Υπάρχουν ορισμένες δραστηριότητες που κάνουμε σε συγκεκριμένες ώρες κάθε μέρα. Τρώμε πρωινό το πρωί, μεσημεριανό το μεσημέρι και βραδινό το βράδυ. Μπορεί να στρώνουμε το κρεβάτι μας αφού σηκωθούμε. Βουρτσίζουμε τα δόντια μας το πρωί και μετά πάλι το βράδυ (σωστά;).
Υπάρχουν ορισμένες δραστηριότητες, ωστόσο, που είναι καλύτερο απλώς να τις κάνετε. Μία από αυτές; Το περπάτημα.

Είτε περπατάτε ρυθμικά και έντονα είστε απολαμβάνετε έναν πιο χαλαρό περίπατο, τα οφέλη που κερδίζετε σε κάθε βήμα είναι πολλά, μιας και βελτιώνει την καρδιοαναπνευστική ικανότητα, συνδέεται με τη μακροζωία και συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου και της πέψης.

Διαβάστε επίσης: Περπάτημα για γερά γόνατα και όχι μόνο

Λαμβάνοντας αυτά υπόψη είναι λογικό να θέλετε να περπατάτε όταν μπορείτε, είτε αυτό είναι το πρωί είτε το απόγευμα, ωστόσο ποια είναι η καλύτερη ώρα;

Υπάρχει η καλύτερη ώρα της ημέρας για περπάτημα;

Η απάντηση είναι «ναι» και «όχι» σύμφωνα με τους ειδικούς. Η έκθεση στον καθαρό αέρα και το φυσικό φως κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι αναπόσπαστο μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Η φυσική έκθεση στο ηλιακό φως βοηθά στην ενίσχυση του κιρκάδιου ρυθμού σας, συμβάλλει στην αύξηση της σεροτονίνης, η οποία είναι απαραίτητη για την παραγωγή μελατονίνης τη νύχτα, γνωστή και ως ορμόνη του ύπνου.

Ωστόσο, μόνο και μόνο επειδή το πρωινό περπάτημα μπορεί να «απογειώσει» τον ύπνο σας, δεν σημαίνει ότι πρέπει να αμελείτε και τους μεσημεριανούς ή τους βραδινούς περιπάτους.

Υπέρ & κατά στο πρωινό περπάτημα

Μια πρωινή βόλτα μπορεί να σας βοηθήσει να ξεκινήσετε πιο δυναμικά την ημέρα σας, με περισσότερη ενέργεια και καλύτερη διάθεση. Οι πρωινοί περίπατοι είναι επίσης γνωστό ότι βοηθούν στην αφύπνιση του πεπτικού συστήματος, κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει πολύ εάν το πρωί δεν έχετε όρεξη για φαγητό.

Θα πρέπει όμως, να προσέξετε γιατί εάν περπατήσετε χωρίς να έχετε φάει πρωινό είναι πιθανό τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα να «πέσουν» και να νιώσετε ζάλη ή νωθρότητα.

Υπέρ & κατά στην μέση της ημέρας

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μια μικρή βόλτα μετά το μεσημεριανό σας μπορεί να ενισχύσει τα επίπεδα της ενέργειάς σας και να σας βοηθήσει να παραμείνετε σε εγρήγορση. Επίσης περπατώντας μέσα στην ημέρα μπορείτε να καταπολεμήσετε τις επιπτώσεις της πολύωρης καθιστικής εργασίας.

Θυμηθείτε ότι η μεσημεριανή βόλτα σας δεν αντικαθιστά το μεσημεριανό σας γεύμα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η ενέργεια και η αποδοτικότητά σας μπορεί να μειωθεί κατακόρυφα.

Υπέρ & κατά των βραδινών περιπάτων

Το να κάνετε μια βόλτα το απόγευμα ή το βράδυ μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και να εκτονώσετε την ένταση της ημέρας. Το περπάτημα το βράδυ μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση και να μειώσει το στρες, ειδικά μετά τη δουλειά.

Μπορείτε να καλέσετε να συμμετάσχει σε αυτό το χαλαρωτικό τελετουργικό και ένα αγαπημένο σας πρόσωπο για να μεγιστοποιήσετε ακόμα περισσότερο τα οφέλη και για τους δύο. Προσέξτε την ώρα που θα επιλέξετε για να συγχρονιστείτε ιδανικά με την δύση του ήλιου ώστε το σώμα σας να ξεκινήσει σταδιακά να χαλαρώνει για να μεταβεί σε κατάσταση ύπνου.