι να χάσετε βάρος, καλό είναι, όπως προείπαμε, να γνωρίζετε ότι το περπάτημα δεν καίει σημαντικό αριθμό θερμίδων. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να περπατάτε για περισσότερη ώρα προκειμένου να κάψετε έναν ικανοποιητικό αριθμό θερμίδων ή να περπατάτε με έναν μέτριο έως έντονο ρυθμό. Βέβαια, κάθε μορφή γυμναστικής, ακόμη και η πιο ήπια, είναι καλύτερη για τη σιλουέτα και την υγεία σας από το να κάθεστε στον καναπέ. Εντάσσοντας το περπάτημα στην καθημερινότητά σας σταδιακά θα βλέπετε βελτίωση στην αντοχή και το σώμα σας.

Γιατί να επιλέξετε και τα δύο

Το περπάτημα και το τρέξιμο μπορούν ιδανικά να συνδυαστούν, εφόσον φυσικά δεν υπάρχουν προβλήματα υγείας. Οι δρομείς θα μπορούσαν να επωφεληθούν από το περπάτημα ως συνδυαστική προπόνηση, ενώ οι πεζοπόροι μπορούν να χρησιμοποιήσουν το τζόκινγκ ή ορισμένα διαστήματα τρεξίματος για μεγαλύτερη καύση θερμίδων. Εάν το τρέξιμο σας φαίνεται δύσκολο, μπορείτε πάντα να ξεκινήσετε με το περπάτημα και σταδιακά να αυξήσετε το ρυθμό σας μέχρι να φτάσετε στο χαλαρό και στη συνέχεια στο πιο γρήγορο τρέξιμο.