Να γίνω vegan για να χάσω με μεγαλύτερη ευκολία τα περιττά κιλά; Οι επιστήμονες μάλλον θα απαντούσαν ναι μεν, αλλά…

Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, η φυτική διατροφή συνδέεται με μεγαλύτερη απώλεια βάρους σε σχέση με μια διατροφή που περιλαμβάνει τα πάντα. Ωστόσο, σημαντικό είναι κανείς να προσέχει και την ποιότητα των τροφίμων που επιλέγει να καταναλώσει για να είναι υγιής.

Ας δούμε αναλυτικά τη νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό «European Journal of Clinical Nutrition».

Η μελέτη

Στη μελέτη τους, οι ερευνητές αξιολόγησαν δεδομένα για 244 υπέρβαρους ενήλικες.

Οι 122 συμμετέχοντες ακολούθησαν ένα χορτοφαγικό διατροφικό πλάνο και οι άλλοι μισοί συνέχισαν να τρώνε από όλα για ένα χρονικό διάστημα περίπου 16 εβδομάδων.

Οι συμμετέχοντες δεν έλαβαν κάποια διατροφική καθοδήγηση ως προς την ποιότητα των τροφίμων που θα πρέπει να καταναλώνουν.

Στο τέλος της μελέτης, διερευνήθηκαν οι επιδράσεις της χορτοφαγικής διατροφής χαμηλών λιπαρών στο σωματικό βάρος, την ευαισθησία στην ινσουλίνη, το μεταβολισμό και τα επίπεδα των ενδομυοκυτταρικών και ηπατοκυτταρικών λιπιδίων των ατόμων.

Οι ερευνητές αποκάλυψαν πως οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν μια vegan διατροφή έχασαν κατά μέσο όρο 5,9 κιλά σε αυτό το χρονικό διάστημα εν αντιθέσει με τους υπόλοιπους.

Η διατροφή πρέπει να είναι σε κάθε περίπτωση ποιοτική

Αυτή η μελέτη επιβεβαιώνει ορισμένα ήδη γνωστά δεδομένα, δηλώνουν οι ερευνητές.

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα όσπρια συνδέθηκαν με απώλεια βάρους ενώ το επεξεργασμένο κρέας, τα φυτικά έλαια και τα γλυκά με αύξηση.

Προηγούμενη έρευνα είχε επίσης αποκαλύψει ότι μια υγιεινή φυτική διατροφή σχετίζεται με μείωση του κινδύνου παχυσαρκίας, χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και καρκίνου του παχέος εντέρου.

Δεν είναι προφανώς όλες οι φυτικές δίαιτες το ίδιο και η ποιότητα των διατροφικών επιλογών παίζει σημαντικό ρόλο για την υγεία.

Αν και οι vegan δίαιτες ενδεχομένως μπορούν να βοηθήσουν περισσότερο στην απώλεια βάρους, υπάρχουν και ανθυγιεινά φυτικά τρόφιμα που μπορούν να συμβάλλουν αρνητικά στο μεταβολικό σύνδρομο και στην καρδιομεταβολική υγεία, τονίζουν οι ερευνητές.

Επομένως, κανείς πρέπει να δίνει προτεραιότητα στην ποιότητα και να επιλέγει τρόφιμα όπως ξηρούς καρπούς, όσπρια, φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Και λεπτοί και υγιείς

Μια ισορροπημένη και ποιοτική διατροφή είναι πάντα το «κλειδί» για να χάσουμε βάρος και να παραμείνουμε υγιείς.

Αν είστε vegan, αποφύγετε ανθυγιεινά επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως σνακ με ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά.

Θυμηθείτε πως τα λαχανικά είναι πλούσια σε πρεβιοτικές ίνες, οι οποίες υποστηρίζουν την υγεία του μικροβιώματος και του πεπτικού συστήματος. Περιέχουν επίσης φυτοχημικά με οφέλη όπως η κυτταρική προστασία.

Τα φρέσκα φρούτα αποτελούν επίσης πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών και μπορούν να μειώσουν ακόμα και τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου.

Τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι από την άλλη περιέχουν αμινοξέα και τα δημητριακά ολικής αλέσεως πολύτιμες βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ιχνοστοιχεία.

Επομένως, για υγιή απώλεια κιλών, επικεντρωθείτε στην κατάλληλη ποσότητα και την καλή ποιότητα του πιάτου σας, είτε είστε vegan είτε όχι, συμβουλεύουν οι ερευνητές.

Μην ξεχνάτε τέλος πως η διατροφή δεν είναι το μόνο «εργαλείο» υγείας και ευεξίας. Η τακτική άσκηση, ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος καθώς και η διαχείριση του στρες είναι παράγοντες που πρέπει πάντα να λαμβάνετε υπόψιν.