Παρόλο που μικρές διακυμάνσεις στο βάρος δεν είναι φυσικά λόγος ανησυχίας, τα πολλά παραπανίσια κιλά κατά τους χειμερινούς μήνες μπορούν να επηρεάσουν δυσμενώς την υγεία και την ποιότητα της ζωής μας.

Αλήθεια, γιατί η αύξηση βάρους το χειμώνα είναι τόσο συχνή και πώς θα μπορούσαμε να την αποφύγουμε;

Γιατί παίρνουμε κιλά το χειμώνα

Η αύξηση βάρους το χειμώνα είναι ένα σύνηθες φαινόμενο. Σύμφωνα με έρευνες, το βάρος γενικά τείνει να αυξάνεται περισσότερο κατά τους φθινοπωρινούς μήνες παρά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, με αποκορύφωμα το χειμώνα. Μάλιστα αυτή η αύξηση τείνει να διατηρείται κατά τη διάρκεια όλου του έτους.

Κάποιες από τις πιο πιθανές αιτίες αυτής της αύξησης είναι:

Αυξημένη πρόσληψη θερμίδων

Σε πολλά μέρη ανά τον κόσμο, ο χειμώνας περιλαμβάνει τις γιορτές των Χριστουγέννων και βέβαια την Πρωτοχρονιά.

Χριστούγεννα σημαίνει οικογενειακές συγκεντρώσεις και συναντήσεις με φίλους σε τραπέζια γεμάτα λιχουδιές ως αργά τη νύχτα.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο κύριος λόγος για την αύξηση του σωματικού βάρους το χειμώνα είναι η αυξημένη πρόσληψη θερμίδων κατά την περίοδο των γιορτών αφού τα μεγέθη των μερίδων τείνουν να είναι μεγαλύτερα ενώ παράλληλα τα τρόφιμα και τα ροφήματα περιέχουν περισσότερη ζάχαρη και λιπαρά.

Μειωμένη φυσική δραστηριότητα

Εκτός από την αυξημένη πρόσληψη θερμίδων κατά τη διάρκεια των διακοπών, πολλά άτομα είναι λιγότερο δραστήρια κατά τους χειμερινούς μήνες.

Χαμηλότερα επίπεδα δραστηριότητας σημαίνει «κάψιμο» λιγότερων θερμίδων και επομένως πιθανή αύξηση βάρους.

Η μείωση της άσκησης το χειμώνα μπορεί να οφείλεται στην αλλαγή του καιρού και στις περισσότερες κοινωνικές υποχρεώσεις κατά τη διάρκεια των γιορτών που περιορίζουν το χρόνο αλλά και την όρεξή μας.

Άλλος ένας σοβαρός λόγος αύξησης βάρους το χειμώνα

Μερικοί άνθρωποι εμφανίζουν Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή  (ΕΣΔ), γνωστή και ως «Winter Blues».

Η ΕΣΔ είναι ένα είδος κατάθλιψης που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια μιας συγκεκριμένης εποχής του χρόνου, συνήθως κατά τους χειμερινούς μήνες. Μπορεί να εκδηλωθεί με ήπια ή σοβαρά συμπτώματα και να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής ενός ατόμου.

Κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Έλλειψη ενέργειας.
  • Θλίψη.
  • Υπνηλία.
  • Αυξημένη όρεξη για τρόφιμα με ζάχαρη και υδατάνθρακες.

Τρόποι για να παραμείνετε υγιείς τους χειμερινούς μήνες

Παρόλο που είναι σύνηθες να παίρνουμε βάρος κατά τη διάρκεια του χειμώνα, τα επιπλέον κιλά είναι συχνά πολύ λίγα. Για παράδειγμα, οι ενήλικες στις ΗΠΑ παίρνουν περίπου 400 με 900 γραμμάρια μεταξύ των μηνών Νοεμβρίου και Ιανουαρίου.

Ωστόσο, το βάρος αυτό, όπως αναφέραμε προηγουμένως, συνήθως παραμένει όλους τους υπόλοιπους μήνες.

Αυτό σημαίνει πως με τα χρόνια η χειμερινή αύξηση βάρους αθροίζεται και υπάρχει πιθανότητα σημαντικής αύξησης μακροπρόθεσμα.

Για να παραμείνετε υγιείς με την πάροδο του χρόνου:

Ακολουθήστε ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής

Η υπερβολή σε ένα ή δύο γιορτινά τραπέζια δεν θα σας θέσει σε κίνδυνο αν τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου καταναλώνετε υγιεινά και ισορροπημένα πιάτα και δεν χρειάζεται ούτε να μετράτε τις θερμίδες ούτε να έχετε ενοχές αν σε ένα γεύμα το παρακάνατε.

Ωστόσο, στις γιορτές θα μπορούσατε να γεμίσετε το πιάτο σας με θρεπτικές και χορταστικές τροφές όπως για παράδειγμα γαλοπούλα, σαλάτες και ψητά λαχανικά και να απολαύσετε παράλληλα γλυκά ή πιάτα με περισσότερες θερμίδες σε μικρότερες μερίδες, χωρίς να χρειαστεί να στερηθείτε τίποτα.

Παραμείνετε ενεργοί

Το να παραμένετε δραστήριοι όλο το χρόνο είναι γνωστό πως ωφελεί τη συνολική υγεία και μπορεί επίσης να αυξήσει την ενεργειακή σας δαπάνη ή πιο απλά το πόσες θερμίδες «καίτε».

Εάν δεν ασκείστε αυτήν τη στιγμή και έχετε έναν καθιστικό τρόπο ζωής, σκεφτείτε να ξεκινήσετε απλές δραστηριότητες που θα μπορείτε να κάνετε όλο το χρόνο, όπως το περπάτημα.

Μην διστάσετε να ζητήσετε τη βοήθεια ειδικού

Εάν αισθάνεστε πως εκδηλώνετε κάποια από τα προαναφερθέντα συμπτώματα της Εποχιακής Συναισθηματικής Διαταραχής, είναι σημαντικό να βρείτε τη δύναμη να μιλήσετε με έναν ειδικό για υποστήριξη, σωστή διάγνωση και καθοδήγηση.