Δεν είναι ιδέα σας πως αφού φάτε λίγο ψωμί, ξαναπεινάτε και κόβετε άλλη μια φέτα. Ορισμένες τροφές έχουν αυτήν την… ιδιαίτερη ικανότητα να μας κάνουν να πεινάμε ακόμα περισσότερο αφού τις καταναλώσουμε και θα ήταν καλύτερο να τις αποφεύγουμε αν θέλουμε η διατροφή μας να μην μας προσθέτει βάρος.

Τα τρόφιμα που αποτελούνται κυρίως από επεξεργασμένους υδατάνθρακες και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ευθύνονται συνήθως για το ότι αναζητάμε σχεδόν άμεσα ένα παραπάνω σνακ, επειδή δεν περιέχουν συνήθως πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, συστατικά που μας εντείνουν το αίσθημα πληρότητας.

4 τρόφιμα που μας ανοίγουν περαιτέρω την όρεξη

#1 Bagels και κρουασάν

Τα bagels και τα κρουασάν είναι μεγάλα και αφράτα, αλλά περιέχουν απλούς υδατάνθρακες που όταν τους καταναλώνουμε μπορεί να υπάρξουν απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου στο αίμα με αποτέλεσμα να πεινάμε περισσότερο.

Μελέτη στο «Nutrition Research» συνέκρινε τα επίπεδα πληρότητας των συμμετεχόντων μετά την κατανάλωση ενός bagel και ενός αυγού και συμπέρανε ότι τα άτομα που κατανάλωναν bagel αισθάνονταν πιο πεινασμένα μετά, καταλήγοντας να καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αντιθέτως, τα άτομα που έτρωγαν αυγά ένιωθαν μεγαλύτερο κορεσμό.

#2 Τσιπς

Μια χούφτα πατατάκια συχνά δεν μας φτάνει και αυτό οφείλεται κυρίως στο αλάτι.

Το αλάτι νοστιμίζει σχεδόν τα πάντα, ικανοποιώντας τους γευστικούς μας κάλυκες και προσφέροντάς μας παράλληλα ευχαρίστηση.

Αυτή η απελευθέρωση ντοπαμίνης που συμβαίνει στον οργανισμό μας, μπορεί να δημιουργήσει έναν φαύλο κύκλο πείνας και ικανοποίησης αυτής μέσω της κατανάλωσης τροφίμων με κυρίως εξευγενισμένους υδατάνθρακες και έλλειψη φυτικών ινών.

#3 Λευκό ψωμί

Το λευκό ψωμί, όπως και το λευκό ρύζι και τα λευκά ζυμαρικά, λόγω της επεξεργασίας που υπόκεινται, στερούνται σημαντικά θρεπτικά συστατικά που μας κρατούν χορτάτους.

Εάν λοιπόν λαχταράτε ένα σάντουιτς που παρασκευάζεται με λευκό ψωμάκι, το οποίο μπορεί να σας φαίνεται πιο αφράτο και πιο νόστιμο, τουλάχιστον συνδυάστε το με μια πηγή άπαχης πρωτεΐνης, όπως για παράδειγμα μια φέτα γαλοπούλα ή λίγο κοτόπουλο και τυρί με χαμηλά λιπαρά.

Φροντίστε επίσης να προσθέσετε λίγες φυτικές ίνες από λαχανικά όπως η ρόκα ή οι πιπεριές. Με αυτόν τον τρόπο, θα νιώθετε λίγο πιο γεμάτοι μέχρι το επόμενο γεύμα σας.

Ιδανικά βέβαια, απλά προτιμήστε να φτιάξετε σάντουιτς με μαύρο ψωμί.

#4 Πατάτες τηγανιτές

Ενώ οι πατάτες προάγουν τον κορεσμό, αυτό δεν ισχύει όταν επιλέγουμε να τις τηγανίσουμε. Σε αυτήν την περίπτωση αυξάνουν την πείνα και μειώνουν τον κορεσμό.

Επιπλέον, έχουν περισσότερο λίπος και αλάτι, γεγονός που δεν είναι καλό για τη συνολική μας υγεία.

Προτιμήστε την πιο υγιεινή εκδοχή τους, ψητές ή βραστές, για να ικανοποιήσετε την πείνα σας και να διατηρήσετε το βάρος σας σε φυσιολογικά επίπεδα.

Γενικά, επειδή ένας συνηθισμένος λόγος που πυροδοτεί την έντονη επιθυμία για πατατάκια και άλλα αλμυρά φαγητά όπως οι τηγανητές πατάτες είναι η αφυδάτωση, φροντίστε να παραμένετε ενυδατωμένοι για να μην σας χτυπά η λαχτάρα για αυτά τα τρόφιμα συχνά την πόρτα…