Κεφάλαιο «χρόνος». Μα γιατί ποτέ δεν μας φτάνει; Φταίμε εμείς; Φταίει εκείνος; Ή μήπως το «δεν έχω καθόλου χρόνο» είναι μια κατάσταση που απλά συνηθίσαμε και φέρνουμε πλέον ως δικαιολογία για να αποφύγουμε τη γυμναστική;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά στους ενήλικες να κάνουν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας αερόβιας άσκησης ή 75 λεπτά έντονης κάθε εβδομάδα σε συνδυασμό με ασκήσεις ενδυνάμωσης 2 ή περισσότερες ημέρες την εβδομάδα. Αν αυτές οι συστάσεις σας φαίνονται κάτι το ακατόρθωτο, σκεφτείτε μια διαφορετική και ίσως πιο διασκεδαστική προσέγγιση του θέματος.

Μπορείτε να επιτύχετε αυτούς τους στόχους κατανέμοντας ασκήσεις σε μικρότερα χρονικά διαστήματα. Πώς θα καταφέρετε τελικά να κλείσετε περίπου 30 λεπτά άσκησης 5 φορές την εβδομάδα; Δημιουργώντας το πλάνο που λειτουργεί καλύτερα για εσάς…

6 ιδέες προπόνησης για κάθε πολυάσχολη μέρα

#1 Ξεκινήστε νωρίς

Ξυπνήστε 5 λεπτά νωρίτερα από το συνηθισμένο και κάντε μια μίνι προπόνηση αφύπνισης στο σπίτι. Μπορείτε να κάνετε διατάσεις για την πλάτη ή ένα ολιγόλεπτο δυναμικό περπάτημα επί τόπου. Τέτοιες ασκήσεις δύναμης και ευελιξίας μπορούν να σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε δυναμικά για την ημέρα σας.

#2 Γίνετε ενεργοί στις μετακινήσεις σας

Αν η δουλειά σας είναι κοντά, προτιμήστε να περπατήσετε ή να πάτε με το ποδήλατο. Το ίδιο ισχύει και με μαγαζιά στη γειτονιά σας όπως το σούπερ μάρκετ. Εάν ο καιρός είναι κακός και μετακινηθείτε με αμάξι ή με τα μέσα, μπορείτε και πάλι να παραμείνετε ενεργοί χρησιμοποιώντας για παράδειγμα τις σκάλες αντί του ασανσέρ.

#3 Αξιοποιήστε τα διαλείμματα

Κάντε μια βόλτα έξω στο μεσημεριανό σας διάλειμμα στη δουλειά ή χρησιμοποιήστε μια κενή αίθουσα για δεκάλεπτες ασκήσεις ενδυνάμωσης.

#4 Κάντε την άσκηση σύντομη αλλά αποτελεσματική

Προτιμήστε τη διαλειμματική προπόνηση αντί για μεγαλύτερες προπονήσεις cardio για να αποκομίσετε τα οφέλη της αερόβιας άσκησης. Εναλλάξτε δηλαδή σύντομες εκρήξεις έντονης δραστηριότητας με μεγαλύτερα διαλείμματα μέτριας δραστηριότητας.

Εάν είστε ήδη σε φόρμα, στο γρήγορο περπάτημα μπορείτε να προσθέσετε σύντομες στιγμές τρεξίματος ή τζόκινγκ. Έτσι, θα ολοκληρώσετε την προπόνησή σας σε μικρότερο χρονικό διάστημα.

#5 Εκμεταλλευτείτε τον χρόνο αναμονής

Αν αναμένετε να ετοιμαστεί το βραδινό φαγητό ή απλά βαριέστε κατά τη διάρκεια ενός διαφημιστικού διαλείμματος, αδράξτε την ευκαιρία να κάνετε λίγη γυμναστική. Τρέξτε επί τόπου ή κάντε λίγα jumping jacks. Η κάθε κίνησή σας μετρά για την επίτευξη του εβδομαδιαίου σας fitness στόχου.

#6 Μην ξεχνάτε την ενδυνάμωση

Μην εστιάζετε μόνο στο cardio. Η προπόνηση δύναμης είναι επίσης σημαντική. Δεν χρειάζεται εν τω μεταξύ καν να έχετε βάρη. Το σωματικό σας βάρος είναι εξίσου αποτελεσματικό και μπορείτε πολύ απλά να αφιερώσετε 5 λεπτά για να κάνετε 10 έως 15 sit-ups, lunges, push-ups και squats.

*Μην ξεχνάτε

Ο καλύτερος τύπος άσκησης είναι αυτός που θα κάνετε με ευχαρίστηση και με συνέπεια. Αυτός δηλαδή που θα αντέξει στο χρόνο, χωρίς να σας προκαλεί πλήξη. Εάν μπείτε στη διαδικασία να αναγκάσετε τον εαυτό σας να κάνει ένα είδος γυμναστικής που δεν απολαμβάνετε πραγματικά, θα «ξεμείνετε» τελικά από κίνητρο και θέληση.